1. MKB
  2. Duurzaam ondernemen
  3. De opbrengst van een gezond gebouw

De opbrengst van een gezond en energiezuinig gebouw

We brengen ca. 90% van onze tijd door in gebouwen. Zeker in deze tijd ligt er veel nadruk op gezond zijn en blijven. Onze gebouwen kunnen ons daarbij helpen zegt Stefan Maatman van CFP Green Buildings. 

 

 

Gebouwen hebben veel invloed op de kosten en opbrengsten van een onderneming, denk bijvoorbeeld aan de energiekosten en de productiviteit van medewerkers. Daarbij zorgen gebouwen in Nederland voor ca. 40% van onze totale CO₂-uitstoot. Met de juiste besparende maatregelen zorg je dat je bedrijfspand meer opbrengt. 

Snel terugverdiende maatregelen

Besparende maatregelen, die altijd goed zijn, zijn bijvoorbeeld LED- verlichting en zonnepanelen. Deze maatregelen hebben een relatief korte terugverdientijd, waardoor je op termijn je investering altijd terugverdient. Hiermee ga je verdienen, want het vervangen van installaties voor een energiezuinigere variant levert vaak een forse besparing op. De hoogte van de besparing hangt af van het huidige type installatie. Vervangen van installaties gebeurt meestal op het moment dat een installatie kapot gaat. Maar het kan interessant zijn om je installatie al eerder te vervangen waardoor je meteen begint met energie besparen en je meteen het binnenklimaat verbetert. 

Maatregelen voor een gezonder gebouw

Op het gebied van gezondheid nemen we vooral maatregelen om de luchtkwaliteit en de temperatuur goed te houden, omdat deze twee aspecten een zeer grote rol spelen in het comfort van medewerkers. Maar ook minder zichtbare maatregelen zijn zeer belangrijk voor de gezondheid. Hierbij valt te denken aan het regelmatig vervangen van luchtfilters, het controleren van de waterkwaliteit en zorgen voor kwalitatief goede verlichting. Ook het voorkomen van geluidsoverlast en het verbeteren van akoestiek draagt bij aan een prettige en productieve werkomgeving.

Een gezond gebouw met een comfortabel binnenklimaat verhoogt de productiviteit met 10-15%

Stefan Maatman senior consultant bij CFP

Een gezond gebouw verhoogt de productiviteit

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een gezond gebouw met een comfortabel binnenklimaat de productiviteit verhoogt met 10-15%. Daarentegen zorgt een slecht binnenklimaat met matige ventilatie, en daardoor weinig frisse lucht, juist voor ruim 30% meer ziektemeldingen. Een duurzaam pand zorgt natuurlijk ook voor lagere energiekosten. Zowel op het gebied van gezondheid als duurzaamheid zijn allerlei maatregelen denkbaar en deze maatregelen hoeven niet duur te zijn.

Energiebesparend én comfortabel

Gelukkig gaan energiebesparingen en gezondheid goed samen. Zo is lage temperatuurverwarming (zoals vloerverwarming) bijvoorbeeld niet alleen comfortabeler, maar ook energiebesparend. Andere voorbeelden van energiebesparende maatregelen die ook bijdragen aan het comfort zijn:

  • Het voorkomen van gelijktijdig verwarmen en verkoelen;
  • Het voorkomen van tocht;
  • Het gebruiken van zonwering in de zomer.

Passende oplossingen

Regelmatig zien we misverstanden rondom gezondheid en energieverbruik. Bij klachten over de binnentemperatuur wordt er vaak voor gekozen de temperatuur te verhogen, waardoor er meer gas wordt verbruikt. De klachten hebben echter vaak hele andere oorzaken, zoals tocht of koudeval van ramen. Behaaglijkheid hangt namelijk niet alleen af van de luchttemperatuur, maar ook van de stralingstemperatuur, luchtvochtigheid en luchtsnelheid.

De combinatie van gezondheid en energiebesparing biedt de meeste kansen bij verbouwingen of vervangingen, maar ook als je die de komende tijd niet gepland heeft , kun je direct beginnen met besparen en het verbeteren van de gezondheid van je bedrijfspand. 

Over de auteur

Dit artikel is geschreven door Stefan Maatman. Stefan is senior consultant en projectmanager bij CFP Green Buildings.