1. MKB
  2. Duurzaam ondernemen
  3. Ventileren voor hogere omzet

Ventileren zorgt voor hogere omzet

Fijnstof, CO₂, luchtvervuiling. Het zijn geen termen die je meteen koppelt aan de horeca. Toch zijn dat belangrijke elementen die de sfeer in een restaurant of café beïnvloeden. Want ze hebben te maken met de luchtklimaat. En de luchtklimaat in een horecazaak bepaalt hoe lang gasten blijven en wat ze bestellen. Bovendien is een goede luchtkwaliteit belangrijk voor de gezondheid van gasten en werknemers.

Zorgen voor een fijne tijd in je zaak

In de horeca zorgt een goede sfeer dat gasten komen, blijven en zich goed voelen. Een gezonde, prettige lucht is daar onderdeel van. Als die in orde is, dan bestellen zij na het diner nog een dessert en een drankje. En andersom geldt: een een slechte luchtkwaliteit zorgt dat gasten sneller vertrekken. Dit alles scheelt dus in de omzet.

"De hoeveelheid fijnstof en CO2 in de lucht van een gemiddelde horecazaak zorgt niet meteen voor blijvende gezondheidsschade."

Pieter Hansma, Expert Duurzame Energie bij Vattenfall

"Maar als de concentraties te hoog worden, raken gasten eerder vermoeid, krijgen ze hoofdpijn of last van irritaties aan ogen, keel en neus. Dat wil je voorkomen."

"Ook je personeel heeft baat bij een goed luchtklimaat. Te hoge concentraties fijnstof of CO2 maken je minder productief, minder oplettend en zorgen dat je meer fouten maakt," zegt Hansma. "Uiteindelijk wil je als ondernemer zorgen dat je personeel een fijne en gezonde werkplek heeft en dat gasten een fijne tijd in je zaak hebben. Als de luchtkwaliteit in orde is, heeft dat invloed op de fitheid van de mensen in de zaak. Dat vergroot de kans op meer omzet."

Gebruik goede afzuiging en reinig filters regelmatig

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dampen die vrijkomen tijdens het koken veel fijnstof bevatten. Bij regelmatige blootstelling aan fijnstof kan schade aan de longen, hart en vaten ontstaan. "Dat is met name vervelend voor het keukenpersoneel", zegt Hansma. "Maar dankzij de open keuken of doorkijkjes tussen restaurant en keuken, trekken die dampen ook richting de gasten."

"De energie-expert van Vattenfall adviseert dan ook om de afzuiging in de keuken goed te gebruiken en de filters regelmatig schoon te maken. Ook is het verstandig om alle ventilatieroosters in de ramen helemaal open te zetten, zowel in de keuken als het restaurant of het café. Ja, dat verhoogt de stookkosten iets, maar het is erg belangrijk voor de luchtkwaliteit. Dat verdien je wel terug, doordat gasten langer blijven zitten en je personeel fitter is."

"Op locaties waar veel mensen samenkomen, zorgt een gebrek aan verse lucht ook nog eens voor een flinke CO2-verhoging. Ook blijkt dat brandende kaarsjes veel zuurstof gebruiken, waardoor het CO2-gehalte in de lucht snel oploopt. Door waxinelichtjes te vervangen door kaarsjes met een ledlampje voorkom je dat", adviseert Hansma.

"Ja, dat verhoogt de stookkosten iets, maar het is erg belangrijk voor de luchtkwaliteit. Dat verdien je wel terug, doordat gasten langer blijven zitten en je personeel fitter is."

Pieter Hansma, Expert Duurzame Energie bij Vattenfall

"Op locaties waar veel mensen samenkomen, zorgt een gebrek aan verse lucht ook nog eens voor een flinke CO₂-verhoging. Ook is gebleken dat brandende kaarsjes heel veel zuurstof verbruiken, waardoor het CO₂-gehalte in de lucht snel oploopt. Door waxinelichtjes te vervangen door kaarsjes met een ledlampje kun je dat voorkomen", adviseert Hansma.

Vrouw voor kamer met glas | Vattenfall Energie

Luchtkwaliteit meten en verbeteren

"Een goede kwaliteit binnenlucht bevat minder dan 0,1 volumeprocent CO2 (1100 ppm). De kritieke grens is 1600 pm. Voordat gasten en werknemers klachten krijgen, wil je de luchtkwaliteit in orde hebben. Die klachten kunnen al ontstaan bij 1100 ppm. De enige oplossing bij gebrek aan frisse lucht is ventileren. Zet de afzuiging aan, open alle ventilatieroosters en doe kaarsjes uit. De kwaliteit van de lucht verbetert dan snel", weet Hansma. "In de meeste panden is dat genoeg, maar in bijvoorbeeld heel oude gebouwen kunnen extra maatregelen nodig zijn."

"Met een sensor die de luchtkwaliteit meet, kun je als ondernemer in de gaten houden hoe hoog de concentraties fijnstof en CO2 zijn. Zo'n sensor meet de gehaltes luchtvochtigheid, CO2, vluchtige stoffen en fijnstof. 

Hansma: "De eerste stap in de goede richting is weten dat je invloed hebt op de luchtkwaliteit. Maar het is lastig om te bepalen wanneer je moet handelen. Daar kan een sensor bij helpen. Vervolgens is het belangrijk om te handelen. Gedragsverandering is daarin het belangrijkst: leer jezelf en je werknemers daarom aan om goed te ventileren. Frisse lucht is niet koud of vervelend, maar essentieel voor de gezondheid van gasten en werknemers. En uiteindelijk dus ook voor de omzet."

Deel deze pagina

Meer informatie over duurzaam ondernemen