1. MKB
  2. Duurzaam ondernemen
  3. Verkleinen van je co2-voetafdruk

De eerste stap naar een kleinere CO₂-voetafdruk

Met een besparing op je energielasten, bespaar je vaak automatisch op de uitstoot van CO2. Daarmee verklein je je CO2-voetafdruk. En dat levert meteen een heel aantal voordelen op. Rob van der Rijt van Klimaatplein legt uit.

Zakelijke CO₂-voetafdruk

Iedere onderneming heeft een CO2-voetafdruk. Er wordt namelijk stroom, gas, benzine en diesel verbruikt om een bedrijf draaiende te houden. Het verbranden van fossiele brandstoffen veroorzaakt het broeikasgas CO2. En als je nu de uitstoot van je bedrijfsactiviteiten bij elkaar optelt, dan heb je een eigen CO2-voetafdruk. Die is heel makkelijk te berekenen en het inzicht daarin leidt tot actie. Want het wordt pas echt leuk wanneer je vervolgens die voetafdruk gaat verkleinen. Dat levert je allerlei voordelen op.

Vooral op het zogenaamde ‘low hanging fruit’ als verlichting, zonnepanelen en isolatie is nog veel te besparen.

Rob van der Rijt, Klimaatplein

Veel te besparen

Er is door ondernemers nog veel te besparen op energielasten en daarmee automatisch op de uitstoot van CO2. Vooral op het zogenaamde ‘low hanging fruit’ als verlichting, zonnepanelen en isolatie. Uit onderzoek blijkt dat er een gebrek is aan tijd en kennis om dat te doen. Dit weerhoudt ondernemers er nu nog vaak van om met energiebesparing aan de slag te gaan. Het Klimaatplein ontzorgt bedrijven, samen met tientallen partners, waaronder wij. En ze helpen met het verkleinen van de CO2-voetafdruk.

Rob van der Rijt

Rob van der Rijt is oprichter van Klimaatplein. Een online platform dat ondernemers helpt verduurzamen. Samen met partners in verschillende takken van sport biedt hij ondernemers praktische oplossingen om duurzamer en uiteindelijk CO2-neutraal te ondernemen. 

Advies voor CO2 bij Klimaatplein

De voordelen van duurzaam ondernemen

Verduurzamen levert je dus in veel gevallen lagere kosten op. Maar onderschat niet wat een duurzame identiteit nog meer met zich meebrengt: betere en meer gemotiveerde medewerkers, een onderscheidende positie in de markt en een gunfactor bij aanbestedingen.

De CO₂-voetafdruk van je bedrijf

Op het Klimaatplein is gratis en op een makkelijke manier inzicht te krijgen in je eigen CO2-voetafdruk. Ook kun je meteen zien welke energiebron binnen een organisatie relatief de meeste uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt. Dat maakt het voor ondernemers inzichtelijk om energiemaatregelen te nemen met de meest positieve klimaatimpact.

Als je wilt weten wat je CO2-uitstoot is, bereken dan je CO2-voetafdruk van je bedrijf. Dan kun je daarna meteen aan de slag met het verkleinen ervan.

Energieadvies voor ondernemers

Besparen begint bij inzicht. Dus zorgen we dat je altijd en overal inzicht hebt in je verbruik en je kosten. Monitor het per vestiging of maak de vergelijking met andere bedrijven in je branche. Is er nog winst te behalen? Ga dan direct aan de slag met onze praktische bespaartips. 

Bekijk ons advies