1. Home
  2. Kennis
  3. Zoveel wekken je zonnepanelen op per maand

Opbrengst zonnepanelen per maand berekenen

Dat de opbrengst van jouw zonnepanelen in de zomermaanden hoger is dan in de wintermaanden is logisch. Maar dat maakt voor de totale opbrengst van jouw zonnepanelen niet veel uit. Alle opgewekte kWh worden namelijk bij elkaar opgeteld en in jouw jaarrekening verrekenen we je verbruik en je teruglevering met elkaar. Over een jaar gezien kan je dus het beste rekenen met een gemiddelde.

Check de opbrengst zonnepanelen per maand in kWh

Heb je al zonnepanelen en ben je benieuwd naar de opbrengst van jouw zonnepanelen per maand? In de app van de leverancier van jouw omvormer (bijvoorbeeld SMA of SolarEdge), kan je dit exact bijhouden. Handig toch? In de app krijg je inzicht in jouw realtime opwek. Ook houdt de app jouw opbrengst bij in kWh per dag, maand, kwartaal of jaar. Volgens onze klant Aldwin van der Voort geeft het opwekken van zonne-energie een kick. 'Zeker in het begin had ik de neiging om steeds even op die app te spieken,' legt hij uit. 'Het is gewoon leuk om elk moment te kunnen zien wat je bespaart.’'

Gemiddelde opbrengst zonnepanelen per maand berekenen

Wil je weten wat de verwachte opbrengst van zonnepanelen per jaar in jouw situatie zou zijn? Dat kan je snel zelf berekenen via onze Zonnepanelen Check. Die bekijkt hoeveel zonnepanelen er op je dak passen en je krijgt een indicatie van de kosten en de opbrengst van jouw zonnepanelen. Zelf kan je dit natuurlijk door het aantal van 12 maanden per jaar delen en zo de gemiddelde opbrengst van de zonnepanelen per maand inschatten.

Doe de Zonnepanelen Check

10 zonnepanelen opbrengst

Met 10 zonnepanelen van 365 Wp wek je in jouw eerste jaar al gauw 3103 kWh op. Dat is al een flink deel van wat een gemiddeld huishouden aan stroom verbruikt (3500 kWh per jaar). Een set van 10 zonnepanelen helpt je qua opbrengst dus behoorlijk besparen op jouw energierekening. En dat vinden we mooi om te zien. 

Hieronder zie je een overzicht met de verwachte opwek, het vermogen, de verwachte opbrengst, de garantie en de prijs voor een systeem met 10 zonnepanelen. In de app van de leverancier van jouw omvormer (bijvoorbeeld Growatt of SolarEdge), kan je dit exact bijhouden. Lees ook hoe gunstig jouw regio is voor zonnepanelen.

Per 10 zonnepanelen:

Wat leveren zonnepanelen op? 6 factoren om rekening mee te houden.

1. De hoeveelheid zonnepanelen op je dak

Als je wilt weten hoeveel zonnepanelen er op je dak passen, dan moet je eerst weten wat de oppervlakte van je dak is en welk formaat zonnepanelen je kiest. Een veel voorkomende afmeting is 165 x 100 centimeter. Kleinere zonnepanelen leveren vaak minder stroom op. Grotere zonnepanelen zijn vaak onhandig.

Bij het berekenen van de hoeveelheid beschikbare oppervlakte kijken we ook naar obstakels als een schoorsteen of dakkapel. Tot slot houden we rekening met de schaduw die op je dak valt.

2. In welke regio je woont

De regio waarin je woont kan ook invloed hebben op de opbrengst van jouw zonnepanelen. Dat komt door het aantal zonuren per jaar. Woon je in het westen? Dan heb je wat meer zonuren, waarmee je dan weer meer energie opwekt. Texel en Zeeland waren in 2017 de meest gunstige regio’s voor zonnepanelen. Drenthe scoorde minder, maar gelukkig zijn de verschillen niet al te groot (10-15%). Ook in het noordoosten van Nederland is de opbrengst van zonnepanelen per m² iets hoger.

3. De hellingshoek van je dak

De ideale hellingshoek voor het plaatsen van zonnepanelen op je dak is 35 graden. Bij die hoek zijn jouw zonnepanelen het meest efficiënt en hebben ze de hoogste opbrengst per m². Wanneer je dak een hellingshoek van 20 of 50 graden heeft, daalt de opbrengst van jouw zonnepanelen met zo’n 10%.

4. De richting van je dak

Met een dak op het zuiden, leveren jouw zonnepanelen het meeste op. Zonnepanelen op een dak richting het westen of oosten wekken ongeveer 20% minder op. Dat scheelt dus flink. Heb je een dak op het zuidoosten of zuidwesten dan daalt de opbrengst per m² met zo’n 10%.

5. Het soort zonnepaneel

Ook het soort zonnepaneel dat je kiest, heeft invloed op de opbrengst per zonnepaneel per m². Zo hebben (zwarte) monokristallijn zonnepanelen vaak een hogere opbrengst per m² dan (blauwe) polykristallijn zonnepanelen. Als je zonnepanelen met hoog rendement op het dak legt, heb je er dus minder nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

6. Het vermogen van het paneel in Wattpiek (Wp)

Het maximaal vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken, drukken we uit in Wattpiek (Wp). Een zonnepaneel van 295 Wp wekt op jaarbasis gemiddeld circa 251 kWh op. Vaak geldt: hoe duurder het paneel, hoe meer Wattpiek.

Maximaal stroom opwekken? Kies voor ons Service & Inzicht abonnement

Als je zeker wilt weten dat je zonnepanelen altijd maximaal stroom opwekken, dan kies je voor ons Service & Inzicht abonnement: 

  • We checken op afstand of je zonnepanelen maximaal stroom opwekken.
  • Als er iets aan de hand is, nemen we meteen contact met je op om het probleem op te sporen en te verhelpen. 
  • Elk kwartaal krijg je van ons een rapport waarin je ziet hoe je zonnepanelen hebben gepresteerd.
  • Je betaalt de eerste 10 jaar geen voorrijkosten, geen arbeidsloon en geen materiaalkosten voor eventuele reparaties.
Wil je meer weten?

Deel deze pagina

Meer informatie over de opbrengst van zonnepanelen