Opbrengst zonnepanelen per maand

Opbrengst zonnepanelen per maand

Dat de opbrengst van jouw zonnepanelen in de zomermaanden hoger is dan in de wintermaanden is logisch. Maar dat maakt voor de totale opbrengst van jouw zonnepanelen niet veel uit. Alle opgewekte kWh worden namelijk bij elkaar opgeteld en in jouw jaarrekening verrekenen we je verbruik en je teruglevering met elkaar. Over een jaar gezien kan je dus het beste rekenen met een gemiddelde.

Gemiddelde opbrengst zonnepanelen per maand berekenen

Wil je weten wat de verwachte opbrengst van zonnepanelen per jaar in jouw situatie zou zijn? Dat kan je snel zelf berekenen via onze Zonnepanelen Check. Die bekijkt hoeveel zonnepanelen er op je dak passen en je krijgt een indicatie van de kosten en de opbrengst van jouw zonnepanelen. Zelf kan je dit natuurlijk door het aantal van 12 maanden per jaar delen en zo de gemiddelde opbrengst van de zonnepanelen per maand inschatten.

Doe de Zonnepanelen Check

Check de opbrengst zonnepanelen per maand in kWh

Heb je al zonnepanelen en ben je benieuwd naar de opbrengst van jouw zonnepanelen per maand? In de app van de leverancier van jouw omvormer (bijvoorbeeld SMA of SolarEdge), kan je dit exact bijhouden. Handig toch? In de app krijg je inzicht in jouw realtime opwek. Ook houdt de app jouw opbrengst bij in kWh per dag, maand, kwartaal of jaar. Volgens onze klant Aldwin van der Voort geeft het opwekken van zonne-energie een kick. 'Zeker in het begin had ik de neiging om steeds even op die app te spieken,' legt hij uit. 'Het is gewoon leuk om elk moment te kunnen zien wat je bespaart.’'

Welke opbrengst jij van onze zonnepanelen mag verwachten

De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen is niet altijd even makkelijk te bepalen, omdat er zoveel verschillen zijn in kwaliteit en vermogen. Wel kunnen we kijken naar de verwachte opbrengst van de zonnepanelen die wij aanbieden:

 Premium PowerExcellent PowerHigh Power 
Type paneel LG Solar 330 Wp Neon 2 Black AUO BenQ 320 Wp Full Black Trina Solar 295 Wp Full Black
Vermogen in Wattpiek per zonnepaneel 330 Wp 320 Wp 295 Wp
Verwachte opwek eerste jaar met 10 zonnepanelen 2.805 kWh 2.720 kWh 2.508 kWh
Verwachte opbrengst eerste jaar met 10 zonnepanelen € 645 € 626 € 577
Vattenfall klantenprijs (per 10), incl. btw € 5.984 € 5.252 € 4.823

Wat brengen zonnepanelen op? 6 factoren om rekening mee te houden.

Wat zonnepanelen opleveren bij jou, hangt onder meer af van:

1. De hoeveelheid zonnepanelen op je dak

Wil je weten hoeveel zonnepanelen er op je dak passen? Als we kijken naar het meest voorkomende formaat van een zonnepaneel (165x100 cm) en de afmetingen van je dak, krijg je al een idee hoeveel zonnepanelen per m2 je kwijt kunt. Toch kan dit minder zijn dan je denkt. Zo kunnen obstakels zoals als een schoorsteen of dakkapel ervoor zorgen dat je minder panelen kwijt kunt.

2. De regio waarin je woont

De regio waarin je woont bepaalt mede hoe rendabel jouw zonnepanelen zijn. Dat komt door het aantal zonuren per jaar. Woon je in het westen? Dan heb je wat meer zonuren, waarmee je dan weer meer energie opwekt. Texel en Zeeland waren in 2017 de meest gunstige regio’s voor zonnepanelen. Drenthe scoorde minder, maar gelukkig zijn de verschillen niet al te groot (10-15%). Ook in het noordoosten van Nederland leveren zonnepanelen iets meer op.

3. De hellingshoek van je dak

De ideale hellingshoek van je dak is 35 graden. Bij die hoek zijn jouw zonnepanelen het meest efficiënt en behalen ze het beste rendement. Wanneer je dak een hellingshoek van 20 of 50 graden heeft, daalt de opbrengst van jouw zonnepanelen met zo’n 10%.

4. Oriëntatie/richting van je dak

Met een dak op het zuiden, leveren jouw zonnepanelen het meeste op. Zonnepanelen op een dak richting het westen of oosten wekken ongeveer 20% minder op. Dat scheelt dus flink. Heb je een dak op het zuidoosten of zuidwesten dan daalt de opbrengst met zo’n 10%.

5. Het type zonnepaneel

Ook het soort zonnepaneel dat je kiest, heeft invloed op de opbrengst per zonnepaneel. Zo hebben (zwarte) monokristallijn zonnepanelen vaak een hogere opbrengst dan (blauwe) polykristallijn zonnepanelen. Als je zonnepanelen met hoog rendement op het dak legt, heb je er dus minder nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

6. Het vermogen van het paneel in wattpiek (Wp)

Het maximaal vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken, drukken we uit in Wattpiek (Wp). Een zonnepaneel van 295 Wp wekt op jaarbasis gemiddeld circa 251 kWh op. We rekenen dat als volgt uit: het maximaal vermogen zonnepaneel in wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh. De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland. Vaak geldt: hoe duurder het paneel, hoe meer Wattpiek.

Hoeveel stroom of energie wekt een zonnepaneel op in jouw situatie?

Benieuwd hoeveel stroom of energie zonnepanelen opbrengen in jouw situatie en hoe snel je jouw zonnepanelen terugverdient? Met de Zonnepanelen Check rekenen we dat binnen 12 seconden voor je uit. Wij zorgen voor een schatting van het aantal zonnepanelen dat op je dak past, hoeveel je kunt opwekken en wat de kosten zijn bij het huren of kopen van zonnepanelen.

Doe de Zonnepanelen Check

Meer over de opbrengst van zonnepanelen

Opbrengst zonnepanelen

Jaaropbrengst zonnepanelen

Opbrengst zonnepanelen per m²

Opbrengst zonnepanelen per dag

5 redenen om te kiezen voor zonnepanelen

Wil je besparen op energiekosten? Zelf opwekken is dé trend. De meeste Nederlanders kiezen voor zonnepanelen. Vijf redenen waarom eigen opwek met zonnepanelen zo populair is.

Voor wie alles over zonnepanelen wil weten

Door te luisteren weten we dat je heel wat vragen hebt voordat je zonnepanelen aanschaft. Dat begrijpen we, neem gerust je tijd. Wij helpen je graag met onderstaande artikelen.

Interessant artikel?