1. Home
 2. Kennisbank
 3. Zoveel wekken je zonnepanelen op per vierkante meter

Zoveel wekken je zonnepanelen op per vierkante meter

Wil je de opbrengst van zonnepanelen per m² weten zodat je verschillende types zonnepanelen kunt vergelijken? Dan is het vermogen van jouw zonnepaneel belangrijk, maar bijvoorbeeld ook de regio waarin je woont. De verwachte zonnepanelenopbrengst per m² in kWh berekenen is heel eenvoudig.

Zonnepanelen opbrengst per m²

Om types zonnepanelen met elkaar te vergelijken kijken veel mensen bij zonnepanelen naar opbrengst per m² (vierkante meter). Maar wist je dat de afmetingen van zonnepanelen tegenwoordig niet veel van elkaar verschillen? Bij ons kun je kiezen uit 3 soorten zonnepanelen in gangbare maten.

De opbrengst van ons Premium Power pakket is het hoogst, namelijk 289 kWh per zonnepaneel in het eerste jaar. Als je weinig m² beschikbaar hebt voor zonnepanelen, is het slim om voor de zonnepanelen met de hoogste opbrengst per m² te kiezen. Kies je voor een Premium Power-pakket met LG 340 Wp Full Black zonnepanelen, dan is de verwachte opwek per m² in het eerste jaar: 169 kWh. In euro's is dat gemiddeld € 39.

De opbrengst per m² van onze zonnepanelen

In onderstaande tabel zie je rekenvoorbeelden met de zonnepanelen die wij aanbieden. Zo krijg je inzicht in de opbrengst van zonnepanelen per m² in kWh en in euro’s.

Verwachte opbrengst in het eerste jaar:

 • Premium Power

  Premium Power zonnepanelen

  LG 340 Wp Full Black

  • 1,71 m² groot
  • 340 Wattpiek vermogen 
  • 289 kWh verwachte opwek per paneel
  • 169 kWh verwachte opwek per m²
  • € 39 verwachte opbrengst per m²

  Prijs voor systeem van 10 panelen:

  € 4.926 excl. btw
  Pakket Premium Power
 • Excellent Power

  Excellent Power Zonnepaneel

  Suntech 325 Wp Full Black

  • 1,69 m² groot
  • 325 Wattpiek vermogen 
  • 276 kWh verwachte opwek per paneel
  • 164 kWh verwachte opwek per m²
  • € 38 verwachte opbrengst per m²

  Prijs voor systeem van 10 panelen:

  € 4.058 excl. btw
  Pakket Excellent Power
 • High Power

  High Power zonnepanelen

  CanadianSolar 310 Wp Full Black

  • 1,7 m² groot
  • 310 Wattpiek vermogen 
  • 264 kWh verwachte opwek per paneel
  • 155 kWh verwachte opwek per m²
  • € 36 verwachte opbrengst per m²

  Prijs voor systeem van 10 panelen:

  € 3.898 excl. btw
  Pakket High Power

Wat leveren zonnepanelen op? 6 factoren om rekening mee te houden.

Als je wilt weten hoeveel zonnepanelen er op je dak passen, dan moet je eerst weten wat de oppervlakte van je dak is en welk formaat zonnepanelen je kiest. Een veel voorkomende afmeting is 165 x 100 centimeter. Kleinere zonnepanelen leveren vaak minder stroom op. Grotere zonnepanelen zijn vaak onhandig.

Bij het berekenen van de hoeveelheid beschikbare oppervlakte kijken we ook naar obstakels als een schoorsteen of dakkapel. Tot slot houden we rekening met de schaduw die op je dak valt.

De regio waarin je woont kan ook invloed hebben op de opbrengst van jouw zonnepanelen. Dat komt door het aantal zonuren per jaar. Woon je in het westen? Dan heb je wat meer zonuren, waarmee je dan weer meer energie opwekt. Texel en Zeeland waren in 2017 de meest gunstige regio’s voor zonnepanelen. Drenthe scoorde minder, maar gelukkig zijn de verschillen niet al te groot (10-15%). Ook in het noordoosten van Nederland is de opbrengst van zonnepanelen per m² iets hoger.

De ideale hellingshoek voor het plaatsen van zonnepanelen op je dak is 35 graden. Bij die hoek zijn jouw zonnepanelen het meest efficiënt en hebben ze de hoogste opbrengst per m². Wanneer je dak een hellingshoek van 20 of 50 graden heeft, daalt de opbrengst van jouw zonnepanelen met zo’n 10%.

Met een dak op het zuiden, leveren jouw zonnepanelen het meeste op. Zonnepanelen op een dak richting het westen of oosten wekken ongeveer 20% minder op. Dat scheelt dus flink. Heb je een dak op het zuidoosten of zuidwesten dan daalt de opbrengst per m² met zo’n 10%.

Ook het soort zonnepaneel dat je kiest, heeft invloed op de opbrengst per zonnepaneel per m². Zo hebben (zwarte) monokristallijn zonnepanelen vaak een hogere opbrengst per m² dan (blauwe) polykristallijn zonnepanelen. Als je zonnepanelen met hoog rendement op het dak legt, heb je er dus minder nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

Het maximaal vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken, drukken we uit in Wattpiek (Wp). Een zonnepaneel van 325 Wp wekt op jaarbasis gemiddeld circa 276 kWh op. Vaak geldt: hoe duurder het paneel, hoe meer Wattpiek.

Maximaal stroom opwekken? Kies voor ons Service & Inzicht abonnement

Als je zeker wilt weten dat je zonnepanelen altijd maximaal stroom opwekken, dan kies je voor ons Service & Inzicht abonnement: 

 • We checken op afstand of je zonnepanelen maximaal stroom opwekken.
 • Als er iets aan de hand is, nemen we meteen contact met je op om het probleem op te sporen en te verhelpen. 
 • Elk kwartaal krijg je van ons een rapport waarin je ziet hoe je zonnepanelen hebben gepresteerd.
 • Je betaalt de eerste 10 jaar geen voorrijkosten, geen arbeidsloon en geen materiaalkosten voor eventuele reparaties.
Wil je meer weten?

Hoeveel stroom of energie wekt een zonnepaneel op in jouw situatie?

Benieuwd hoeveel stroom of energie zonnepanelen opbrengen in jouw situatie en wat de terugverdientijd is? Met de Zonnepanelen Check rekenen we dat binnen 12 seconden voor je uit. Wij zorgen voor een schatting van het aantal zonnepanelen dat op je dak past, hoeveel je kunt opwekken en wat de kosten zijn bij het kopen van zonnepanelen.

Deel deze pagina

Meer informatie over de opbrengst van zonnepanelen?