1. Home
  2. Kennis
  3. Opbrengst zonnepanelen per dag

Opbrengst zonnepanelen per dag

We begrijpen dat je wilt weten wat je qua opbrengst zonnepanelen per dag kunt verwachten. Sterker nog, veel van onze klanten willen weten: wat is de opbrengst zonnepanelen vandaag? Wat zonnepanelen opwekken is onder meer afhankelijk van jouw locatie, de hoeveelheid panelen en het vermogen per zonnepaneel. De verwachte opbrengst van zonnepanelen per dag in kWh berekenen is heel eenvoudig.

Reken direct uit hoe snel je zonnepanelen terugverdient

Ben je benieuwd hoe snel je zonnepanelen terugverdient? Met onze Zonnepanelen Check rekenen we dat binnen 12 seconden voor je uit. Wij zorgen voor een schatting van het aantal zonnepanelen dat op je dak past, hoeveel je kan opwekken en wat jouw prijs zou zijn bij zonnepanelen kopen.

Doe de Zonnepanelen Check

Rekenvoorbeeld gemiddelde dagopbrengst zonnepanelen

Met een pakket van 10 zonnepanelen van 365 Wattpiek (High Power) wek je per jaar ongeveer 3103 kWh op. De gemiddelde dagopbrengst rekenen we als volgt uit: het maximaal vermogen zonnepaneel in Wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh, gedeeld door 365 dagen. Het vermogen van 10 zonnepanelen is 3650 Wp. De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland.

De gemiddelde dagopbrengst van je zonnepanelen is dan: (3650 x 0,85) / 365 = 8,5 kWh.

Man draagt zonnepaneel | Vattenfall energie

Check de opbrengst zonnepanelen vandaag

Heb je al zonnepanelen en ben je benieuwd naar de opbrengst van je zonnepanelen vandaag? In de app van de leverancier van jouw omvormer (bijvoorbeeld SMA of SolarEdge), kan je dit exact nakijken. Handig toch? In de app krijg je inzicht in jouw realtime opwek. Ook houdt de app jouw opbrengst bij in kWh per dag, maand, kwartaal of jaar.

Welke opbrengst je van onze zonnepanelen mag verwachten

De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen is lastig te bepalen, omdat er zoveel verschillen zijn in kwaliteit en vermogen. Wel kunnen we kijken naar de gemiddelde opbrengst van de zonnepanelen die wij aanbieden:

Per 10 zonnepanelen:

3 redenen om zonnepanelen op je dak te leggen

Met zonnepanelen op je dak zet je een belangrijke stap richting fossielvrij leven. Bovendien bespaar je honderden euro's per jaar op je energierekening. Voor veel Nederlanders zijn dat goede redenen om voor zonnepanelen te kiezen.

3x daarom zonnepanelen

Wat leveren zonnepanelen op? 6 factoren om rekening mee te houden.

1. De hoeveelheid zonnepanelen op je dak

Als je wilt weten hoeveel zonnepanelen er op je dak passen, dan moet je eerst weten wat de oppervlakte van je dak is en welk formaat zonnepanelen je kiest. Een veel voorkomende afmeting is 165 x 100 centimeter. Kleinere zonnepanelen leveren vaak minder stroom op. Grotere zonnepanelen zijn vaak onhandig.

Bij het berekenen van de hoeveelheid beschikbare oppervlakte kijken we ook naar obstakels als een schoorsteen of dakkapel. Tot slot houden we rekening met de schaduw die op je dak valt.

2. In welke regio je woont

De regio waarin je woont kan ook invloed hebben op de opbrengst van jouw zonnepanelen. Dat komt door het aantal zonuren per jaar. Woon je in het westen? Dan heb je wat meer zonuren, waarmee je dan weer meer energie opwekt. Ook in het noordoosten van Nederland is de opbrengst van zonnepanelen per m² iets hoger.

3. De hellingshoek van je dak

De ideale hellingshoek voor het plaatsen van zonnepanelen op je dak is 35 graden. Bij die hoek zijn jouw zonnepanelen het meest efficiënt en hebben ze de hoogste opbrengst per m². Wanneer je dak een hellingshoek van 20 of 50 graden heeft, daalt de opbrengst van jouw zonnepanelen met zo’n 10%.

4. De richting van je dak

Met een dak op het zuiden, leveren jouw zonnepanelen het meeste op. Zonnepanelen op een dak richting het westen of oosten wekken ongeveer 20% minder op. Dat scheelt dus flink. Heb je een dak op het zuidoosten of zuidwesten dan daalt de opbrengst per m² met zo’n 10%.

5. Het soort zonnepaneel

Ook het soort zonnepaneel dat je kiest, heeft invloed op de opbrengst per zonnepaneel per m². Zo hebben (zwarte) monokristallijn zonnepanelen vaak een hogere opbrengst per m² dan (blauwe) polykristallijn zonnepanelen. Als je zonnepanelen met hoog rendement op het dak legt, heb je er dus minder nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

6. Het vermogen van het paneel in Wattpiek (Wp)

Het maximaal vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken, drukken we uit in Wattpiek (Wp). Een zonnepaneel van 365 Wp wekt op jaarbasis gemiddeld circa 310 kWh op. Vaak geldt: hoe duurder het paneel, hoe meer Wattpiek.

Maximaal stroom opwekken? Kies voor ons Service & Inzicht abonnement

Als je zeker wilt weten dat je zonnepanelen altijd maximaal stroom opwekken, dan kies je voor ons Service & Inzicht abonnement: 

  • We checken op afstand of je zonnepanelen maximaal stroom opwekken.
  • Als er iets aan de hand is, nemen we meteen contact met je op om het probleem op te sporen en te verhelpen. 
  • Elk kwartaal krijg je van ons een rapport waarin je ziet hoe je zonnepanelen hebben gepresteerd.
  • Je betaalt de eerste 10 jaar geen voorrijkosten, geen arbeidsloon en geen materiaalkosten voor eventuele reparaties.
Wil je meer weten?

Deel deze pagina

Lees meer over energie