Opbrengst zonnepanelen per dag

Opbrengst zonnepanelen per dag

We begrijpen dat je wilt weten wat je qua opbrengst zonnepanelen per dag kunt verwachten. Sterker nog, veel van onze klanten willen weten: wat is de opbrengst zonnepanelen vandaag? Wat zonnepanelen opwekken is onder meer afhankelijk van jouw locatie, de hoeveelheid panelen en het vermogen per zonnepaneel. De verwachte opbrengst van zonnepanelen per dag in kWh berekenen is heel eenvoudig.

Opbrengst zonnepanelen per dag berekenen

Binnen 12 seconden kunnen we voor je de verwachte opbrengst van zonnepanelen per jaar berekenen. We kijken hoeveel zonnepanelen er op je dak passen en je krijgt een indicatie van de kosten en de opbrengst van jouw zonnepanelen. Zelf kan je dit natuurlijk door het aantal van 365 dagen per jaar delen en zo de gemiddelde dagopbrengst van de zonnepanelen inschatten.

Doe de Zonnepanelen Check

Rekenvoorbeeld gemiddelde dagopbrengst zonnepanelen

Laten we voor dit rekenvoorbeeld een pakket van 10 zonnepanelen van 320 Wattpiek (Excellent Power) als uitgangspunt nemen. Per jaar wek je daar ongeveer 2.720 kWh per zonnepaneel mee op. We rekenen dat als volgt uit: het maximaal vermogen zonnepaneel in wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh. De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland. De gemiddelde dagopbrengst van je zonnepanelen is dan: 7,6 kWh. Als we de opbrengst in euro berekenen is dat zo’n € 1,75 per dag.  

Check de opbrengst zonnepanelen vandaag

Heb je al zonnepanelen en ben je benieuwd naar de opbrengst van je zonnepanelen vandaag? In de app van de leverancier van jouw omvormer (bijvoorbeeld SMA of SolarEdge), kan je dit exact nakijken. Handig toch? In de app krijg je inzicht in jouw realtime opwek. Ook houdt de app jouw opbrengst bij in kWh per dag, maand, kwartaal of jaar.

Welke opbrengst je van onze zonnepanelen mag verwachten

De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen is lastig te bepalen, omdat er zoveel verschillen zijn in kwaliteit en vermogen. Wel kunnen we kijken naar de gemiddelde opbrengst van de zonnepanelen die wij aanbieden:

 

 Premium PowerExcellent PowerHigh Power 
Type paneel LG Solar 330 Wp Neon 2 Black AUO BenQ 320 Wp Full Black Trina Solar 295 Wp Full Black
Vermogen in Wattpiek per zonnepaneel 330 Wp 320 Wp 295 Wp
Verwachte opwek per paneel per jaar 281 kWh 272 kWh 251 kWh
Verwachte opwek eerste jaar met 10 zonnepanelen 2.805 kWh 2.720 kWh 2.508 kWh
Verwachte opbrengst eerste jaar met 10 zonnepanelen € 645 € 626 € 577
Vattenfall klantenprijs (per 10), incl. btw € 5.984 € 5.252 € 4.823

Wat brengen zonnepanelen per dag op? 5 factoren om rekening mee te houden.

Wat de opbrengst van zonnepanelen per dag is, hangt onder meer af van:

1. De hoeveelheid zonnepanelen op je dak

Wil je weten hoeveel zonnepanelen er op je dak passen? Als we kijken naar de meest voorkomende afmeting van een zonnepaneel (165x100 cm) en de afmetingen van je dak, krijg je al een idee hoeveel zonnepanelen per m2 je kwijt kunt. Toch kan dit minder zijn dan je denkt. Zo kunnen obstakels zoals als een schoorsteen of dakkapel ervoor zorgen dat je minder panelen kwijt kunt.

2. De hellingshoek van je dak

De ideale hellingshoek van je dak is 35 graden. Bij die hoek zijn jouw zonnepanelen het meest efficiënt en hebben ze de hoogste zonnepanelenopbrengst per dag. Wanneer je dak een hellingshoek van 20 of 50 graden heeft, daalt de dagopbrengst van jouw zonnepanelen met zo’n 10%.

3. Oriëntatie/richting van je dak

Met een dak op het zuiden, leveren jouw zonnepanelen het meeste op. Zonnepanelen op een dak richting het westen of oosten wekken ongeveer 20% minder op. Dat scheelt dus flink. Heb je een dak op het zuidoosten of zuidwesten dan daalt de opbrengst met zo’n 10%.

4. Het type zonnepaneel

Ook het soort zonnepaneel dat je kiest, heeft invloed op de dagopbrengst per zonnepaneel. Zo hebben (zwarte) monokristallijn zonnepanelen vaak een hogere opbrengst dan (blauwe) polykristallijn zonnepanelen. Als je zonnepanelen met hoog rendement op het dak legt, heb je er dus minder nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

5. Het vermogen van het paneel in Wattpiek (Wp)

Het maximaal vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken, drukken we uit in Wattpiek (Wp). Een zonnepaneel van 295 Wp wekt op jaarbasis gemiddeld circa 251 kWh op. Vaak geldt: hoe duurder het paneel, hoe meer Wattpiek. En hoe hoger het vermogen, hoe hoger de opbrengst van de zonnepanelen. 

Hoeveel stroom of energie wekt een zonnepaneel op in jouw situatie?

Benieuwd hoeveel stroom of energie zonnepanelen opbrengen in jouw situatie en wat de terugverdientijd is? Met de Zonnepanelen Check rekenenen we dat binnen 12 seconden voor je uit. Wij zorgen voor een schatting van het aantal zonnepanelen dat je dak past, hoeveel je kunt opwekken en wat de kosten zijn bij het huren of kopen van zonnepanelen.

Doe de Zonnepanelen Check

5 redenen om te kiezen voor zonnepanelen

Wil je besparen op energiekosten? Zelf opwekken is dé trend. De meeste Nederlanders kiezen voor zonnepanelen. Vijf redenen waarom eigen opwek met zonnepanelen zo populair is.

Voor wie alles over zonnepanelen wil weten

Door te luisteren weten we dat je heel wat vragen hebt voordat je zonnepanelen aanschaft. Dat begrijpen we, neem gerust je tijd. Wij helpen je alvast met onderstaande artikelen.

Interessant artikel?