1. Thuis
  2. Isolatie
  3. Gevelisolatie

Met gevelisolatie bespaar je op je stookkosten

Met gevelisolatie of muurisolatie bespaar je energie. Omdat de warmte binnen blijft, hoef je minder hard te stoken. Dat is beter voor het milieu én voor je energierekening. Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren. Een van de makkelijkste en goedkoopste is spouwmuurisolatie (bron: Milieu Centraal).

Pluspunten van gevelisolatie

Besparing

Een lager energieverbruik
(bron: Milieu Centraal)

Wooncomfort

Een hoger wooncomfort

Geluidsdemping

Minder geluid van buitenaf

3 soorten gevelisolatie of muurisolatie

1. Spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie is de makkelijkste en goedkoopste soort gevelisolatie. Hierbij isoleer je de ruimte tussen de buiten- en de binnenmuur. Als aanvulling hierop kun je ook gevelisolatie aan de buitenkant of binnenkant van je muur laten aanbrengen.

Voor spouwmuurisolatie werken we samen met isolatiebedrijf Takkenkamp. Ben je klant van ons? Dan krijg je één keer € 100,- korting als je je huis laat isoleren door Takkenkamp.

2. Gevelisolatie aan de buitenkant
Het isoleren van de buitengevel van je huis is een goede oplossing als je enkelsteens muren hebt. Of als extra buitenmuurisolatie in combinatie met spouwmuurisolatie.

3. Gevelisolatie aan de binnenkant
Dit is het aanbrengen van isolatie aan de binnenkant van je huis. Als je enkelsteens muren hebt of als extra isolatie in combinatie met spouwmuurisolatie.

Vraag vrijblijvend advies aan

Wil je advies op maat over isolatie bij jou thuis? Vraag dit direct aan bij onze partner Takkenkamp. Zij zijn specialist in spouwmuur-, vloer-, bodem- en dakisolatie. Al meer dan 80 jaar.

Ben je klant van ons? Dan krijg je één keer €100,- korting als je je huis laat isoleren door Takkenkamp.

Vraag advies aan

Enkelsteens muur isoleren

Huizen die voor 1920 zijn gebouwd, hebben meestal een enkelsteens muur. Huizen met een enkelsteens muur hebben geen spouw. Spouwmuurisolatie is dan dus niet mogelijk. Maar het isoleren van je muur aan de binnenkant of gevelisolatie aan de buitenkant kan wel.

Twijfel je of je spouwmuren hebt? Een spouwmuur herken je aan de dikte van de buitenmuur. Meet bij de deuropening de muur eens op. Is de muur dikker dan 25 centimeter? Dan heb je een spouwmuur.

Gevelisolatie aan de buitenkant

Bij isolatie van de buitenmuur brengt de isolatie-expert een laag isolatiemateriaal aan tegen de buitenkant van je gevel. Bovenop de isolatie komt een nette afwerking in de vorm van platen, steenstrips, stucwerk of hout. Je trekt je huis als het ware een nieuwe, warme jas aan. Je muur aan de buitenkant isoleren is interessant:

  • Als je geen spouwmuur hebt of deze te smal is voor isolatie
  • Als de buitenmuur van je huis groot onderhoud nodig heeft
  • Als je graag je huis energieneutraal wilt maken

De voordelen

Na gevelisolatie aan de buitenkant ziet je buitengevel er weer goed onderhouden uit. En binnen is het comfortabel warm. Je bespaart op je energierekening, omdat je minder warmte via de buitenmuur verliest. 

Drie belangrijke tips vooraf

  1. Houd er rekening mee dat het plaatsen van isolatie eigenlijk altijd aanneemwerk is.
  2. Zoek een ervaren aannemer die lid is van Bouwend Nederland en werkt met Bouwgarant.
  3. Plan ver vooruit. Aannemers hebben het tegenwoordig erg druk. 

Laat je adviseren over combineren met spouwmuurisolatie

Je hebt extra voordeel van isolatie van je buitengevel als je dit met spouwmuurisolatie combineert. Laat je daarbij vooraf altijd goed voorlichten door een expert. Een goede bouwfysische dampspanningsberekening voorkomt condensatie en muren die zweten, rotten en schimmelen.

Verduurzaam je huis, doe de check

Benieuwd hoe je je huis duurzamer kunt maken? En hoe je minder energie kunt verbruiken? Doe de Duurzaam Wonen Check. Dan krijg je advies welke stappen je kunt nemen voor je koop- óf huurhuis.

  • Persoonlijk advies
  • Gratis check
  • Meteen aan de slag
Doe de check

Je muur isoleren aan de binnenkant

Je kunt de buitenmuur van je huis ook van binnenuit isoleren. Bij gevelisolatie aan de binnenzijde brengt de isolatie-expert een laag isolatie aan tegen de binnenkant van je muur. Dit gebeurt meestal met een voorzetwand. Tegen een houten of metalen raamwerk komen gips- of spaanplaten. In de ruimte ertussen komt isolatiemateriaal, zoals glaswol. Deze vorm van isolatie is heel effectief en interessant: 

  • Als je geen spouwmuur hebt of deze te smal is voor spouwmuurisolatie
  • Als buitenmuurisolatie niet mogelijk is
  • Als je graag je huis energieneutraal wilt maken

De voordelen

Meteen na het plaatsen van de voorzetwand is het lekker warm in huis. De muren voelen niet meer koud aan en er ontsnapt minder warmte. Je energieverbruik gaat daardoor omlaag.

Eventueel combineren met spouwmuurisolatie 

In sommige gevallen kan een combinatie met spouwmuurisolatie zorgen voor condensatie. Laat daarom een expert een goede bouwfysische dampspanningsberekening maken. Dan voorkom je muren die gaan zweten, rotten en schimmelen.

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Vragen en antwoorden over gevelisolatie

Wat is gevelisolatie?

Gevelisolatie is het bekleden van je gevel met isolatiemateriaal. Je kunt je muur op drie manieren isoleren: van buitenaf, van binnenuit of ertussenin (de spouw). En dat levert veel voordelen op. Je bespaart op je energieverbruik, je krijgt een hoger wooncomfort en je hebt minder last van geluiden van buiten. De bekendste en goedkoopste vorm van gevelisolatie is spouwmuurisolatie.

Welke soorten muurisolatie zijn er?

Spouwmuurisolatie is de snelste, makkelijkste en goedkoopste manier om je huis te isoleren. De ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur wordt gevuld met isolatiemateriaal.

Als je geen spouwmuur hebt, kun je de muur ook aan de binnenkant of buitenkant isoleren. Binnenmuurisolatie is de meest ingrijpende manier, omdat je flink wat overlast hebt en ruimte in huis verliest. Je binnenmuur komt zo'n tien centimeter de kamer in. De duurste vorm is gevelisolatie aan de buitenkant. Voor deze grote klus heb je meestal een vergunning nodig.

Wat kost muurisolatie?

De kosten van muurisolatie aan de binnenkant liggen iets lager per m2 dan de kosten van gevelisolatie aan de buitenzijde. Je spouwmuur isoleren is de goedkoopste optie. De terugverdientijd is daarbij ook het kortst. Voor deze vorm van muur isoleren kun je terecht bij onze partner Takkenkamp.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Welke Rd-waarde is het best voor muurisolatie?

De Rd-waarde zegt iets over het isolerend vermogen van het isolatiemateriaal. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter de warmteweerstand. Onze partner Takkenkamp gebruikt voor spouwmuurisolatie milieuvriendelijke materialen met een hoge isolatiewaarde. Om met gevelisolatie in aanmerking te komen voor subsidie, zijn dit de minimale Rd-waarden:

Isolatiemaatregel Minimale Rd-waarde per m2
Binnen- of buitengevelisolatie 3,5
Spouwmuurisolatie 1,1

Bron: RVO

 

Lees meer over isolatie