Alles over terugleveren en het voorkomen van negatieve prijzen

Op sommige dagen kunnen uw zonnepanelen meer energie opwekken dan uw bedrijf of organisatie op dat moment zelf verbruikt. Het overschot aan zonne-energie kunt u dan teruggeven aan het energienet. Dat noemen we terugleveren. Door de toename van de hoeveelheid energie uit duurzame bronnen, zoals zon en wind, komt het steeds vaker voor dat er negatieve prijzen op de energiemarkt zijn. Dat kan ook gevolgen hebben voor uw teruglevering. Bekijk wat terugleveren is, hoe de terugleververrekening is opgebouwd en wat de mogelijkheden zijn om negatieve prijzen te voorkomen.  

Wat is terugleveren?

Op sommige dagen kunnen uw zonnepanelen meer energie opwekken dan uw bedrijf of organisatie op dat moment zelf kan verbruiken. Het overschot aan zonne-energie kunt u dan teruggeven aan het energienet. Dat noemen we terugleveren.

Door de toename van de hoeveelheid energie uit duurzame bronnen, zoals zon en wind, komt het steeds vaker voor dat er negatieve prijzen op de energiemarkt tot stand komen. In 2024 waren er in totaal 458 negatieve uren op de spotmarkt. Dat is 144 uur meer dan in 2023. Het is de verwachting dat er ook in 2025 weer veel negatieve uren zullen zijn.

De veranderende dynamiek in de energiemarkt heeft als gevolg voor uw teruglevering dat u moet betalen voor teruglevering op deze betreffende uren. Wij rekenen maandelijks de teruggeleverde elektriciteit met u af tegen de afgesproken prijs.

Teruglevering nader uitgelegd

Hoe verrekenen wij uw teruglevering?

Wij verrekenen met u de elektriciteit die u zelf heeft opgewekt en levert aan het elektriciteitsnet. De manier waarop we dit doen hangt af van uw contract en van het type aansluiting. De teruggeleverde elektriciteit kan als extra regel op de factuur komen of wordt direct in mindering gebracht op de energie die wij aan u geleverd hebben. Als u elektriciteit wilt terugleveren aan het net, informeer dan altijd uw netbeheerder en uw energieleverancier.

Verschillen tussen groot- en kleinverbruik

Er is een aantal verschillen tussen groot- en kleinverbruikaansluitingen in regelgeving en werkwijze als het gaat om teruglevering. Zo zijn we bij grootverbruikaansluitingen verplicht uw btw-nummer te registreren en bij kleinverbruik niet. Bij kleinverbruik salderen we de energiebelasting en bij grootverbruik is dit niet toegestaan. Bij grootverbruik krijgt u een vergoeding voor de teruggeleverde elektriciteit.

Salderen voor kleinverbruik

Salderen is alleen van toepassing voor kleinverbruikaansluitingen en betreft het verrekenen van de elektriciteit die is opgewekt met de elektriciteit die is verbruikt. Is er meer teruglevering dan levering? Dan verrekenen wij deze teruglevering tegen variabele elektriciteitsprijzen. Bij grootverbruik wordt alle teruggeleverde elektriciteit verrekend tegen variabele prijzen.

Bekijk onze manieren van teruglevering

Kies voor een PlusOpwek teruglevercontract

Met PlusOpwek heeft u één contract voor uw levering en teruglevering. U krijgt hiermee voor het door u teruggeleverde volume een uurgewogen EPEX-prijs, minus een door ons vastgestelde afslag voor het onbalansrisico. Als extra ontvangt u van ons een GvO vergoeding. Daarnaast ontvangt u dagelijks informatie over de marktprijzen.

Prijs PlusOpwek = uurgewogen EPEX prijs – afslag + GvO vergoeding

Maak gebruik van onze terugleveringsregel

Als u geen gebruik wilt maken van een apart teruglevercontract, omdat u maar een klein percentage teruglevert ten opzichte van het leveringsvolume, dan kunt u gebruik maken van de passage over teruglevering in uw leveringscontract. In dat geval wordt uw volledige terugleveringsvolume afgerekend tegen de uurgewogen EPEX prijs min een afslag voor onbalanskosten. Er is hierbij geen maximum gesteld aan het terugleveringsvolume.

Prijs teruglevering = uurgewogen EPEX prijs – afslag

Als u teruglevert in een uur waarin de EPEX-prijzen negatief zijn, dan zal uw gemiddelde maandprijs van de teruglevering lager, of zelfs negatief uitvallen. Op de onbalansmarkt zijn deze effecten vaak nog groter, en vandaar dat wij dat risico voor u afkopen in de afslag die wij hanteren.

Hoe negatieve prijzen bij teruglevering ontstaan

Het aandeel elektriciteit afkomstig van hernieuwbare bronnen, zoals zon en wind, neemt nog elke dag toe door de bouw van nieuwe windparken en het plaatsen van zonnepanelen. Als het de verwachting is dat er op bepaalde dagen mogelijk meer elektriciteit wordt geproduceerd dan dat er zal worden afgenomen, ontstaat er een overschot aan elektriciteit. Dat kan niet, omdat het elektriciteitsnet altijd in balans moet zijn. Hierdoor zullen de prijzen gaan dalen en op sommige momenten zelfs negatief zijn. Op die momenten van negatieve prijzen kost het ook geld om terug te leveren. Veel bedrijven met zonnepanelen op hun bedrijfspand hebben hier in toenemende mate mee te maken.

Betalen voor terugleveren

Negatieve prijzen zijn voordelig als u op dat moment elektriciteit verbruikt, maar hebben een nadelig effect als u op dat moment teruglevert. U moet dan betalen voor de teruglevering op de uren dat er negatieve prijzen zijn. Als u teruglevert in een uur waarin de EPEX-prijzen negatief zijn, dan zal uw gemiddelde maandprijs van de teruglevering lager uitvallen.

Wat u kunt doen bij negatieve spotprijzen

Allereerst is het goed om te weten of er negatieve prijzen zijn. Houd daarvoor de  actuele EPEX-prijzen  in de gaten. Als er inderdaad sprake is van negatieve prijzen, dan kunt u het volgende doen:

  1. Probeer zoveel mogelijk van de door u opgewekte elektriciteit direct te verbruiken.
  2. Voorkom teruglevering door curtailment (tijdelijk minder produceren) in te zetten.
  3. Overweeg of een batterij-oplossing interessant is voor uw bedrijf.
  4. Heeft u een SDE++-subsidie? Dan heeft u mogelijk aan het einde van het jaar nog recht op een compensatie.

Inzicht in uw teruglevering

Wist u dat u op elk gewenst moment in Mijn Vattenfall Zakelijk kunt bekijken hoeveel elektriciteit uw bedrijf of organisatie teruglevert aan het elektriciteitsnet? U kunt dat doen door in Mijn Vattenfall Zakelijk te gaan naar het onderdeel 'Verbruik'.

Heeft u nog geen account? Vraag dan een account aan via  het aanvraagformulier.

Inloggen Mijn Vattenfall Zakelijk

Ook interessant over zonnepanelen

Wij staan voor u klaar!

Vraag het aan de Markt Expertise Desk

Onze Markt Expertise Desk helpt u bij al uw vragen over energie besparen, energie-inkoop en verduurzamen. Wij geven u advies over het gebruik van zonne- en windenergie, e-mobility en warmte binnen uw bedrijf of organisatie.

groepsfoto-med-vattenfall-laag.jpg

Stroometiket 2024

In het stroometiket van 2024 ziet u met welke energie­bronnen onze elektriciteit is opgewekt. En wat het aandeel van elke gebruikte energiebron is.

Stroometiket 2024 Zakelijke Markt

Weer platinum status

Vattenfall AB heeft na 2022, 2023 en 2024 ook in 2025 weer de platinum Sustainability Rating van EcoVadis ontvangen.

EcoVadis Platinum medaille voor 2022 EcoVadis Platinum medaille voor 2023 EcoVadis Platinum medaille voor 2024 EcoVadis Platinum medaille voor 2025

Hiermee behoren wij tot de top 1% van alle bedrijven die door EcoVadis zijn beoordeeld in de categorie Energie (levering van elektriciteit, gas, stoom en airconditioning).