1. Grootzakelijk
  2. Zakelijk elektrisch rijden
  3. 5 ontwikkelingen elektrisch vervoer

5 ontwikkelingen op het gebied van elektrisch vervoer

Tesla is al lang niet meer de enige autofabrikant die een mooie elektrische auto kan maken. De komende jaren neemt het aantal elektrische auto’s én hun actieradius in rap tempo toe. Van luxe auto’s tot budgetmodellen. Goed nieuws dus voor wie graag duurzaam wil gaan rijden. We zetten de ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden voor u op een rij.

De laatste ontwikkelingen in elektrisch vervoer

1. Meer keuze

Volvo heeft laten weten dat vanaf 2019 al haar modellen voorzien zijn van een elektromotor. Dat betekent niet dat benzine en diesel vanaf dat jaar verleden tijd zijn, maar wél dat alle auto’s minimaal hybride zijn. En zo zijn er veel meer automerken die flink inzetten op elektrisch rijden. Daardoor komt er de komende jaren veel meer keuze  voor wie zakelijk of privé – al dan niet volledig – elektrisch wil rijden.

2. Minder compromissen

Elektrisch rijden kan al een aantal jaar. Maar het was eigenlijk alleen een optie als u geen lange afstanden hoefde af te leggen en over een ruim budget beschikte. Nu is dat aan het veranderen. De Opel Ampera-E bijvoorbeeld, één van de eerste betaalbare elektrische gezinsauto’s, heeft in de praktijk een bereik van 350 tot 400 kilometer. Dat is ruim voldoende voor het meeste recreatie- en woon-werkverkeer.

In 4 stappen naar een duurzaam wagenpark

Als bedrijf kijkt u vooral naar brandstof- en onderhoudskosten. Logisch dus dat u nadenkt over een duurzaam, volledig elektrisch, wagenpark. We helpen u in 4 stappen op weg.

Bekijk de 4 stappen

3. Een snelgroeiend laadnetwerk

Er wordt niet alleen in nieuwe auto’s geïnvesteerd.  Autofabrikanten, energie- en andere bedrijven stoppen ook miljoenen in een landelijk dekkend laadnetwerk. Bedrijven als Vattenfall leveren laadpalen en de bijbehorende laadpassen voor de publieke ruimte, thuis of bij bedrijven. En dwars door Europa zijn tegenwoordig overal snellaadpunten te vinden voor als er onderweg toch hoge nood zou ontstaan. Lees meer over het InCharge laadnetwerk.

4. Laden kan steeds slimmer

Sneller en groener laden thuis kan met behulp van smart charging. Daarbij wordt constant gemeten hoeveel elektriciteit een huis of kantoorgebouw nodig heeft. Het overgebleven vermogen wordt doorgesluisd naar de laadpunten voor het opladen van auto’s. Voor bedrijven is het mogelijk om zelf opgewekte zonne-energie te koppelen aan de laadpunten. De opgewekte energie wordt dan tijdelijk opgeslagen in een batterij, waarmee later elektrische auto’s opgeladen worden.

Ook spelen met de energieprijs – terugleveren als de prijs hoog is en opladen bij een lager tarief – is mogelijk. Laden in een parkeergarage waar relatief weinig vermogen beschikbaar is, kan ook snel en slim. Zo kan het beschikbare vermogen verdeeld worden over de auto’s die aan het laden zijn.

En zijn er te veel auto’s die tegelijkertijd willen laden? Dan gaat een aantal in de wacht, tot de eerste auto’s voldoende geladen zijn. Nu nog in de testfase, maar in de toekomst zal inductieladen – laden op een plaat of strip die door de auto herkend wordt – steeds meer voorkomen.

5. Belastingvoordeel verschuift

Een aantal jaar heeft de Nederlandse overheid de plug-in hybride flink ondersteund via belastingvoordeel. Nu is dat voordeel verschoven naar volledig elektrisch aangedreven auto’s. Dat betekent dat de bijtelling voor elektrische auto’s 16 procent is, terwijl alle andere auto’s een bijtelling van 22 procent hebben.

Daarnaast zijn er ook subsidieregelingen die het elektrisch rijden, zowel zakelijk als privé, verder stimuleren. Lees meer over de subsidieregelingen van de overheid

Batterij maakt laden auto's mogelijk zonder extra belasting netwerk

Op de P+R op Zeeburgereiland in Amsterdam kunnen sinds kort zestien elektrische auto’s tegelijk opladen dankzij een grote batterij. De gemeente Amsterdam, Vattenfall en Heijmans plaatsten de batterij om het lokale energienetwerk te ondersteunen. Het is voor het eerst dat Vattenfall op deze manier een batterij met acht laadpalen inzet. Heijmans verzorgt het beheer en onderhoud van de installatie.

Ook interessant voor u?

Samen op weg naar een fossielvrij leven

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar

Onze experts van de Markt Expertise Desk helpen u graag met al uw vragen over de ontwikkelingen op de energiemarkt. Zo ook met uw vragen over het verduurzamen van uw bedrijf via zonne-, windenergie en laadpalen.

groepsfoto-med-vattenfall-laag.jpg

Onze beloften aan zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek

  • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

  • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering