Video: Twee woningcorporaties over het slim en efficiënt verduurzamen van vastgoed

Bij Wassenaarsche Bouwstichting en Rijnhart Wonen zijn ze echte Klimaatondernemers. Zij zien vooral kansen in het verduurzamen van hun vastgoed. Wat is hun aanpak? En hoe zorgen zij ervoor dat de kosten beheersbaar blijven? Bekijk het in de video over beide woningcorporaties.

Wat is de beste strategie om te verduurzamen?

De bestaande bouw is verantwoordelijk voor 40% van het totale energieverbruik in Nederland. Om de doelen van het Parijse Klimaatakkoord te behalen moet dat verbruik met twee derde omlaag. De vastgoedsector staat voor de uitdaging om te verduurzamen. Maar wat is de beste strategie? En hoe houdt u de kosten zo beheersbaar mogelijk? Bekijk het in de video.

Koplopers in de verduurzaming van de woningbouwsector

Wassenaarsche Bouwstichting

Wassenaarsche Bouwstichting beheert 2200 panden in Wassenaar en omgeving. In 2017 heeft de stichting haar verduurzamingsbeleid vastgesteld. Het doel was om niet achter de trends aan te lopen, maar om het strategisch aan te pakken. De corporatie begon met no regret maatregelen: alle maatregelen die betrekking hebben op het besparen van energie. Want ‘die zijn haalbaar en betaalbaar,’ aldus Ad Zopfi, directeur bij Wassenaarsche Bouwstichting. We lopen met hem mee in een Wassenaarse woonwijk waar verduurzaming in volle gang is.

“Energiebesparende maatregelen leveren direct rendement op. Ze zijn haalbaar en betaalbaar.”

Ad Zopfi, directeur Wassenaarsche Bouwstichting

Rijnhart Wonen

Rijnhart Wonen is een woningcorporatie in Leiderdorp en Zoeterwoude met ruim 3500 panden in beheer. De corporatie investeert fors in het verduurzamen van de portfolio en pakt ook het eigen kantoor aan. Wat de corporatiewoningen betreft, richt Rijnhart Wonen zich nu vooral op het verbeteren van de isolatie en het plaatsen van zonnepanelen. Ook lopen er diverse pilots. Zo onderzoekt de corporatie de mogelijkheden van biomassacentrales, hybride installaties en infraroodverwarming. Chrétien Mommers, directeur-bestuurder bij Rijnhart Wonen, leidt ons rond tussen de steigers in Leiderdorp.

“Begin klein. Zo krijg je alles wat onbekend en risicovol lijkt in de vingers. Daarna kun je rustig gaan opschalen.”

Chrétien Mommers, directeur-bestuurder Rijnhart Wonen

Nicole de Vries, New Business Manager bij Vattenfall.

Zo kunt u ook stappen zetten

Twee inspirerende ondernemers, maar hoe kunt u als vastgoedondernemer zélf het beste aan de slag met het verduurzamen van uw panden? Drie tips van Nicole de Vries, New Business Manager bij Vattenfall.

  1. Inzicht is het allerbelangrijkste. Maak uw energiekosten, -verbruik en CO2-uitstoot inzichtelijk en maak van daaruit samen met uw energielabels de routekaart naar Paris Proof.
  2. Plan het toepassen van verduurzamings­maatregelen slim in. Combineer het bijvoorbeeld met uw meerjaren­onderhoudsplan.
  3. De goedkoopste energie is de energie die u niet gebruikt. Zet als eerste stap in op energie­besparende maatregelen. Die verdienen zichzelf makkelijk terug.

Lees hoe u stapsgewijs kunt verduurzamen

In elk bedrijf of onderneming schuilt een Klimaatondernemer

Vattenfall zet zich sterk in voor 100% fossielvrije energie, maar we kunnen het niet alleen. Wij geloven dat iedere ondernemer een bijdrage kan leveren. Hoe pakken andere ondernemers dit aan? Luister de podcast of meld u aan voor de UpdateService.

Duurzaam advies. En altijd een scherpe prijs.

De 6 beloften voor onze zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek inclusief benchmarks

  • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

  • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering