Energieduel: Attent versus Jumbo

Hans van den Bosch en Marco Joosten runnen allebei een supermarkt. Hans een kleintje in het westen, Marco een grote vestiging in het oosten van het land. Marco is fan van duurzaam en mag zijn Jumbo-vestiging zelfs de duurzaamste van Nederland noemen. Hans runt een buurtwinkel in het Utrechtse dorpje Nigtevecht en moet op de kleintjes letten. Welke energiekeuzes maken ze en waarom?

Attent versus Jumbo in cijfers

  Hans van den Bosch,
Attent Nigtevecht
Marco Joosten,
Jumbo Dedemsvaart
Bedrijfsoppervlakte 210 m2 2.000 m2
Bouwjaar supermarkt 1995 2015-2016
Jaarlijks elektriciteitsverbruik totaal 56.000 kWh 419.362 kWh
Jaarlijks elektriciteitsverbruik per m2 winkeloppervlak 266,6 kWh 209,7 kWh
Jaarlijks gasverbruik totaal 29 m3 0 m3
Maandelijks factuurbedrag € 800 € 2.000
Percentage duurzame energie 0% 38,9% (zelf opgewekt + 20% duurzame energie ingekocht)

Vraag 1: Zijn jullie actief bezig met energie besparen?

Hans, Attent Nigtevecht

"Op dit moment zijn we niet actief bezig met energiebesparing. In 2008 heb ik alle oude koelingen vervangen door nieuwe, met deuren ervoor. Dat was niet mijn eigen keuze, maar de Milieudienst van de gemeente kwam langs en eiste deze aanpassingen. Er stond zelfs een dwangsom op!

We hadden een flinke lijst met verplichte energiebesparende maatregelen. Zo moest er ook automatische verlichting op de koelcel, terwijl we prima zelf de lamp uit kunnen doen. De lampen in de winkel had ik op dat moment zelf al vervangen door ledverlichting. Dat leverde wél een aardige energiebesparing op. De nieuwe koelingen kostten me meer dan 60.000 euro. Die investering haal ik er niet meer uit."

Marco, Jumbo Dedemsvaart

"Zeker. We zijn zelfs de meest duurzame Jumbo. Ons pand is ruim een jaar geleden nieuw gebouwd en bij de bouw is volop ingezet op energiebesparing. De warmte die vrijkomt van de koel- en vriesmeubelen wordt gebruikt om de winkel te verwarmen. Ook halen we warm water uit de grond, via een buizensysteem dat zo nodig tijdelijk warm water opslaat. Zo kunnen we zonder gas!

Met de 136 zonnepanelen op het dak wekken we een deel van de benodigde energie op. Verder hebben we ledverlichting, afgedekte koelmeubelen – ’s nachts zelfs met extra gordijntjes – en een energiezuinig ventilatiesysteem. Waar nodig nemen we extra maatregelen. Zo gebruiken we sinds kort de helft van de verlichting als de vulploeg aan de slag is na sluitingstijd. En als de deur van een koelcel te lang open blijft, gaat er een alarm af."

De lampen in de winkel had ik op dat moment zelf al vervangen door ledverlichting. Dat leverde wél een aardige energiebesparing op.

Hans van den Bosch, Manager Attent Nigtevecht

Vraag 2: Wat is de belangrijkste reden om op energie te besparen: kosten of het milieu?

Hans, Attent Nigtevecht

"Zoals gezegd zijn we op dit moment niet bezig met energiebesparing. We hebben wel een flinke lijst met verplichte energiebesparende maatregelen. Daar gaan we zodra de tijd daar rijp voor is verder mee aan de slag. 

Marco, Jumbo Dedemsvaart

"‘Het is én én. We weten allemaal dat het milieu aandacht nodig heeft. Dus als ik daar een steentje aan bij kan dragen, dan doe ik dat graag. Maar in eerste instantie kost besparen geld, voordat het iets oplevert. Omdat we hier toch nieuw gingen bouwen waren de extra kosten te overzien. Bovendien maken we gebruik van verschillende subsidieregelingen. De terugverdientijd voor onze investeringen is iets meer dan zeven jaar. Daarna begint het besparen."

Vraag 3: Wat vind je van het bedrag op je maandfactuur?

Hans, Attent Nigtevecht

"Mijn rekening gaat niet omhoog, omdat ik waar ik het beste uit ben. Als je dat niet doet, snijd je jezelf in de vingers. Het maandbedrag is in ieder geval niet of nauwelijks veranderd door het plaatsen van de nieuwe, afgedekte koelingen. Als de deur even openstaat – en dat gebeurt toch, want klanten trekken de deur open voordat ze hun keuze gemaakt hebben – valt de kou er als het ware uit. Koude lucht is immers zwaarder dan warme lucht.

Besparen op de verwarming? Die heb en had ik sowieso bijna nooit aan. Alleen bij extreme kou. De rest van de winter redt mijn personeel het prima met de bedrijfskleding: een warme trui en een bodywarmer."

Marco, Jumbo Dedemsvaart

"Ik ben daar wel tevreden over. De C1000 die ik hiervoor had was de helft zo groot, maar de energiefactuur was even hoog. Dat we, ondanks alle energiebesparende maatregelen, nog steeds aardig wat betalen komt door de speciale rijskast waarmee we zelf brood bakken. Als we daar niet voor gekozen hadden, konden we toe met de helft van de elektriciteit.

Gelukkig denkt ook de bakkerswereld na over manieren om efficiënter om te gaan met energie. Brood dat minder lang hoeft te rijzen bijvoorbeeld. Of het toepassen van werkmethodieken die minder tijd en energie kosten."

Vraag 4: Willen jullie nog meer investeren in duurzaamheid?

Marco, Jumbo Dedemsvaart:

"Er ligt een plan om nog eens 100 zonnepanelen te plaatsen op het dak van het laad- en losdock. De aanvragen liggen er en we zijn nu in gesprek met de belanghebbenden, onder andere de buren die er op uit kijken. Het zou mooi zijn als we zo nog een stukje duurzamer kunnen worden."

Hans, Attent Nigtevecht:

"Nee, voor mij is dat niet interessant. Als buurtsuper ben ik vooral handig voor de “vergeten boodschappen” dus de omzet is en blijft laag. Gelukkig hoef ik niet op een houtje te bijten en vind ik het leuk om te doen, maar flink investeren is er voor mij niet bij. Dat kan gewoon niet uit. Daar komt bij dat de Attent-formule eind 2019 stopt. Dat is voor mij een mooi moment om de deuren te sluiten."

Vraag 5: Wat vind je van ...

... de aanpak van Attent Nigtevecht?

"Het is begrijpelijk dat het moeilijker is om duurzaam te zijn met een kleinere supermarkt. Ik denk wel dat duurzaam inkopen uit kan op het moment dat je opnieuw moet investeren. Zeker als je gebruik maakt van de subsidieregelingen die hiervoor bestaan. Daarbij komt dat je je met een duurzame aanpak onderscheidt van je concurrenten."

Marco, Jumbo Dedemsvaart

... de aanpak van Jumbo Dedemsvaart?

"Ik kan me voorstellen dat het voor een grote supermarktketen als Jumbo interessant is om te investeren in duurzaamheid. Ze hebben veel meer oppervlak, meer omzet en een formule die toekomst heeft en ook op dit moment heel sterk is. Voor mij is dat anders. De Attent-formule stopt zoals gezegd en ombouwen naar Spar is geen optie, aangezien die investering veel te hoog is. In dit dorp met nog geen 1600 inwoners is dat niet realistisch. Ik wens Marco heel veel succes met het verder bouwen aan zijn duurzame vestiging. Super!"

Hans, Attent Nigtevecht

Ook interessant voor u?