Bij Duijvestijn Tomaten en Koppert Cress zijn ze echte Klimaatondernemers. Zij zien de energietransitie niet als bedreiging, ze zien vooral kansen. Voor welke maatregelen hebben zij gekozen? En hoe zorgen ze ervoor dat ze verduurzamen, maar tegelijk ook besparen? Kortom: wat is hun antwoord op de vraag: 'Hoe kan ik verduurzamen en tegelijk succesvol blijven ondernemen?'

Video: Agri-ondernemers over succesvol duurzaam ondernemen

Koplopers in de verduurzaming van de agrarische sector

Duijvestijn Tomaten

Duijvestijn Tomaten

Bij Duijvestijn noemen ze zichzelf ‘next generation growers’. Het bedrijf doet veel onderzoek naar duurzame oplossingen. Dit heeft onder andere geleid tot de ID Kas®: het eerste hightech kasconcept ter wereld voor een circulair teelsysteem. Ook zet Duijvestijn geothermie in om de kassen te verwarmen. Dit levert voor hen de grootste energiebesparing op en zorgt ervoor dat ze nagenoeg fossielvrij kunnen telen. We mogen rondkijken tussen de duurzame tomaten en praten met Ted Duijvestijn, mede-eigenaar van het bedrijf.

“Met onze aardwarmte besparen we bijna 7 miljoen kuub aardgas per jaar

Ted Duijvestijn, mede-eigenaar Duijvestijn Tomaten

Koppert Cress

Koppert Cress

Koppert Cress produceert kiemplantjes voor toprestaurants over de hele wereld. Vanaf 2009 zijn ze ermee bezig om dit fossielvrij te doen. Hierbij maken ze onder andere gebruik van een warmte-koude opslag (WKO). Met dit systeem kunnen ze de kassen het hele jaar door op de juiste temperatuur houden. Hoe dat precies werkt? Rob Baan, eigenaar van Koppert Cress, legt het uit tijdens een rondleiding in zijn kassen.

“Duurzaamheid biedt sowieso kansen: er is goed geld mee te verdienen en het deugt wat je aan het doen bent”

Rob Baan, eigenaar Koppert Cress

Hoe kunt u uw kas verduurzamen?

Twee inspirerende ondernemers dus, maar hoe kunt u zélf het beste duurzame stappen zetten als agri-ondernemer? Drie tips van Lex Woldringh, lid van het Expert Agri Team van Vattenfall.

  1. Het begint allemaal bij inzicht. Maak uw energieverbruik inzichtelijk door in kaart te brengen hoe uw verbruik verloopt gedurende een etmaal en een week. Pas daar uw verduurzamingsslag op aan.
  2. Bekijk de mogelijkheden om zonnepanelen in te zetten: u wekt uw eigen duurzame energie op en bespaart energiebelasting.
  3. Maak gebruik van subsidies: met de SDE++ subsidieregeling zorgt u ervoor dat uw investering in zonnepanelen een kortere terugverdientijd heeft.
Advies? Maak een afspraak

Weten hoe te verduurzamen en te besparen?

In elk bedrijf of onderneming schuilt een Klimaatondernemer

Wij investeren fors in de opwek van hernieuwbare energie. Zo werken wij aan een fossielvrij leven, maar we kunnen het niet alleen. Wij geloven dat iedere ondernemer een bijdrage kan leveren. Hoe pakken andere ondernemers dit aan? Bekijk de video, luister de podcast of meld u aan voor de UpdateService.

Samen werken aan een fossielvrije agri-sector

Het Agri-team staat voor u klaar!

Door slim met uw energie om te gaan kunt u niet alleen besparen op uw energiekosten, maar ook uw CO₂-uitstoot verminderen. Onze experts gaan hierover graag met u in gesprek.

Het Agri-team staat voor u klaar

Onze beloften aan zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek

  • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

  • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering