Ontwikkeling energieprijzen

Ontwikkeling van de energieprijzen volgen? We geven u een seintje

Om uw energie goed te kunnen inkopen, is het slim om de ontwikkeling van de energieprijzen in de gaten te houden. Maar we begrijpen dat u daar niet altijd tijd voor heeft. En dat hoeft ook niet, want ons team van de Markt Expertise Desk volgt de energieprijzen ontwikkeling continu. En geeft u iedere week een seintje als het nieuwe MarktRapport voor u klaar staat.

Uitblijvende winter duwt marktprijzen verder omlaag

De dalende trend in de energieprijzen zet zich voort. Dit is het gevolg van het milde weer voor de tijd van het jaar. Benieuwd naar deze en andere ontwikkelingen op de energiemarkt? U leest het in dit MarktRapport, een initiatief van de Markt Expertise Desk.

MarktRapport week 3

Bekijk de vorige editie

Uitblijvende winter duwt marktprijzen verder omlaag.

Tobias Frankema
Marktexpert

De ontwikkeling van de elektriciteitsprijs

De ontwikkeling van de elektriciteitsprijs is afhankelijk van verschillende factoren. Onze marktexpert Tobias Frankema vertelt hoe de markt werkt.

Frankema: “Doordat het grootste deel van elektriciteit wordt opgewekt met fossiele brandstoffen heeft de prijsontwikkeling van bijvoorbeeld gas en kolen een grote invloed op de elektriciteitsprijs. Daarnaast hebben de prijs voor CO2, internationale geopolitieke ontwikkelingen, politieke besluiten en marktsentiment een belangrijke invloed op de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs.”

Andere factoren die de elektriciteitsprijs ontwikkeling beïnvloeden

  • Op de dagmarkt zijn de beschikbaarheid van elektriciteitscentrales en de weersomstandigheden van groot belang. Hoe meer zon en wind, hoe groter het aanbod en des te lager de prijs.
  • De wisselkoers van de euro/dollar is van belang, omdat kolen en olie wereldwijd in dollars verhandeld worden.
  • De elektriciteitsnetten van Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk en Noorwegen zijn verbonden met het net in Nederland, waardoor ook de ontwikkelingen in deze landen meespelen.

Lees ook het artikel 'Hoe komt de marktprijs van elektriciteit tot stand?'

Vergroot uw energiekennis

Met meer kennis van energie koopt u slimmer in. We helpen graag uw kennis te vergroten door 45 veelgebruikte energietermen aan u uit te leggen.

Invloed op de prijsontwikkeling van energie in Nederland

Doordat de Nederlandse gas-en elektriciteitsnetten gekoppeld zijn aan omringende landen, hebben vraag en aanbod en de weersomstandigheden in die landen een belangrijke invloed op de prijsontwikkeling van energie. Daarom houden we voor u ook de ontwikkelingen in het buitenland goed in de gaten.

Meer over de ontwikkeling van de energiemarkt in Nederland en internationaal

Energieprijzen ontwikkeling

De ontwikkeling van de gasprijs

De gasnetten van verschillende landen zijn met elkaar verbonden. Welke invloed heeft dit op de ontwikkeling van de gasprijs in Nederland? Onze marktexpert Tobias Frankema vertelt hoe de markt werkt.

Gasprijs ontwikkeling hangt af van vraag en aanbod

"Uiteindelijk draait alles om vraag en aanbod, maar er zijn veel factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van de gasprijs. Om te beginnen de weersomstandigheden: hoe kouder het is, hoe meer er gestookt wordt om gebouwen te verwarmen. Daarnaast speelt de kolenprijs een rol. Wanneer deze prijs hoog is, kan de opwek van elektriciteit met gas voordeliger zijn dan de opwek met kolen. Daardoor kan de vraag naar gas toenemen, wat mogelijk leidt tot een stijging van de gasprijs.

Het aanbod van gas in Nederland is afhankelijk van het Groninger gasveld en van de toevoer uit andere landen. Het besluit om minder gas af te nemen uit Groningen heeft bijvoorbeeld een stijgend effect op de gasprijs. Verder speelt de olieprijs een rol bij de gasprijs ontwikkeling. Wanneer de olieprijs stijgt, kan de gasprijs deels meestijgen."

Lees ook het artikel 'De belangrijkste Europese gasmarkten'

Ook op de hoogte blijven van de energieprijzen ontwikkeling?

Onze marktexperts volgen dagelijks de ontwikkeling van de energieprijzen en weten daardoor precies wat er speelt. Deze kennis delen ze graag met u.

Volg de ontwikkelingen

Meer weten over de prijsontwikkeling van energie?

Het Markt Expertise Desk team staat altijd voor u klaar. We helpen u bij al uw vragen over energie-inkoop, zonne- en windenergie, geothermie en warmte en geven u graag persoonlijk advies. Op werkdagen zijn we van 8.30 tot 18.00 uur bereikbaar op 088 098 56 50. Of stel uw vraag via het formulier.

Onze marktexperts

Daan Groot
Daan Groot

 

Tobias Frankema
Tobias Frankema

 

Rick Marsman
Rick Marsman

 

Randy Barhitoe
Randy Berhitoe

 

Zweitse Wolthuis
Zweitse Wolthuis