De ontwikkeling van de energieprijzen volgen? Wij geven u een seintje

Om uw energie goed te kunnen inkopen, is het slim om de ontwikkeling van de energieprijzen in de gaten te houden. Maar we begrijpen dat u daar niet altijd tijd voor heeft. En dat hoeft ook niet, want ons team van de Markt Expertise Desk volgt de energieprijzen ontwikkeling continu en stuurt u iedere week een alert als het nieuwe MarktRapport voor u klaar staat.

Highlight uit het MarktRapport van deze week

MarktRapport week 44: 

In Europa worden de komende weken hogere temperaturen verwacht dan voorheen was voorspeld. Verder neemt het aantal coronabesmettingen wereldwijd flink toe. Deze ontwikkelingen zorgen voor een sombere stemming op de beurzen en resulteren in dalende prijzen op de termijnmarkt.

"Sombere stemming op beurs zorgt voor lagere energieprijzen"

Tobias Frankema, Marktexpert, Vattenfall Zakelijke Markt

Benieuwd naar deze en andere ontwikkelingen op de energiemarkt? U leest het in dit MarktRapport, een initiatief van de Markt Expertise Desk.

Een initiatief van de Markt Expertise Desk

Het MarktRapport is een initiatief van de Markt Expertise Desk. Ons team van energie-experts helpt u bij al uw vragen over energie-inkoop, zonne- en windenergie, geothermie en warmte en geven u graag persoonlijk advies.

Heeft u vragen?
Wij zijn op werkdagen van 8.30 tot 18.00 uur bereikbaar op 088 098 56 50.

Altijd op de hoogte met het MarktRapport

Met meer kennis van energie maakt u slimmere keuzes voor uw bedrijf. En daar helpen we u graag bij, bijvoorbeeld door u tips te geven om te besparen en verduurzamen. Met het MarktRapport van de Markt Expertise Desk houden onze marktexperts u wekelijks op de hoogte van alle ontwikkelingen op de energiemarkt. Ook op de hoogte blijven? Kies zelf welke onderwerpen u interessant vindt.

Aanmelden MarktRapport

De ontwikkeling van de elektriciteitsprijs

Onze marktexpert aan het woord

De ontwikkeling van de elektriciteitsprijs is afhankelijk van verschillende factoren. Onze marktexpert Tobias Frankema vertelt hoe de markt werkt.

“Doordat het grootste deel van elektriciteit wordt opgewekt met fossiele brandstoffen heeft de prijsontwikkeling van bijvoorbeeld gas en kolen een grote invloed op de elektriciteitsprijs.

Daarnaast hebben de prijs voor CO2, internationale geopolitieke ontwikkelingen, politieke besluiten en marktsentiment een belangrijke invloed op de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs.”

Tobias Frankema, Marktexpert Vattenfall Zakelijke Markt 

Andere factoren die de elektriciteitsprijs ontwikkeling beïnvloeden

  • Op de dagmarkt zijn de beschikbaarheid van elektriciteitscentrales en de weersomstandigheden van groot belang. Hoe meer zon en wind, hoe groter het aanbod en des te lager de prijs.
  • De wisselkoers van de euro/dollar is van belang, omdat kolen en olie wereldwijd in dollars verhandeld worden.
  • De elektriciteitsnetten van Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk en Noorwegen zijn verbonden met het net in Nederland, waardoor ook de ontwikkelingen in deze landen meespelen.

Invloed op de prijsontwikkeling van energie

Doordat de Nederlandse gas-en elektriciteitsnetten gekoppeld zijn aan omringende landen, hebben vraag en aanbod en de weersomstandigheden in die landen een belangrijke invloed op de prijsontwikkeling van energie. Daarom houden we voor u ook de ontwikkelingen in het buitenland goed in de gaten.

Meer over de ontwikkeling van de energiemarkt

De ontwikkeling van de gasprijs

De gasnetten van verschillende landen zijn met elkaar verbonden. Welke invloed heeft dit op de ontwikkeling van de gasprijs in Nederland? Onze marktexpert Tobias Frankema vertelt hoe de markt werkt.

Gasprijs ontwikkeling hangt af van vraag en aanbod

"Uiteindelijk draait alles om vraag en aanbod, maar er zijn veel factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van de gasprijs. Om te beginnen de weersomstandigheden: hoe kouder het is, hoe meer er gestookt wordt om gebouwen te verwarmen. Daarnaast speelt de kolenprijs een rol. Wanneer deze prijs hoog is, kan de opwek van elektriciteit met gas voordeliger zijn dan de opwek met kolen. Daardoor kan de vraag naar gas toenemen, wat mogelijk leidt tot een stijging van de gasprijs.

Het aanbod van gas in Nederland is afhankelijk van het Groninger gasveld en van de toevoer uit andere landen. Het besluit om minder gas af te nemen uit Groningen heeft bijvoorbeeld een stijgend effect op de gasprijs. Verder speelt de olieprijs een rol bij de gasprijs ontwikkeling. Wanneer de olieprijs stijgt, kan de gasprijs deels meestijgen."

Lees ook het artikel 'De belangrijkste Europese gasmarkten'

 

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar!

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar!

We helpen u graag met al uw vragen over energie-inkoop, zonne- en windenergie en warmte. We zijn bereikbaar op 088 098 56 50 (op werkdagen van 8.30 tot 18.00 uur).