5 manieren om de verduurzaming van vastgoed te financieren

5 manieren om de verduurzaming van vastgoed te financieren

Goed nieuws: de verplichting vanuit de overheid om energielabel C te realiseren brengt ook aantrekkelijke fiscale voordelen, relevante subsidies en gunstige regelingen met zich mee. Mogelijkheden te over dus om verbeteringen aan uw vastgoed te subsidiëren en te financieren. Hieronder lichten wij er een aantal toe. Doe er uw voordeel mee.

Het financieren van duurzamer vastgoed kan op verschillende manieren:

1. Subsidie met de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+)

De subsidieregeling SDE+ is bedoeld voor bedrijven die op grote schaal duurzame energie produceren door middel van zonnepanelen, windmolens of biomassacentrales.  Met deze subsidie wordt het verschil tussen de kostprijs van fossiele energie en die van groene energie gecompenseerd.

SDE+ openstellingsrondes 2019

Voor heel 2019 is 10 miljard euro beschikbaar voor SDE+ projecten. De tweede SDE+ openstellingsronde loopt van 29 oktober t/m 14 november 2019. Deze najaarsronde heeft drie fases:

FasesOpenstelling SDE+
Fase 1 vanaf 29 oktober, 9.00 uur
Fase 2 vanaf 4 november, 17.00 uur
Fase 3 vanaf 11 november, 17.00 uur tot 14 november, 17.00 uur

Lees alles over de voorwaarden voor de aanvraag en de systematiek van SDE+ in het artikel Vraag SDE+ subsidie aan in 3 eenvoudige stappen.

2. Energie Investeringsaftrek (EIA)

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling waarmee de overheid u ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Wanneer u gebruik maakt van EIA heeft u als ondernemer dubbel voordeel: uw energiekosten gaan omlaag én u betaalt minder belasting. Met deze regeling kunt u onder andere 44 procent van de kosten van energieadvies (voor bestaande gebouwen) aftrekken van de fiscale winst.

Verduurzamen van vastgoed: slim financieren

Whitepaper Verduurzamen van vastgoed: slim financieren

Deze whitepaper helpt u bij het maken van een interessante business case voor de verduurzaming van uw vastgoed.

Download de whitepaper

3. Regeling groenprojecten

Met de ‘Regeling groenprojecten’ geeft de overheid fiscaal voordeel aan ondernemers die groen sparen of beleggen, of groene projecten willen financieren. Banken kunnen een lening voor een rentetarief tot wel één procent aanbieden aan een investeerder met een groenproject.

Bij nieuwbouw of renovatie komen de complete bouwkosten in aanmerking voor groenfinanciering en een netto fiscaal subsidievoordeel van 6,75 procent van de totale bouwkosten. Informeer naar de voorwaarden bij uw bank.

Advies over verduurzamen?

We gaan graag met u in gesprek. U kunt ons altijd bellen op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.

bel 088 363 79 32

Ik wil graag dat een energieadviseur mij belt

Zonnepanelen zijn een duurzame investering die zich in een aantal jaar terugverdient. En het mooie is, uw eigen energie is goedkoper dan die van ons.

4. Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

De overheid stimuleert duurzaam (ver)bouwen met fiscale subsidies. Gebouwen met een duurzaamheidcertificaat zoals BREEAM en GPR komen hiervoor in aanmerking. Het subsidievoordeel kan oplopen van  3,5 tot 6,75 procent van de totale bouw- of renovatiekosten.

De VAMIL is een andere regeling, maar wordt vaak gecombineerd met de MIA. Beide regelingen maken gebruik van de zogenaamde Milieulijst, waarop alle bedrijfsmiddelen staan aangegeven die in aanmerking komen voor MIA en/of VAMIL.

5. Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Wanneer u gaat investeren in duurzame warmteoplossingen, zoals zonneboilers, warmtepompen, biomassa- of pelletkachels,  dan kunt u de aanschaf van deze kleinschalige, duurzame warmteopwekking financieren met de ISDE-subsidie.

Wilt u in aanmerking komen voor deze subsidies?

Als u in aanmerking wilt komen voor deze subsidies, kunt u die digitaal aanvragen. Dat kan op de website van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland: www.rvo.nl. Natuurlijk kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zorgen graag dat u profiteert van alle kansen die voor het oprapen liggen.

Slim financieren van investeringen

In de whitepaper 'Verduurzamen van vastgoed: slim financieren' helpen we u om uw kantoorpand energielabel C proof te maken. Een belangrijke stap naar verduurzaming.

Download de whitepaper

Uw gebouwen verduurzamen?

Met onze gratis DuurzaamheidsScan heeft u direct inzicht in de besparingsmogelijkheden voor uw gebouwen.

Interessant artikel?