1. Thuis
  2. Groene stroom
  3. Groencertificaat

Een groencertificaat, wat is dat?

Het groencertificaat is een bewijs dat een energieproducent krijgt voor groene stroom die duurzaam is opgewekt. In dit artikel geven we meer uitleg over groencertificaten, Garantie van Oorsprong en het huidige stroometiket.

Zo werken groencertificaten

Elke megawattuur (MWh) groene stroom die geproduceerd wordt, krijgt een eigen GvO of groene stroomcertificaat. Die uitgifte van groene stroomcertificaten gebeurt in heel Europa. Het groencertificaat is een voorloper van de Garantie van Oorsprong (GvO), maar veel mensen gebruiken die twee termen door elkaar. In Nederland is de organisatie CertiQ verantwoordelijk voor de uitgifte en het beheer van de GvO's.

Handel in groencertificaten

Europese energieproducenten en energieleveranciers mogen groencertificaten onderling verhandelen. Sommige landen, zoals Noorwegen, produceren zoveel groene stroom dat ze groencertificaten over hebben. Die certificaten worden verkocht aan energieleveranciers die groene stroom verzorgen in landen waar te weinig wordt opgewekt. Met die GvO’s mogen zij de stroom die ze verkopen groene stroom noemen.

Wij doen het anders

We investeren fors in duurzame energie-oplossingen in ons eigen land. 

Het stroometiket: hier zie je waar je stroom vandaan komt

Het stroometiket laat zien met welke energiebronnen onze stroom het afgelopen kalenderjaar is opgewekt. Je ziet ook wat het aandeel is van elke energiebron die gebruikt is. Bij Vattenfall NL Consumenten & MKB is 100% van de stroom opgewekt uit duurzame energiebronnen in Nederland.

Bekijk ons stroometiket

Stel zelf je energie samen

Kies voor stroom en/of gas, met een variabele óf vaste prijs. Nieuwe klanten krijgen groene stroom met ons product Groen uit Nederland, opgewekt uit duurzame energiebronnen in Nederland. 

Deel deze pagina

Meer over energie