1. Thuis
  2. Energie
  3. Energiesubsidie aanvragen

Subsidie voor een energiezuiniger huis

Er zijn verschillende aanpassingen aan je huis waarmee je energie kan besparen. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp of het isoleren van je dak. Maar sommige van deze aanpassingen kosten behoorlijk wat geld. Daarom is het goed om te weten welke subsidies er zijn. We zetten ze voor je op een rij.  

De ISDE-subsidie

Maak je je huis energiezuiniger? Dan kan je met de ISDE-energiesubsidie een deel van de kosten terugkrijgen. De ISDE-subsidie staat voor 'Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing'. Die vraag je aan via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Met de ISDE krijg je een vergoeding om energiebesparende maatregelen te nemen voor je huis of een bedrijfspand.

Als huiseigenaar krijg je een vergoeding voor:

  • Het isoleren van je huis, zoals dak- of glasisolatie
  • Warmtepompen
  • Zonneboilers
  • De aansluiting op een warmtenet
  • Elektrische kookplaten

Als ondernemer krijg je een vergoeding voor:

  • Warmtepompen
  • Zonneboilers
  • Kleinschalige windturbines

Veranderingen in 2025

In 2025 verandert er weer een aantal dingen in de ISDE-subsidie voor energiebesparing. Het minimale oppervlak voor glas-, kozijnpaneel- of deurisolatie wordt kleiner. Je kan nu al subsidie krijgen bij een gemiddeld oppervlak van 3 m². Heb je eerder al subsidie gekregen voor glas-, kozijnpaneel- of deurisolatie? Dan mag je in 2025 eenmalig opnieuw subsidie aanvragen, zolang je dat binnen 24 maanden doet na de bevestiging van je vorige aanvraag. Verder verandert het subsidiebedrag voor lucht-water warmtepompen. Ook zijn de subsidiebedragen voor verschillende isolatiemaatregelen verhoogd.

Bron: Vereniging Eigen Huis

Stappenplan ISDE-subsidie aanvragen

Wil je ISDE-energiesubsidie aanvragen, volg dan dit handige stappenplan:

Controleer de voorwaarden

Voordat je een subsidie duurzame energie aanvraagt is het handig om te weten wat de voorwaarden hiervoor zijn. Zo weet je precies wanneer je wel of geen recht hebt op de vergoeding. 

Wil je weten wat de voorwaarden voor ISDE-subsidie zijn? Bekijk dan de lijst op Vereniging Eigen Huis.

De meldcode

Wanneer je een installateur inschakelt, vraag dan aan de installateur om de meldcode op de factuur te zetten. Deze heb je nodig wanneer je een aanvraag doet bij het RVO. Controleer vooraf op de meldcodelijst of je geplande werkzaamheden recht hebben op een vergoeding.

Bewaar bewijzen

Voordat de installateur bij je aan de slag gaat, is het belangrijk om goede afspraken te maken. Je moet namelijk een bewijs van aankoop en betaling hebben. Een bewijs van aanschaf kan bijvoorbeeld een e-mail of een offerte zijn. Een bankafschrift kan je gebruiken als betaalbewijs.

De installatie

Vraag de subsidie pas na de installatie aan. Het is belangrijk dat je de installatie niet zelf doet, maar door een professional laat doen. Zorg er wel zelf voor dat je een foto maakt van de werkzaamheden.

Subsidie aanvragen

Zodra de installatie is afgerond, kan je subsidie aanvragen. Doe dit binnen 24 maanden. Voor het versturen van je aanvraag zijn een paar documenten nodig. Denk hierbij aan een foto, meldcode en factuur. Hoe dit precies zit lees je op de site van de RVO.

Een lening of subsidie via je gemeente

Naast de landelijke subsidies, adviseren we je ook eens bij je gemeente te informeren. Mogelijk zijn er nog andere subsidies of leningen voor het verbeteren van je huis waarvoor je in aanmerking komt. Meer informatie hierover vind je op de subsidiewijzer.

Krijg gratis bespaaradvies op maat

Energie besparen is altijd een goed idee. We helpen je er graag bij. Voor elke portemonnee hebben we persoonlijke bespaaradviezen. Bekijk onze tips, maak je eigen bespaarplan of vraag een gratis Energiescan aan. De keuze is aan jou.

Zo helpen we besparen

Veelgestelde vragen

Welke energiesubsidies zijn er in 2025?

In 2025 kan je nog steeds gebruik maken van de ISDE-subsidie. De regels zijn hier en daar wel aangepast, dus bekijk deze van tevoren. Daarnaast is het slim om niet alleen naar de landelijke subsidies te kijken, maar ook bij je gemeente te informeren. Misschien zijn er andere vergoedingen waar je recht op hebt.

Wie komt in aanmerking voor energiesubsidie?

Huiseigenaren en bedrijven komen in aanmerking voor de ISDE-subsidie. Je moet wel aan de voorwaarden voldoen voordat je uiteindelijk de vergoeding kan krijgen. Wil je weten wat deze voorwaarden zijn? Bekijk dan de lijst op Vereniging Eigen Huis.

Zijn er energiesubsidies beschikbaar voor zowel particulieren als bedrijven?

De ISDE-subsidie is zowel voor consumenten als bedrijven. Deze vergoeding kan je krijgen voor het verduurzamen van je huis of bedrijfspand. Wat precies onder welke voorwaarden wordt vergoed lees je op de website van het RVO.

Wat zijn de voorwaarden voor een ISDE-subsidie?

Je kan niet zomaar een ISDE-subsidie krijgen. Je project moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je subsidie aanvraagt binnen 24 maanden na de installatie. Voor alles wat je laat doen gelden weer andere voorwaarden. Wil je weten waar je specifiek op moet letten? Bekijk dan de uitgebreide lijst met voorwaarden op Vereniging Eigen Huis.

Bekijk ook