Is er ook subsidie voor zakelijke elektrische rijders?
Je weet nu alles over de SEPP-subsidie. Particulier elektrisch rijden wordt daar aantrekkelijker door. En natuurlijk is er ook voor ondernemers een aantrekkelijke regeling getroffen voor de aanschaf van elektrische auto’s. Voor hen is er de SEBA, een subsidiepot van waaruit maximaal € 5.000,- per bedrijfsauto wordt verstrekt. Ook komen ondernemers in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek en willekeurige afschrijving milieu-investeringen, afgekort als MIA/Vamil. Een deel van de investering in de elektrische auto en de laadinfrastructuur valt hiermee af te trekken van de fiscale winst. Maar alleen als er geen tarief wordt gerekend voor de laadsessies. Je mag dan 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. De totale investeringskosten moeten wel minimaal € 2.500 zijn, inclusief kosten voor de installatie van de laadpaal. Als zakelijke rijder met een elektrisch voertuig krijg je, net als particulier, tot 2025 een vrijstelling van bpm en mrb. De volledige voorwaarden kun je teruglezen bij de RVO en de Belastingdienst.
Op 28 augustus 2023 is het budget voor de SEBA overtekend. Dit betekent dat er meer aanvragen zijn ingediend dan er geld beschikbaar is. Je kan nog steeds een aanvraag indienen. De RVO behandelt de aanvragen op datum van binnenkomst. Niet alle aanvragen worden goedgekeurd en dan komt er weer budget vrij. Maar er is dus ook een kans dat je geen subsidie krijgt.
Tot slot is er nog de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Die is bedoeld om de aanschaf van duurzame energieopwekkers en -besparingsproducten te stimuleren en te versnellen. Bedrijven die investeren in zonneboilers en warmtepompen bijvoorbeeld. Maar ook bedrijven die elektrische auto's en -bedrijfswagens aanschaffen en daarvoor een laadpaal op hun terrein installeren. Met deze ISDE-rekentool bereken je eenvoudig het mogelijke subsidiebedrag.