1. Thuis
  2. Elektrische auto
  3. Wat kost een elektrische auto?

Wat kost een elektrische auto?

De meeste elektrische auto’s zijn nu in aanschaf nog duurder dan auto’s op benzine of diesel. Dat verandert binnen nu en een paar jaar. Experts voorspellen dat een elektrische auto rond 2025 goedkoper is dan een brandstofauto. En goed om te weten: in totaal, dus onderhoud en verbruik meegerekend, is een elektrische auto nu in veel gevallen al goedkoper.

Dit zijn de richtprijzen van bekende merken en modellen

Merk & type Vanafprijs
Kia Niro EV € 41.795,-
Peugeot e-208 € 48.690,-
Skoda Enyaq iV 80 € 43.990,-
Hyundai Kona Electric 39 kWh € 35.495,-
Tesla Model 3 € 52.995,-
Volvo XC40 Recharge Pure Electric € 46.995,-


Wil je weten wat andere elektrische auto's kosten? In de online database EV-database.org vind je alle elektrische auto's in één overzicht.

Kosten vergelijken: elektrische auto versus benzineauto

Een elektromotor kost minder om te maken dan een brandstofmotor. Ook veel andere onderdelen van een elektrische auto zijn goedkoper dan de onderdelen in een auto op benzine of diesel. Bovendien zit een elektrische auto eenvoudiger in elkaar: er zitten minder bewegende onderdelen in. Daardoor is een elektrische auto in onderhoud goedkoper dan een brandstofauto.

Toch zijn de meeste elektrische auto’s nu nog duurder dan een auto op benzine of diesel. Dat komt door de accu, het duurste onderdeel. Maar de ontwikkelingen rond accu’s gaan hard. Daardoor worden accu’s goedkoper om te maken en beter in kwaliteit, zowel qua levensduur als vermogen.

Ook andere onderdelen in elektrische auto’s worden steeds goedkoper. Dat komt doordat er steeds meer elektrische auto’s worden gemaakt, waardoor de kostprijs voor fabrikanten daalt.

Elektrisch rijden subsidie: laad je portemonnee op!

Heb je interesse in het kopen van een elektrische auto? Dan is de kans groot dat je recht hebt op subsidie. Ontdek hoe het zit met de aankoopsubsidie voor nieuwe en gebruikte elektrische auto's. 

Subsidies bekijken

De gemiddelde prijs daalt

Een paar jaar geleden waren elektrische auto’s nog duur en bijzonder, maar inmiddels zijn er al veel modellen op de markt en is de prijs enorm gezakt. In 2018 bijvoorbeeld, kostte een gemiddelde elektrische auto nog € 75.000. In 2021 was die prijs nog maar € 51.000. De komende jaren komen er nog veel meer modellen bij en maken fabrikanten ook steeds meer kleinere, betaalbare elektrische auto’s. De gemiddelde prijs daalt daardoor nog verder.

Wil je meer weten over de kosten van het opladen van je elektrische auto? En de kosten per kilometer? Kijk op de pagina 'Wat kost elektrisch rijden?'.

Meer over elektrische auto's