1. Home
  2. Duurzame energie
  3. Zonne-energie schittert
  4. Het geheime wapen van zonneracer NunaX

Het geheime wapen van zonneracer NunaX

Drieduizend kilometer door Australië op de kracht van de zon. In 2019 kregen we het voor elkaar met onze NunaX, onze kleinste, lichtste en efficiëntste voertuig op zonne-energie ooit. Met de wind als extra wapen hoopten we de Bridgestone World Solar Challenge 2019 te winnen.

Het vieren van een fossielvrij leven

De jubileumeditie van de zonne-auto heeft een speciale naam: NunaX. De X voor het doel dat ons Vattenfall Solar team wilde bereiken. Het is het kruisje op de schatkaart, de onbekende variabele in de wiskunde. We wisten van tevoren niet hoe we ons doel gingen bereiken, maar de kracht van een goed team én dat van de zon, hadden we goede hoop. We hebben alles op alles gezet om die kracht zo goed mogelijk te laten zien en daarmee duidelijk te maken; wij geloven in fossiel vrij leven.

Drieduizend kilometers op de zon

De NunaX reed de drieduizend kilometer lange race van Darwin naar Adelaide volledig op de kracht van de zon. Ons Vattenfall Solar Team liet daarmee zien wat de mogelijkheden zijn van duurzame energie, e-mobility en technologische innovatie.

Je merkt dat teams bij elkaar afkijken en de auto’s steeds meer op elkaar beginnen te lijken. Het komt dus meer dan ooit aan op innovatie: de slimme techniek maakt het verschil.

Bruno Martens, Technisch manager Vattenfall Solar Team

Ons team in Australië

Elke twee jaar vindt in Australië de grootste zonnerace ter wereld plaats: de Bridgestone World Solar Challenge. Meer dan veertig studententeams van over de hele wereld bouwen hun eigen zonneauto.

Het Vattenfall Solar Team kwam eind augustus in Australië aan en zijn vastberaden om voor de achtste keer met de trofee naar huis te gaan. Met de Nuna’s laten Vattenfall en TU Delft zien dat autorijden op niets anders dan de kracht van de zon gewoon kan.

Gaat het dit jaar ook weer gebeuren? Volg direct de race en de voorbereidingen van het Vattenfall Solar Team op Facebook.

De Bridgestone World Solar Challenge: 3.000 kilometer van Darwin naar Adelaide.

De Bridgestone World Solar Challenge was in 2019 van 13 tot 20 oktober. De race voerde van Darwin in het noorden van Australië naar het 3.000 kilometer zuidelijker gelegen Adelaide.

Lees meer over de Solar Challenge

Niels Oosthoek loopt stage bij het SolarTeam

In de Speed of Light serie volgt Niels het team op weg naar de World Solar Challenge in Australië en hoopt zo alle geheimen van NunaX te ontdekken. Loop mee met Niels

Infographic NunaX

Deel deze pagina

Meer informatie over zonne-energie