Het geheime wapen van zonneracer NunaX

Drieduizend kilometer door Australië op de kracht van de zon in de NunaX. Met deze zonneauto hoopt het Vattenfall Solar team in 2019 opnieuw de Bridgestone World Solar Challenge in Australië te winnen. De NunaX is niet alleen kleiner, lichter en efficiënter dan de vorige Nuna’s, maar heeft ook een geheim wapen: het is zo gebouwd, dat de wind zorgt voor extra snelheid.

It’s possible

De jubileumeditie van de zonneauto heeft een speciale naam: NunaX. De X voor het doel dat het Vattenfall Solar team wil bereiken. Het is het kruisje op de schatkaart, de onbekende variabele in de wiskunde. Hoe ze hun doel gaan bereiken weten ze nog niet. De weg er naartoe is ook nog een mysterie, maar het team denkt in mogelijkheden. Voor de achtste keer wereldkampioen zonneracen worden in Australië, maar ook een fossiel vrij leven; it's possible.

Fast forward naar fossielvrij

De NunaX rijdt de drieduizend kilometer lange race van Darwin naar Adelaide volledig op de kracht van de zon. Het Vattenfall Solar Team heeft de missie om de wereld de mogelijkheden van duurzame energie, e-mobility en technologische innovatie te laten zien. Met zonneauto NunaX ondersteunen ze onze krachtige boodschap: samenwerken om een leven zonder fossiele brandstoffen mogelijk te maken binnen één generatie.

Je merkt dat teams bij elkaar afkijken en de auto’s steeds meer op elkaar beginnen te lijken. Het komt dus meer dan ooit aan op innovatie: de slimme snufjes maken het verschil.

Bruno Martens
Technisch manager Vattenfall Solar Team

De Bridgestone World Solar Challenge: 3.000 kilometer van Darwin naar Adelaide.

De Bridgestone World Solar Challenge vindt dit jaar plaats van 13-20 oktober. De race voert van Darwin in het noorden van Australië naar 3.000 kilometer zuidelijker gelegen Adelaide.

Ons team in Australië

Elke twee jaar vindt in Australië de grootste zonnerace ter wereld plaats: de Bridgestone World Solar Challenge. Meer dan veertig studententeams van over de hele wereld bouwen hun eigen zonneauto.

Het Vattenfall Solar Team kwam eind augustus in Australië aan en zijn vastberaden om voor de achtste keer met de trofee naar huis te gaan. Met de Nuna’s laten Vattenfall en TU Delft zien dat autorijden op niets anders dan de kracht van de zon gewoon kan.

Gaat het dit jaar ook weer gebeuren? Volg direct de race en de voorbereidingen van het Vattenfall Solar Team op Facebook.

Niels Oosthoek loopt stage bij Solar Team

In de Speed of Light serie volgt Niels het team op weg naar de World Solar Challenge in Australie en hoopt zo alle geheimen van NunaX te ontdekken. Gaat het hem lukken of mag hij alleen koffie halen?.

 

 

Infographic NunaX

Interessant artikel?