Trotse windkampioen van Noord-Europa

Vattenfall bouwt in Denemarken twee grote, nieuwe offshore windparken. En we blijven meedoen aan veel meer aanbestedingen voor windparken op zee en op land.

Wereldrecord goedkoopste windstroom

We zetten grote stappen om duurzame energie goedkoper te maken dan energie uit fossiele bronnen. Zo gaan we als Vattenfall stroom van het nieuwste windpark Kriegers Flak verkopen voor een recordbedrag van 4,9 eurocent per kWh. Wereldwijd is dit momenteel de goedkoopste stroom van windmolens op zee.

We beheren op dit moment ruim 1.100 windmolens met een totaal geïnstalleerd vermogen van 2.200 MW. Tot 2020 zullen we onze windcapaciteit onshore en offshore verdubbelen met een jaarlijkse uitbreiding van 400 tot 600 MW. 

Investeren in windenergie

We bouwen twee nieuwe Deense windparken. En kort geleden namen we twee Duitse windenergieprojecten in de Noordzee over, Atlantis 1 en Global Tech II, ruim 80 kilometer ten noordwesten van het eiland Borkum. Een derde windpark in de Noordzee, Sandbank Plus, komt daar hoogstwaarschijnlijk ook nog bij.

Voor 7 miljoen huishoudens

In Nederland hebben we 203 windmolens verdeeld over 16 windparken. Hiervan staan op land 167 windmolens (267,5 MW) en op zee 36 molens (108 MW). In Noordwest Europa gaan we voor 4.000 MW opgewekt uit windenergie in 2020. In 2025 is dat zelfs 7.000 MW. Dat is voldoende voor zeven miljoen huishoudens. Lees ook dit leuke artikel op nrc.nl.

Medewerkers van het windpark Dan Tysk bij de Deens-Duitse kust
Medewerkers van het windpark Dan Tysk

Interessant artikel?