1. ZZP
  2. Advies
  3. Vast variabel
  4. Vast contract energie

Alles wat je als ZZP’er wilt weten over een vast contract

Bij een vast contract liggen het energietarief en de looptijd vast. De prijs van je energie kun je dan bijvoorbeeld voor 1 of 3 jaar vastzetten. Je leveringstarief voor gas of stroom verandert in die periode niet. Dat is fijn als je als ZZP’er zekerheid wilt over je maandelijkse energie uitgaven. Meer weten over de voor-en nadelen van een vast contract? We vertellen je er graag meer over.

Wat is het verschil tussen een vast- en variabel contract?

Anders dan bij een vast contract heeft een contract met variabele tarieven een onbepaalde looptijd. En waar je bij een vast contract zeker bent van een vaste energieprijs gedurende de looptijd van je contract, veranderen deze bij een variabel contract. De tarieven bewegen namelijk mee met de prijsontwikkelingen op de energiemarkt. Wanneer de prijzen dalen betaal je minder, maar wanneer de prijzen stijgen betaal je meer. In onderstaande video leggen we uit waarom de tarieven verschillen.

De voordelen en nadelen van een vast contract

Een vast contract heeft bepaalde voor- en nadelen en deze lichten we graag aan je toe:

Voordelen van een vast contract

  • Met een vast leveringstarief weet je waar je aan toe bent zolang je contract loopt.
  • Prijsstijgingen hebben geen invloed op jouw leveringstarief.

Nadelen van een vast contract

  • Je moet kosten vergoeden als je voor het einde van je contract overstapt (opzegvergoeding).
  • Je hebt geen voordeel als de energieprijzen dalen:  jouw leveringstarief daalt dan niet.
Vast contract aanvragen

Is het verstandig om als ZZP’er je energie vast te zetten?

Van te voren kun je eigenlijk niet weten met welk contract je voordeliger uit bent. Dat hangt onder andere af van het moment waarop je jouw vaste energiecontract aanvraagt en voor welke looptijd. En of de prijzen dalen of stijgen in de periode nadat je jouw contract hebt afgesloten. Het grootste voordeel van een contract met vaste prijzen, is dat jouw variabele leveringskosten niet stijgen als de prijzen op de markt wel stijgen.

Wat houdt een vast contract in?

Kies je als ZZP’er voor een vast contract? Dan zet je jouw energieprijzen voor bijvoorbeeld 1 of 3 jaar vast. Ben je van plan om in de toekomst een contract met vaste energietarieven af te sluiten of over te stappen, dan kun je deze niet meer zomaar tussentijds opzeggen. Er komt waarschijnlijk een nieuwe opzegvergoeding. De opzegvergoeding kan honderden euro's zijn door de hoge prijzen van nu. Voorheen betaalde je nieuwe energieleverancier vaak een deel van de opzegvergoeding. Maar ook dit gaat waarschijnlijk binnenkort veranderen en de kans is groot dat je die dan zelf gaat betalen.

Het prijsplafond voor ZZP’ers

Net zoals bij huishoudens, geldt het prijsplafond ook voor zzp’ers. Ook wel de kleinverbruikers genoemd. Je energieaansluiting moet alleen wel bestemd zijn voor een gebouw of ruimte waarin je kunt wonen of werken. Zoals een woning, kantoor of café. Aparte aansluitingen, voor bijvoorbeeld trappenhuisverlichting of een garagebox, vallen er dus niet onder.

Dankzij het prijsplafond dat per 1 januari 2023 ingaat, weet je dat je in 2023 niet meer betaalt dan het maximumtarief van € 1,45 per m³ gas en € 0,40 per kWh stroom. Deze tarieven gelden voor je energieverbruik tot het plafond (1.200 m³ gas en 2.900 kWh stroom). Voor het energieverbuik boven het plafond betaal je het tarief zoals afgesproken in je energiecontract. Je ziet je verbruik terug in onze app en in Mijn Vattenfall.

Wat je nog meer wilt weten over een vast contract 

Moet ik een zakelijk of particulier energiecontract afnemen?

Dit is afhankelijk van je situatie. Woon en werk je als ZZP’er vanuit huis, dan zou een particulier contract logischer zijn. Ben je als ZZP’er werkzaam vanuit een bedrijfspand dan heb je voor dat pand een zakelijk energiecontract nodig.

Is een vaste prijscontract voordeliger?

Vooraf is het lastig te bepalen of je met een vaste prijs contract voordeliger uit bent dan met een variabel contract. Achteraf kun je pas echt een goede vergelijking maken. 

Kan ik bij een vast contract ook gebruik maken van het prijsplafond?

Of je gebruik kunt maken van het prijsplafond ligt aan de tarieven van je vaste prijs contract. 

  • Zijn jouw tarieven hoger dan € 1,45 per m³ en € 0,40 per kWh? Dan geldt voor jou het prijsplafond.
  • Is het gastarief boven de € 1,45 per m³? Dan betaal je € 1,45 tot aan een verbruik van 1.200 m³. Voor het verbruik boven dit plafond betaal je het tarief in je contract.
  • Is jouw stroomprijs boven de € 0,40 per kWh? Dan geldt het prijsplafond voor elektriciteit tot aan 2.400 kWh. Verbruik je meer, dan betaal je het tarief in je contract.
Hoe kan ik een vast contract afsluiten?

Vraag hier een vast contract aan.

Is het mogelijk een vast contract tussentijds op te zeggen?

Als je tussentijds je vaste contract wilt opzeggen, dan betaal je een boete, de zogenaamde opzegvergoeding. Vanaf 2023 is de overstapboete veel hoger en wordt deze waarschijnlijk niet meer helemaal vergoed door je nieuwe aanbieder. De kans is groot dat je die nu helemaal zelf moet betalen.

Elk jaar voordeel voor klanten die blijven

We waarderen klanten die bij ons blijven. Daar zetten we dus graag iets tegenover. Je krijgt altijd iets extra’s met de voordelen van Vattenfall. Er zit voor iedereen iets tussen, zoals korting op duurzame producten of leuke cadeautjes. En hoe langer je klant blijft, hoe groter je voordeel.

Bekijk alle voordelen

Meer over energieprijzen