1. ZZP
  2. Energie
  3. Vast variabel
  4. Variabel energiecontract

Alles wat je als ZZP’er wilt weten over een variabel contract

Bij een variabel tarief heeft het contract een onbepaalde looptijd. Omdat het om een variabel contract gaat, kun je deze altijd kosteloos opzeggen, maar heb je wel een maand opzegtermijn. Met een variabel contract heb je er voordeel van als de energietarieven verder dalen. Meer weten over de voor-en nadelen van variabel contract? We vertellen je er graag meer over.

Wat houdt een variabel contract in?

Gedurende de looptijd van een variabel contract, veranderen de variabele leveringstarieven. De leveringstarieven kunnen dus dalen en stijgen. Dit is afhankelijk van de prijzen op de internationale markten van stroom en gas.

Welk soort contract het best bij jou past hangt af van verschillende dingen. Het moment waarop je je contract afsluit en wat er in de periode daarna gebeurt. Heb je net een vast contract afgesloten en gaan de energietarieven omhoog? Dan heb je geluk: jouw variabele leveringskosten stijgen niet. Maar als de prijzen gelijk blijven of dalen, dan had je minder betaald met een variabel contract.

De voor-en nadelen van een variabel contract

Een variabel contract heeft bepaalde voor- en nadelen en deze lichten we graag aan je toe:

Voordelen van een contract met variabele tarieven

  • Dalen de prijzen? Dan kan ook jouw energietarief dalen.
  • Het contract is zonder kosten opzegbaar met een opzegtermijn van 1 maand.

Nadelen van een contract met variabele tarieven

  • Je hebt niet de zekerheid van een vast tarief.
  • Stijgen de prijzen? Dan kan jouw tarief ook stijgen.
Variabel contract aanvragen

Verschil tussen een variabel- en een vast contract

Anders dan bij een variabel contract heeft een vast contract een vaste looptijd. Daarnaast veranderen de leveringstarieven van een vast contract niet zolang je contract loopt. Bij een variabel contract bewegen de tarieven mee met de prijsontwikkelingen op de energiemarkt. In onderstaande video leggen we uit waarom de tarieven verschillen.

Waarom verschillen de tarieven?

Bekijk ook onze andere video's over tarieven.

Wat je nog meer wilt weten over een variabel contract

Moet ik een zakelijk of particulier energiecontract afnemen?

Dit is afhankelijk van je situatie. Woon en werk je als ZZP’er vanuit huis, dan zou een particulier contract logischer zijn. Bezit je als ZZP’er een bedrijfspand dan heb je voor dat pand een zakelijk energiecontract nodig.

Kan ik een variabel contract opzeggen?

Met een variabel contract ben je flexibel, omdat je het contract maandelijks kunt opzeggen. En je variabele leveringskosten dalen als de energieprijzen dalen. Met een vast contract zit je gedurende je contractperiode vast aan het contract en betaal je een vaste prijs.

Hoe weet ik welk contract ik heb?

In Mijn Vattenfall kun je de voorwaarden van je energiecontract lezen. Hier lees je ook of je prijzen vast of variabel zijn.

Waarom zou ik kiezen voor een variabel contract?

Met een variabel contract kan jouw leveringstarief dalen als de energieprijzen dalen. Ook kun je het contract maandelijks opzeggen. Met een vast contract zit je voor een langere periode vast aan een afgesproken prijs. Je merkt er dus niks van als de prijzen weer zakken. Ook kun je het contract niet zomaar opzeggen.

Hoe kan ik een variabel contract aanvragen?

Een variabel contract is eenvoudig af te sluiten. Bekijk onze particuliere of zakelijke energie aanbiedingen.

Wat is voordeliger een variabel of vast contract?

Vooraf is het lastig te bepalen of je met een variabel contract voordeliger uit bent dan met een vast contract. Achteraf kun je pas echt een goede vergelijking maken.

Kan ik een variabel contract tussentijds opzeggen?

Met een variabel contract heb je de flexibiliteit dat je deze altijd kunt opzeggen zonder extra kosten. Wel dien je rekening te houden met een maand opzegtermijn.

Welke tarieven zijn variabel bij een variabel contract?

Het leveringstarief is variabel bij een variabel contract. Dit betekent dat het leveringstarief kan veranderen. Je energierekening bestaat uit verschillende onderdelen en de leveringskosten is hier 1 van. De andere onderdelen zijn de overheidsheffingen en netbeheerkosten. Deze kunnen ook dalen of stijgen, maar dit hangt niet af van je vaste of variabele prijs in je contract. Veranderen de netbeheerkosten of overheidsheffingen? Dan veranderen ze ook bij een vast contract.

Elk jaar voordeel voor klanten die blijven

We waarderen klanten die bij ons blijven. Daar zetten we dus graag iets tegenover. Je krijgt altijd iets extra’s met de voordelen van Vattenfall. Er zit voor iedereen iets tussen, zoals korting op energiebesparende producten of leuke cadeautjes. En hoe langer je klant blijft, hoe groter je voordeel.

Bekijk alle voordelen

Meer over energieprijzen