1. Home
  2. Stadsverwarming
  3. Tarieven voor stadsverwarming

Tarieven stadsverwarming

Onze tarieven zijn tot nu toe lager dan de maximumprijs die de overheid bepaalt. Maar wat kost warmte je nu precies en hoe zitten de tarieven in elkaar? We leggen je graag alles uit en geven antwoord op veelgestelde vragen.

De informatie op deze pagina is bedoeld voor kleinverbruikers, zoals huishoudens, zzp’ers, kleine bedrijven en verenigingen. Heb je een contract voor grootverbruik, kijk dan hier.

De warmtetarieven in 2022 en 2023

De inkoopprijzen in de energiemarkt zijn gestegen tot een uitzonderlijk hoog niveau. De tarieven voor stadswarmte zijn echter sinds 1 januari 2022 niet verhoogd. Omdat de overheid de btw per 1 juli tijdelijk heeft verlaagd, gingen de kosten zelfs wat omlaag.

Daarnaast helpt de overheid je nog dit jaar met een korting van € 190,- per maand in november en december.

Het is waarschijnlijk dat wij het tarief voor stadswarmte per 1 januari 2023 moeten verhogen. Dit komt vooral door de wereldwijd gestegen brandstofkosten. Ook voor huishoudens met stadswarmte komt er vanuit de overheid een prijsplafond om een al te hoge energierekening te voorkomen.

Prijsplafond en korting

Samen met de overheid helpen we je om de energierekening betaalbaar te houden. Dit zijn de maatregelen:

Prijsplafond

In 2023 geldt er een prijsplafond voor stadswarmte, net als bij gas en bij stroom. Dat betekent dat je met een laag tot gemiddeld verbruik voor gas, stroom en warmte dan een vast tarief betaalt, dat door de overheid wordt vastgesteld. Als je meer verbruikt, betaal je voor dat extra verbruik het hogere markttarief.

De tarieven die je betaalt zolang je weinig tot gemiddeld verbruikt, zijn:

  • Stadswarmte: € 47,38 per gigajoule (GJ) tot een verbruik van 37 GJ
  • Stroom: € 0,40 per kWh tot een verbruik van 2.900 kWh
  • Gas: € 1,45 per m3 tot een verbruik van 1.200 m3

Korting op je energierekening

In november en december ontvang je een korting van € 190,- per maand via je energierekening. Ben je op 1 november klant van ons? Dan ontvang je vóór 26 november € 190,- van ons. Ben je op 1 december nog steeds klant? Dan ontvang je vóór 24 december nog eens € 190,- van ons. Dit geldt voor elk huishouden in Nederland. Het bedrag krijg je los op je rekening gestort. Heb je nog openstaande rekeningen? Dan verreken we het bedrag.

Deze plannen en de bijbehorende verbruiksgrenzen en bedragen moeten nog wel worden goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer.

Bekijk je tarieven in Mijn Vattenfall of bekijk de tarieven per regio verder op deze pagina.

Lagere belastingen

De overheid helpt je met lagere belastingen via je stroomcontract. Heb je een laag inkomen, dan is er een extra compensatie. Hiervoor kun je terecht bij je gemeente. Ook is de btw op energie tijdelijk verlaagd. Het lagere btw-tarief geldt tot en met 31 december 2022.

Lees meer

Antwoord op veelgestelde vragen

Wanneer zijn de warmtetarieven voor het volgende jaar bekend?

De ACM (Autoriteit Consument en Markt) stelt elk jaar in december het maximumtarief vast voor stadswarmte voor kleinverbruikers. Wij mogen en willen daar niet overheen. De nieuwe tarieven gaan altijd op 1 januari in en in januari ontvang je hiervan persoonlijk bericht. Omdat de vaststelling door de ACM doorgaans pas laat in december plaatsvindt, kunnen we je niet eerder informeren over de nieuwe tarieven.

Hoe is de warmteprijs aan de gasprijs gekoppeld?

De ACM baseert de wettelijke maximumtarieven voor de levering van stadswarmte op de gemiddelde gastarieven (inclusief belastingen). Je betaalt met stadsverwarming bij een gemiddeld verbruik nooit méér dan iemand met een gasaansluiting. De afgelopen jaren waren onze tarieven lager dan de maximumtarieven.

Er is een nieuwe warmtewet in de maak, waarbij de directe koppeling tussen warmte en gas verdwijnt. Hiervoor in de plaats komt een tariefsysteem dat is gebaseerd op de kosten van warmteleveranciers.

Tot wanneer geldt het verlaagde btw-tarief?

Van 1 juli tot en met 31 december 2022 betaal je tijdelijk minder btw over stroom, gas en stadswarmte. De btw is verlaagd van 21% naar 9%. Vanaf 1 januari 2023 gaat de btw weer omhoog. Hier komt het prijsplafond in de plaats.

Waar vind ik de tarieven voor stroom?

Heb je een contract voor stroom en stadswarmte? Je kunt al je tarieven vinden in Mijn Vattenfall. Je kunt meer lezen over de stroom- en gastarieven op deze pagina.

Klopt mijn termijnbedrag nog?

We adviseren je graag over je termijnbedrag via Mijn Vattenfall. Je weet dan of dat bedrag nog in de pas loopt met je werkelijke energiekosten. Zo voorkom je dat je bij je jaarafrekening veel extra moet betalen.

Waar vind ik informatie over het betalen van mijn rekening?

Bij ons kun je zelf kiezen op welke dag je betaalt. En we helpen je als je moeite met betalen hebt. Bekijk onze pagina over je energierekening betalen voor meer informatie. We informeren je altijd als je achterloopt met betalen, ook om te voorkomen dat je incassokosten moet betalen. Je kunt hier meer lezen over hoe we incassokosten berekenen.

Stadsverwarming en gas, hoe zit het in elkaar?

We leggen je graag uit hoe de gasprijs de prijs van stadswarmte beïnvloedt. En waarom je met stadsverwarming goed zit.

Lees meer

De kosten van stadsverwarming

De kosten voor stadsverwarming bestaan uit variabele en vaste kosten. Je vindt je tarief op het tarievenblad voor je stad of regio op deze pagina of op Mijn Vattenfall.

Jouw tarief en de ACM

In de warmtewet is een maximumprijs voor de kosten van stadsverwarming bepaald. De ACM ziet er namens de overheid op toe dat de wet wordt nageleefd. Zowel onze variabele als onze vaste kosten zijn in 2022 een stuk lager dan de maximumprijs.

Variabele kosten

Op je energierekening zie je de variabele kosten terug als Verbruik Stadswarmte. Dat is voor de verwarming van je huis en van kraanwater. Soms staat het verbruik van warm kraanwater apart op je rekening. We meten je verbruik in gigajoule (GJ). Eén GJ komt overeen met 32,68 m3 aardgas.

BTW-verlaging

Sinds 1 juli 2022 is het btw-percentage stroom, gas en stadswarmte tijdelijk verlaagd van 21% naar 9%. We tonen daarom de tarieven inclusief beide percentages.

Vattenfall-tarief 2022 tot 1 juli Maximum ACM-tarief 2022 tot 1 juli
€39,41 per GJ (inc. 21% btw) €53,95 per GJ (inc. 21% btw)
Vattenfall-tarief 2022 vanaf 1 juli Maximum ACM-tarief 2022 vanaf 1 juli
€35,50 per GJ (inc. 9% btw)  €48,60 per GJ (inc. 9% btw)

Vaste kosten

Voor de vaste kosten maakt het niet uit hoeveel stadswarmte je gebruikt. We geven een jaarlijkse korting op de maximale vaste kosten. Op het tariefblad van jouw regio vind je de korting van dit jaar.

De vaste kosten bestaan uit drie delen:

Gebruiksonafhankelijk tarief

Dit zijn de vaste leveringskosten voor het beheer en onderhoud van het warmtenetwerk, inclusief 24-uurs storingsdienst.

Meettarief

Dit zijn de vaste kosten voor onderhoud en vervanging van de meter en het opnemen en verwerken van de meterstanden.

Kosten voor de afleverset

Dit zijn de vaste kosten voor beheer, onderhoud en vervanging van de afleverset in je huis.

Als je apart warm tapwater hebt

Stadswarmte maakt ook het water in je douche en keuken warm. In sommige wijken met stadsverwarming ligt een apart netwerk voor warm water. Het warme water wordt dan apart geleverd en gemeten. Is dat in jouw wijk ook zo, dan staat je verbruik van warm tapwater apart op je energierekening. Wil je de tarieven weten, bekijk dan het tarievenblad van jouw plaats of regio. De kosten bestaan uit vijf delen:

Warmte voor warm tapwater, per m3

Dit is de warmte die nodig is om je kraanwater op te warmen. Voor het verwarmen van het koude leidingwater rekenen we 0,20934 GJ per m3 door. De prijs per mkomt daarmee op 0,20934 x € 35,50 = € 7,43 (inclusief 9% btw).

Koud tapwater per m3

Dit is de hoeveelheid water die je als warm water gebruikt. We kopen dit water in bij het waterleidingbedrijf in je regio. Via een apart leidingnet leveren we het aan jou.

Vaste kosten tapwater

Dit zijn de vaste kosten voor het beheer en onderhoud van het warmwaternetwerk, tot en met de afleverset in je huis. Standaard heb je voor warm water comfortklasse drie of vier. Op de factuur zie je deze kosten terug als ‘vaste leveringskosten warm tapwater’.

Waterbelasting tapwater per m3

De belasting op het gebruik van drinkwater. Dit dragen we af aan de overheid.

Btw

Op het benodigde water is net als bij koud water het lage btw-tarief van 9% van toepassing.

Tarieven 2022 per regio vanaf 1 juli met verlaagde btw

In de onderstaande pdf's vind je de tarieven voor stadswarmte en comfortkoeling per regio. Deze tarieven zijn inclusief het per 1 juli tijdelijk verlaagde btw-percentage van 9%.

Tarieven 2022 per regio met standaard btw

In de onderstaande pdf's vind je de tarieven voor stadswarmte en comfortkoeling per regio. Deze tarieven zijn inclusief 21% btw. Vanaf 1 juli 2022 geldt er een tijdelijk btw-percentage van 9%.

Voorwaarden Warmte en Koude

Ben je benieuwd naar de voorwaarden en richtlijnen voor stadswarmte en koude? Die vind je op onze voorwaardenpagina.

We helpen je graag