1. Home
  2. Stadsverwarming
  3. Tarieven voor stadsverwarming

Tarieven stadsverwarming

Onze tarieven zijn lager dan de maximumprijs die de overheid bepaalt. Maar wat kost warmte je nu precies en hoe zitten de tarieven in elkaar? We leggen je graag alles uit en geven antwoord op veelgestelde vragen.

De warmtetarieven in 2022

We willen graag dat stadsverwarming voor zo veel mogelijk klanten betaalbaar blijft. Daarom zijn onze warmtetarieven al jaren lager dan de wettelijke maximumtarieven die de ACM (Autoriteit Consument en Markt) namens de overheid bepaalt, en geven we een korting op het vastrecht.

Bekijk je tarieven in Mijn Vattenfall

Oorlog in Oekraïne leidt niet tot hogere warmteprijs

3 juni 2022 - De gasprijzen zijn de afgelopen maanden erg gestegen door de oorlog in Oekraïne. Dit heeft vooralsnog geen invloed op de warmtetarieven voor jou als consument. We stellen onze warmtetarieven voor consumenten één keer per jaar vast. Hier kunnen we van afwijken, maar we hebben er op dit moment geen plannen voor. Mocht dit veranderen, dan laten we het ruim van tevoren weten.

Compensatie overheid

De overheid helpt je in 2022 met een compensatie voor de hogere kosten voor gas, stroom en stadswarmte. Ze verlaagt de belasting op stroom en geeft een extra belastingvermindering van € 265,-. Deze compensatie krijg je via je stroomcontract. Heb je stroom bij een andere leverancier, dan krijg je dus via die leverancier deze compensatie.

Voor huishoudens met een laag inkomen is er vanuit de overheid een extra compensatie. Hiervoor kun je terecht bij je gemeente.

Tijdelijk 9% btw

Om de hoge energiekosten te verzachten, verlaagt de overheid de btw op energie tijdelijk van 21% naar 9%. Die verlaging geldt ook voor stadswarmte. Het lage btw-percentage gaat in op 1 juli 2022.

Lees over de btw-verlaging

De kosten van stadsverwarming

De kosten voor stadsverwarming bestaan uit variabele en vaste kosten. Je vindt je tarief op het tarievenblad voor je stad of regio op deze pagina of op Mijn Vattenfall.

Jouw tarief en de ACM

In de warmtewet is een maximumprijs voor de kosten van stadsverwarming bepaald. De ACM ziet er namens de overheid op toe dat de wet wordt nageleefd. Zowel onze variabele als onze vaste kosten zijn in 2022 een stuk lager dan de maximumprijs.

Variabele kosten

Op je energierekening zie je de variabele kosten terug als Verbruik Stadswarmte. Dat is voor de verwarming van je huis en van kraanwater. Soms staat het verbruik van warm kraanwater apart op je rekening. We meten je verbruik in gigajoule (GJ). Eén GJ komt overeen met 32,68 m3 aardgas.

Vattenfall-tarief 2022 tot 1 juli Maximum ACM-tarief 2022 tot 1 juli
€39,41 per GJ (inc. 21% btw) €53,95 per GJ (inc. 21% btw)
Vattenfall-tarief 2022 vanaf 1 juli Maximum ACM-tarief 2022 vanaf 1 juli
€35,50 per GJ (inc. 9% btw)  €48,60 per GJ (inc. 9% btw)

Vaste kosten

Voor de vaste kosten maakt het niet uit hoeveel stadswarmte je gebruikt. We geven een jaarlijkse korting op de maximale vaste kosten. Op het tariefblad van jouw regio vind je de korting van dit jaar.

De vaste kosten bestaan uit drie delen:

Gebruiksonafhankelijk tarief

Dit zijn de vaste leveringskosten voor het beheer en onderhoud van het warmtenetwerk, inclusief 24-uurs storingsdienst.

Meettarief

Dit zijn de vaste kosten voor onderhoud en vervanging van de meter en het opnemen en verwerken van de meterstanden.

Kosten voor de afleverset

Dit zijn de vaste kosten voor beheer, onderhoud en vervanging van de afleverset in je huis.

Als je apart warm tapwater hebt

Stadswarmte maakt ook het water in je douche en keuken warm. In sommige wijken met stadsverwarming ligt een apart netwerk voor warm water. Het warme water wordt dan apart geleverd en gemeten. Is dat in jouw wijk ook zo, dan staat je verbruik van warm tapwater apart op je energierekening. Wil je de tarieven weten, bekijk dan het tarievenblad van jouw plaats of regio. De kosten bestaan uit vijf delen:

Warmte voor warm tapwater, per m3

Dit is de warmte die nodig is om je kraanwater op te warmen. Voor het verwarmen van het koude leidingwater rekenen we 0,20934 GJ per m3 door. De prijs per mkomt daarmee op 0,20934 x € 35,50 = € 7,43 (inclusief 9% btw).

Koud tapwater per m3

Dit is de hoeveelheid water die je als warm water gebruikt. We kopen dit water in bij het waterleidingbedrijf in je regio. Via een apart leidingnet leveren we het aan jou.

Vaste kosten tapwater

Dit zijn de vaste kosten voor het beheer en onderhoud van het warmwaternetwerk, tot en met de afleverset in je huis. Standaard heb je voor warm water comfortklasse drie of vier. Op de factuur zie je deze kosten terug als ‘vaste leveringskosten warm tapwater’.

Waterbelasting tapwater per m3

De belasting op het gebruik van drinkwater. Dit dragen we af aan de overheid.

Btw

Op het benodigde water is net als bij koud water het lage btw-tarief van 9% van toepassing.

Tarieven 2022 per regio vanaf 1 juli met verlaagde btw

In de onderstaande pdf's vind je de tarieven voor stadswarmte en comfortkoeling per regio. Deze tarieven zijn inclusief het tijdelijk verlaagde btw-percentage van 9%.

Tarieven 2022 per regio met standaard btw

In de onderstaande pdf's vind je de tarieven voor stadswarmte en comfortkoeling per regio. Deze tarieven zijn inclusief 21% btw. Vanaf 1 juli 2022 geldt er een tijdelijk btw-percentage van 9%.

Antwoord op veelgestelde vragen

Klopt mijn termijnbedrag nog?

We adviseren je graag over je termijnbedrag via Mijn Vattenfall. Je weet dan of dat bedrag nog in de pas loopt met je werkelijke energiekosten. Zo voorkom je dat je bij je jaarafrekening veel extra moet betalen.

Waar vind ik informatie over het betalen van mijn rekening?

Bij ons kun je zelf kiezen op welke dag je betaalt. En we helpen je als je moeite met betalen hebt. Bekijk onze pagina over je energierekening betalen voor meer informatie. We informeren je altijd als je achterloopt met betalen, ook om te voorkomen dat je incassokosten moet betalen. Je kunt hier meer lezen over hoe we incassokosten berekenen.

Wanneer zijn de warmtetarieven voor het volgende jaar bekend?

We stellen de warmtetarieven altijd aan het eind van het jaar vast. Dat doen we nadat de ACM de maximumtarieven publiceert. Wij mogen en willen daar niet overheen. In januari van het nieuwe jaar ontvang je persoonlijk bericht over de nieuwe tarieven.

Hoe is de warmteprijs aan de gasprijs gekoppeld?

De wettelijke maximumtarieven voor de levering van stadswarmte worden gebaseerd op de gemiddelde gastarieven (inclusief belastingen op gas). Je betaalt met stadsverwarming bij een gemiddeld verbruik nooit méér dan iemand met een gasaansluiting.

Er is een nieuwe warmtewet in de maak, waarbij de directe koppeling tussen warmte en gas verdwijnt. Hiervoor in de plaats komt een tariefsysteem dat is gebaseerd op de kosten van warmteleveranciers.

Waar vind ik de tarieven voor stroom?

Heb je een contract voor stroom en stadswarmte? Je kunt al je tarieven vinden in Mijn Vattenfall. Je kunt meer lezen over de stroom- en gastarieven op deze pagina.

Voorwaarden Warmte en Koude

Ben je benieuwd naar de voorwaarden en richtlijnen voor stadswarmte en koude? Die vind je op onze voorwaardenpagina.

Profiteer van Blijven Loont

Als je stadswarmte én stroom bij ons afneemt, meld je dan aan voor Blijven Loont. Je krijgt dan direct 5% korting op de variabele leveringskosten van stroom. Elk jaar komt er 5% bij, totdat je 25% korting hebt bereikt. Die 25% korting blijft gelden zolang je klant blijft.

Ontdek Blijven Loont

We helpen je graag