1. Home
  2. Stadsverwarming
  3. Kosten van stadswarmte

De kosten van stadsverwarming en de gasprijs, hoe zit het in elkaar?

De kosten van energie zijn hoog, maar bij een gemiddeld verbruik ben je met stadswarmte momenteel een stuk goedkoper uit dan klanten met een variabele gasprijs. We leggen je graag uit hoe de gasprijs de prijs van stadswarmte beïnvloedt. En waarom je met stadsverwarming goed zit.

Bekijk de video en ontdek hoe het zit met de warmteprijs en de gasprijs

Heb je stadswarmte, dan ben je bij een gemiddeld verbruik momenteel een stuk goedkoper uit dan klanten met een variabele gasprijs. Wat is dan de relatie tussen gas, andere brandstoffen en stadswarmte? En hoe zit het met de koppeling van de maximale warmteprijs en gas? Sophie legt het uit.

Alle brandstoffen zijn geld waard

Stadswarmte wordt voor een groot deel tegelijk met stroom opgewekt. Dat gebeurt vaak met gas of verbranding van afval. Gas en afval zijn dus allebei brandstoffen. Wanneer een brandstof duurder wordt, zoals nu gas, stijgt de vraag naar andere brandstoffen. En ook de prijs daarvan. Als de gasprijs stijgt, gaan ook de productiekosten van stadswarmte omhoog. De prijs van stadswarmte blijft per 1 juli echter gelijk en de btw erop gaat omlaag. In totaal gaat de warmteprijs dus juist naar beneden.

Je bent beschermd tegen een te hoog tarief

Stadswarmte mag voor klanten niet meer kosten dan aardgas, dat staat in de Warmtewet. Daarom bewegen de maximumtarieven ervan mee met de gasprijs. De ACM bepaalt die tarieven om je als klant tegen een te hoge prijs te beschermen. Nu de gasprijzen ongekend hoog zijn, werkt die methode niet meer. Niet alleen wij maar ook andere warmteleveranciers blijven daarom onder de maximumtarieven.

Waarom kost warmte eigenlijk geld?

Veel mensen denken dat stadswarmte een restproduct is en daarom niets zou mogen kosten. Maar de meeste warmte moeten wij gewoon inkopen. En dat gebeurt dus tegen een prijs die bepaald wordt door de prijzen van brandstoffen.

Twee jonge mannen op de bank in hun huiskamer met stadswarmte van Vattenfall

Met stadswarmte zit je goed

Stadsverwarming is een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas. Huizen en bedrijven met stadswarmte stootten in 2020 bijvoorbeeld gemiddeld 57% minder CO2 uit. Heb je stadswarmte, dan ben je klaar voor een toekomst zonder aardgas.

Zo bepalen we onze prijs

Warmtebedrijven mogen niet meer vragen dan de wettelijke maximumprijs. Minder vragen mag natuurlijk wel. Dat doen we al jaren.

We kijken wat het ons kost om stadswarmte in te kopen, zelf te produceren en te leveren. En we kijken naar de kosten die we maken voor bijvoorbeeld het onderhoud van het warmtenetwerk en onze storingsdienst. De prijs die je als klant betaalt voor stadswarmte, is jouw bijdrage voor comfortabele en milieuvriendelijke warmte en warm water.

Btw op stadswarmte tijdelijk omlaag per 1 juli

Om de hoge energiekosten te verzachten, heeft de overheid de btw op energie tijdelijk verlaagd van 21% naar 9%. De verlaging geldt ook voor stadswarmte. Het lage btw-percentage geldt sinds 1 juli 2022. We hebben de tarieven voor stadswarmte verder niet veranderd, die zijn nog hetzelfde als op 1 januari. Blijft je verbruik hetzelfde, dan betaal je sinds de btw-verlaging dus minder voor stadswarmte.

Hulp nodig bij betalen?

Als betalen even niet lukt zoeken we altijd samen naar een oplossing. Ook als het gaat om meer dan de energierekening, helpen we je graag een stap verder. Vaak kan er meer dan je denkt.

Onze hulp bij betalen

Meer veelgestelde vragen over stadsverwarming en de gasprijs

Waarom stijgen de kosten van stadsverwarming mee met de gasprijs?

Stadswarmte komt vrij bij het opwekken van stroom of het verbranden van afval. Dat wordt deels met gas gedaan. De gasprijs beïnvloedt ook de prijs van andere brandstoffen, zoals afval. Wordt de ene brandstof duurder, dan stijgt de vraag naar de andere brandstof. En daardoor ook de prijs. Zo wordt stadswarmte duurder omdat de prijs van aardgas stijgt. Het totale tarief gaat echter per 1 juli omlaag, omdat de basisprijs per GJ gelijk blijft en de btw omlaag gaat.

Geldt er ook een prijsplafond voor stadswarmte?

In 2023 geldt er een prijsplafond voor stadswarmte, net als bij gas en bij stroom. Dat betekent dat je met een laag tot gemiddeld verbruik voor gas, stroom en warmte dan een vast tarief betaalt, dat door de overheid wordt vastgesteld. Als je meer verbruikt, betaal je voor dat extra verbruik het hogere markttarief.

Lees meer op de tarievenpagina

Hoe kan het dat mijn kosten met maar 10% omlaag gaan als de btw daalt 21% naar 9%?

Het is niet zo dat de prijs met 12% daalt. De btw gaat naar 9% en daardoor daalt de prijs die je per GJ betaalt ook. Namelijk met 10%. Dat gaat over de kale prijs en dus niet over de btw.

Dit is hoe we het berekenen. Het tarief inclusief oude btw (21%) is € 39,41. Als je dat deelt door 121 krijg je 0,3257. Dit is 1/100 van de kale prijs. Vermenigvuldig je dat met 109 (dat is 9% btw), dan kom je op € 35,50. Dat is het tarief inclusief de tijdelijke 9% btw. Het verschil tussen het oude en nieuwe GJ-bedrag inclusief btw is dan € 3,91 oftewel 10%.

Is stadswarmte duurder of goedkoper dan gas?

Veel mensen willen weten of stadswarmte duurder of goedkoper is dan gas. Dat ligt onder meer aan waar je woont en hoeveel je verbruikt. Je ontdekt het met onze warmte-gasvergelijker die het verschil voor je berekent.

Wat vindt Vattenfall van de wettelijke koppeling van stadsverwarming en gas?

Als klant met stadswarmte kun je niet kiezen voor een leverancier. Daarom is het belangrijk dat de ACM zorgt dat leveranciers niet te veel vragen. We vinden dat de maximumprijs niet meer gebaseerd moet worden op de situatie waarin je gas zou hebben. Gas wordt namelijk langzaam uitgefaseerd. In de nieuwe Warmtewet wordt een andere manier voor prijsberekening voorgesteld.

Wat is het termijnbedrag en hoe pas ik dat aan?

Het termijnbedrag is het bedrag dat je iedere maand betaalt voor je verbruik. Het is een schatting, want je weet nooit precies hoeveel je gaat verbruiken. Je kunt je termijnbedrag zelf kiezen en aanpassen, bijvoorbeeld in Mijn Vattenfall. Ieder jaar krijg je een jaarafrekening met hoeveel je hebt verbruikt en wat dat kost. De jaarafrekening telt je termijnbedragen van het afgelopen jaar bij elkaar op en zet dat naast de kosten van je verbruik. Heb je met je termijnbedragen te veel betaald, dan krijg je het verschil terug. Heb je te weinig betaald, dan moet je bijbetalen.

Merk ik de btw-verlaging al in mijn maandelijkse termijnbedrag?

We passen het termijnbedrag niet aan. Je kunt er zelf voor kiezen om het aan te passen in Mijn Vattenfall. Of je dat nu doet of niet, de btw-verlaging merk je op de jaarafrekening. Dan pas brengen we de kosten in rekening die je echt gemaakt hebt.

Ik wil graag grip op mijn kosten, kan ik hulp krijgen?

Goed dat je je kosten in de hand wilt houden. Het begint met inzicht in je verbruik. Dit kun je krijgen door je meterstanden bij te houden in Mijn Vattenfall.

Moet ik mijn meterstanden doorgeven?

Als je geen slimme meter hebt

Heb je geen slimme meter, dan geef je je meterstanden door in Mijn Vattenfall. Wil je voor 1 juli alle puntjes op de i hebben? Geef dan je meterstanden op 30 juni door, dan weet je dat je precies wordt afgerekend op je verbruik.

Als je een slimme meter hebt

Heb je een slimme meter en lezen wij de standen ervan automatisch uit, dan hoef je je meterstanden niet zelf door te geven.

Wat is het gemiddelde verbruik van huishoudens met stadswarmte?

Voor huishoudens met stadswarmte hanteren wij een gemiddeld verbruik van 28,6 GJ per jaar voor verwarming en warm tapwater.

Hoe krijg ik inzicht in mijn verbruik?

We helpen je graag inzicht krijgen in je energieverbruik via Mijn Vattenfall. Zo kun je ervoor zorgen dat je de kosten drukt. Lees meer over je meterstanden bijhouden en verbruik inzien.

Meer over tarieven en waar warmte vandaan komt