1. Home
  2. Stadsverwarming
  3. Kosten van stadswarmte

De kosten van stadsverwarming en de gasprijs, hoe zit het in elkaar?

De kosten van energie zijn op het moment hoog. Dat komt door de wereldwijde situatie op de brandstoffenmarkt. We leggen je graag uit wat de stijging van onder andere de gasprijs betekent voor de prijzen van stadswarmte. En waarom je met stadsverwarming goed zit.

Btw op stadswarmte tijdelijk omlaag per 1 juli

Om de hoge energiekosten te verzachten, verlaagt de overheid de btw op energie tijdelijk van 21% naar 9%. Die verlaging geldt ook voor stadswarmte. Het lage btw-percentage gaat in op 1 juli 2022. We veranderen de tarieven voor stadswarmte verder niet, die zijn nog hetzelfde als op 1 januari. Blijft je verbruik hetzelfde als de laatste tijd, dan ga je dus minder betalen voor stadswarmte.

 

Bekijk de video en ontdek hoe het zit met de warmteprijs en de gasprijs

Alle brandstoffen zijn geld waard

Stadswarmte wordt voor een groot deel tegelijk met stroom opgewekt. Dat gebeurt vaak met gas of verbranding van afval. Gas en afval zijn dus allebei brandstoffen. Wanneer een brandstof duurder wordt, zoals nu gas, stijgt de vraag naar andere brandstoffen. En ook de prijs daarvan. Als de gasprijs stijgt, gaan ook de productiekosten van stadswarmte omhoog. De prijs van stadswarmte blijft per 1 juli echter gelijk en de btw erop gaat omlaag. In totaal gaat de warmteprijs dus juist naar beneden.

Je bent beschermd tegen een te hoog tarief

Stadswarmte mag voor klanten niet meer kosten dan aardgas, dat staat in de Warmtewet. Daarom bewegen de maximumtarieven ervan mee met de gasprijs. De ACM bepaalt die tarieven om je als klant tegen een te hoge prijs te beschermen. Nu de gasprijzen ongekend hoog zijn, werkt die methode niet meer. Niet alleen wij maar ook andere warmteleveranciers blijven daarom onder de maximumtarieven.

Waarom kost warmte eigenlijk geld?

Veel mensen denken dat stadswarmte een restproduct is en daarom niets zou mogen kosten. Maar de meeste warmte moeten wij gewoon inkopen. En dat gebeurt dus tegen een prijs die bepaald wordt door de prijzen van brandstoffen.

Met stadswarmte zit je goed

Stadsverwarming is een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas. Huizen en bedrijven met stadswarmte stootten in 2020 bijvoorbeeld gemiddeld 57% minder CO2 uit. Heb je stadswarmte, dan ben je klaar voor een toekomst zonder aardgas.

Zo bepalen we onze prijs

Warmtebedrijven mogen niet meer vragen dan de wettelijke maximumprijs. Minder vragen mag natuurlijk wel. Dat doen we al jaren.

We kijken wat het ons kost om stadswarmte in te kopen, zelf te produceren en te leveren. En we kijken naar de kosten die we maken voor bijvoorbeeld het onderhoud van het warmtenetwerk en onze storingsdienst. De prijs die je als klant betaalt voor stadswarmte, is jouw bijdrage voor comfortabele en milieuvriendelijke warmte en warm water.

Hulp nodig bij betalen?

Als betalen even niet lukt zoeken we altijd samen naar een oplossing. Ook als het gaat om meer dan de energierekening, helpen we je graag een stap verder. Vaak kan er meer dan je denkt.

Onze hulp bij betalen

Meer veelgestelde vragen over stadsverwarming en de gasprijs

Waarom stijgen de kosten van stadsverwarming mee met de gasprijs?

Stadswarmte komt vrij bij het opwekken van stroom of het verbranden van afval. Dat wordt deels met gas gedaan. De gasprijs beïnvloedt ook de prijs van andere brandstoffen, zoals afval. Wordt de ene brandstof duurder, dan stijgt de vraag naar de andere brandstof. En daardoor ook de prijs. Zo wordt stadswarmte duurder omdat de prijs van aardgas stijgt. Het totale tarief gaat echter per 1 juli omlaag, omdat de basisprijs per GJ gelijk blijft en de btw omlaag gaat.

Is stadswarmte duurder of goedkoper dan gas?

Veel mensen willen weten of stadswarmte duurder of goedkoper is dan gas. Dat ligt onder meer aan waar je woont en hoeveel je verbruikt. Je ontdekt het met onze warmte-gasvergelijker die het verschil voor je berekent.

Wat vindt Vattenfall van de wettelijke koppeling van stadsverwarming en gas?

Als klant met stadswarmte kun je niet kiezen voor een leverancier. Daarom is het belangrijk dat de ACM zorgt dat leveranciers niet te veel vragen. We vinden dat de maximumprijs niet meer gebaseerd moet worden op de situatie waarin je gas zou hebben. Gas wordt namelijk langzaam uitgefaseerd. In de nieuwe Warmtewet wordt een andere manier voor prijsberekening voorgesteld.

Wat is het termijnbedrag en hoe pas ik dat aan?

Het termijnbedrag is het bedrag dat je iedere maand betaalt voor je verbruik. Het is een schatting, want je weet nooit precies hoeveel je gaat verbruiken. Je kunt je termijnbedrag zelf kiezen en aanpassen, bijvoorbeeld in Mijn Vattenfall. Ieder jaar krijg je een jaarafrekening met hoeveel je hebt verbruikt en wat dat kost. De jaarafrekening telt je termijnbedragen van het afgelopen jaar bij elkaar op en zet dat naast de kosten van je verbruik. Heb je met je termijnbedragen te veel betaald, dan krijg je het verschil terug. Heb je te weinig betaald, dan moet je bijbetalen.

Merk ik de btw-verlaging al in mijn maandelijkse termijnbedrag?

We passen het termijnbedrag niet aan. Je kunt er zelf voor kiezen om het aan te passen in Mijn Vattenfall. Of je dat nu doet of niet, de btw-verlaging merk je op de jaarafrekening. Dan pas brengen we de kosten in rekening die je echt gemaakt hebt.

Ik wil graag grip op mijn kosten, kan ik hulp krijgen?

Goed dat je je kosten in de hand wilt houden. Het begint met inzicht in je verbruik. Dit kun je krijgen door je meterstanden bij te houden in Mijn Vattenfall.

Moet ik mijn meterstanden doorgeven?

Als je geen slimme meter hebt

Heb je geen slimme meter, dan geef je je meterstanden door in Mijn Vattenfall. Wil je voor 1 juli alle puntjes op de i hebben? Geef dan je meterstanden op 30 juni door, dan weet je dat je precies wordt afgerekend op je verbruik.

Als je een slimme meter hebt

Heb je een slimme meter en lezen wij de standen ervan automatisch uit, dan hoef je je meterstanden niet zelf door te geven.

Hoe krijg ik inzicht in mijn verbruik?

We helpen je graag inzicht krijgen in je energieverbruik via Mijn Vattenfall. Zo kun je ervoor zorgen dat je de kosten drukt. Lees meer over je meterstanden bijhouden en verbruik inzien.

Meer over tarieven en waar warmte vandaan komt