18 energiebespaartips om de winter door te komen

Wat je allemaal kunt doen deze winter om energie te besparen? Veel! We zetten 18 tips voor klanten met stadswarmte op een rij. Van kleinere gratis maatregelen zoals je gordijnen dichtdoen, tot grotere adviezen zoals dakisolatie. Er zit altijd wel iets bij waarmee je aan de slag kunt. 

Hoeveel kun je besparen

Met alle tips hieronder kun je warmte en dus geld besparen. Op de site van Milieu Centraal vind je veel rekenvoorbeelden. Ze gebruiken hiervoor geen gigajoule voor warmte, maar m3 voor gas. Om te berekenen hoeveel warmte je bespaart, kun je het volgende aanhouden: 1 gigajoule stadswarmte staat gelijk aan ca. 32,68 m3 gas.

Tip 1: Doe je gordijnen dicht

Een simpele manier om te besparen, is door je gordijnen dicht te doen. Gordijnen isoleren en houden de kou buiten. Check wel even dat je gordijnen niet voor de radiatoren hangen of direct erboven. Hoeveel je bespaart hangt af van het soort gordijnen, het type raam, hoeveel je ramen je hebt en de grootte van je huis.

Tip 2: Geef je radiatoren de ruimte

Zorg dat radiatoren in je huis de ruimte hebben, zo kan de warmte zich goed verspreiden. Als je bank bijvoorbeeld te dicht tegen een radiator staat, kan de warme lucht niet goed de kamer in komen. Zet de bank dus ongeveer 20 centimeter van de radiator af. Zet hem ook op pootjes van zo’n 10 centimeter. Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere dichte meubels.

Ook zo maak je de radiator vrij:

  • Leg er geen spullen op
  • Gebruik geen radiatorombouw
  • Zorg dat er voldoende ruimte is tussen de radiator en de vensterbank (zo’n 15 centimeter)
  • Hang geen gordijnen voor de radiator. Laat deze aansluiten op de vensterbank

Tip 3: Zet de thermostaat een graadje lager

Misschien heb je de verwarming nu al lager staan dan normaal. Toch dagen we je uit: zet de thermostaat nog een graadje lager. Gebruik dekentjes, elektrische kussens en trek sloffen aan. Dan lukt dat extra graadje lager vast!

Tip 4: Verwarm plaatselijk

Waarom zou je je hele huis verwarmen als je overdag maar één kamer gebruikt? Bijvoorbeeld omdat je thuiswerkt. Zet de thermostaat op een constante, wat lagere temperatuur, bijvoorbeeld 19 graden en verwarm geen kamers waar je niet bent. Gebruik in de kamer waar je wel bent eventueel een infraroodpaneel om bij te verwarmen. Zo voorkom je dat de verwarming onnodig het hele huis de hele tijd op een te hoge temperatuur verwarmt.

Tip 5: Zet de radiator op vorstvrij

Zijn er kamers in je huis waar je bijna nooit bent? Draai de radiatoren van die kamers dan dicht en sluit de deuren. Zet in de winter of als het vriest de thermostaatkraan wel op vorstvrij. Dan kunnen de leidingen niet bevriezen. Je herkent deze stand aan het sneeuwvlokje.

Let wel op dat je de radiator in de kamer waar de thermostaat hangt niet dicht draait. Deze laat je altijd 100% open staan. Want in deze ruimte bepaalt de thermostaat de temperatuur van je huis. Tip: Ga je op vakantie? Zet dan de radiatoren in je hele huis op de vorstvrij-stand.

Tip 6: Plak radiatorfolie

Plak folie achter de radiatoren. De warmte ontsnapt daardoor minder snel via je buitenmuur. Radiatorfolie heeft vooral zin bij ongeïsoleerde buitenmuren. Op de site van Milieu Centraal lees je hoeveel je bespaart met elke m2 radiatorfolie.

Tip 7: Plaats radiatorventilatoren

Dit is een iets grotere investering, maar deze kan zeker de moeite waard zijn: de radiatorventilator. Je maakt deze gemakkelijk aan de onderkant van je radiator vast, meestal met magneten. Zodra de radiatorventilator aangaat, blazen de ventilatoren lucht langs de warme radiator de kamer in. Die lucht wordt warm door de hitte van de radiator. De ventilator gaat vanzelf aan als het warm genoeg is. En gaat weer uit als de radiator koud wordt of uitstaat. De besparing hangt af van de situatie bij jou thuis.

Tip 8: Gebruik een slimme thermostaat

De slimme thermostaat kiest een programma voor jouw situatie. Dat kan een energiebesparing opleveren.

Tip 9: Korter douchen

Nederlanders douchen gemiddeld 7,4 minuten per douchebeurt (bron: Milieu Centraal). Met iedere minuut die je korter doucht, bespaar je water. Dat scheelt direct in de kosten. Gebruik een douchetimer of bekijk met een kookwekker of stopwatch hoe lang je doucht en kijk of er een minuutje af kan. En bij de volgende douchebeurt nóg een minuut. Wedden dat je het verschil nauwelijks merkt?

Tip 10: Gebruik een waterbesparende douchekop

Lekker douchen en toch besparen? Gebruik een waterbesparende douchekop. Een gewone douchekop sproeit zo'n 10 liter per minuut. Een regendouche zelfs 12 liter. Terwijl je met een waterbesparende douchekop maar zo'n 7 liter water per minuut verbruikt (bron: Milieu Centraal). Dat scheelt een hoop water dat moet worden opgewarmd.

Tip 11: Ga minder vaak in bad

Ga je graag in bad? Lekker natuurlijk, maar douchen is een stuk zuiniger. Een bad verbruikt ongeveer 120 liter warm water per keer. Een gewone douchekop verbruikt gemiddeld 10 liter water per minuut. Bij een douchebeurt van 5 minuten bespaar je dus ruim 2 keer zoveel (bron: Milieu Centraal). Nog beter: heeft jouw douche een waterbesparende douchekop? Dan bespaar je zelfs meer dan 3 keer zoveel.

Tip 12: Stap over op ledlampen

In de herfst en in de winter wordt het natuurlijk vroeg donker. Fijn om dan de lampen aan te doen. Heb je nog halogeen- of gloeilampen in huis? Vervang deze dan door ledlampen. Ledlampen gaan namelijk veel langer mee. Ook verbruiken ze 85% tot 90% minder stroom dan halogeen- of gloeilampen (bron: Milieu Centraal). Daar kun je dus flink mee besparen.

Tip 13: Isoleer met tochtstrips

Warmte ontsnapt uit huis via naden en kieren bij deuren en ramen. Dat is zonde. Loop dus eens door je huis en controleer waar je tocht voelt. Plaats daar tochtstrips. Dit kun je gemakkelijk zelf doen. Tochtstrips zijn niet duur. Je koopt ze bij de bouwmarkt of via je Vattenfall Exclusief punten. Op de site van Milieu Centraal lees je hoeveel je kunt besparen met het dichten van naden en kieren.

Besparen met Exclusief

Handig toch, die bespaartips. Met je Exclusief punten spaar je automatisch voor gratis bespaarproducten. Doe er je voordeel mee.

Besparen met Exclusief

Tip 14: Geef je brievenbus een borstel

Een klapperende brievenbus zorgt voor tocht in de gang. Plaats een brievenbusborstel om ook hier te besparen. Want met zo’n borstel voorkom je dat onnodig koude lucht je huis inwaait. En je hebt ‘m zo geplaatst. Brievenbusborstels zijn te koop bij bouwmarkten en via Vattenfall Exclusief.

Tip 15: Isoleer met buisisolatie

Ben je toch aan het isoleren? Neem dan meteen ook je verwarmingsbuizen mee. Deze isoleer je gemakkelijk zelf met zelfklevende buisisolatie. Met elke meter leiding die je isoleert, bespaar je warmte. Op de site van Milieu Centraal lees je wat een meter geïsoleerde leiding je oplevert. Ook isolatiemateriaal voor buizen koop je bij de bouwmarkt. Of je gebruikt je Vattenfall Exclusief punten.

Tip 16: Isoleer ramen met kozijnfolie

Heb je enkel- of dubbelglas? Isoleer deze dan met kozijnfolie. Voor een klein bedrag breng je hiermee gemakkelijk een isolerende laag aan. Kun je meer uitgeven? Neem dan HR++ glas. Op de site van Milieu Centraal lees je hoeveel je bespaart per m2 glas.

Let op: Kozijnfolie is wat anders dan glasfolie of zonwerende folie. Glasfolie is een stuk duurder en is vooral interessant voor monumentale panden. Met zonwerende folie hou je fijn de zon buiten, maar hier bespaar je geen energie mee.

Tip 17: Neem HR++ glas

In Nederland hebben veel huizen grote ramen. En dat zijn juist warmtelekken. Glasisolatie is dus een goed idee. Er valt veel energie mee te besparen. Dus heb je enkel- of dubbelglas in je kozijnen? Vervang deze dan voor HR++ glas of voor driedubbelglas. Natuurlijk heb je kosten als je nieuw glas laat plaatsen. Aan de andere kant kun je er ook geld mee besparen. Op de site van Milieu Centraal lees je hoeveel je kunt besparen met HR++ glas.

Klanten van Vattenfall krijgen 5% korting bij onze partner Glaspunt. En mogelijk krijg je subsidie. Dat scheelt weer.

Tip 18: Isoleer je spouwmuur, vloer of dak

Ook met het isoleren van je spouwmuren, vloer of dak bespaar je veel. En het blijft lekker warm in huis. Op de site van Milieu Centraal lees je hoeveel je kunt besparen met spouwmuurisolatie.

Let op: De vraag naar energiebesparende maatregelen is groot. Dit geldt ook voor alle vormen van isolatie. Houd bij het aanvragen van een offerte dus rekening met een langere wachttijd.

Nog meer bespaartips