Zon- en windenergie: waarom we allebei nodig hebben

Zonne-energie en windenergie zijn twee vormen van energie uit hernieuwbare bronnen, die we met z'n allen in de toekomst steeds meer gaan gebruiken. Verschillend, maar in bepaalde opzichten toch ook weer hetzelfde. We leggen in dit artikel kort uit wat de overeenkomsten en verschillen zijn. En kunnen we eigenlijk beter zonnepanelen of windmolens neerzetten? We beantwoorden ook deze vraag.

Zonne- en windenergie, anders maar toch ook hetzelfde

Zonne-energie en windenergie zijn natuurlijk heel verschillend als het om oorsprong gaat. Zo komt zonne-energie vanzelfsprekend van de zon en wek je windenergie op uit wind. Wel zijn het allebei hernieuwbare energiebronnen. Dit zijn energiebronnen die niet opraken. Ook komt er bij de opwek van energie uit hernieuwbare bronnen (wind, zon) geen CO2 (koolstofdioxide, een broeikasgas) vrij.

Zonne- en windenergie zijn allebei mooie vormen van energie uit hernieuwbare bronnen, die we op veel manieren kunnen inzetten. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen op de daken van onze huizen en bedrijven, die zonne-energie omzetten in groene stroom. Of door zonnepanelen op land en water te plaatsen. 

Zonnepanelen of windmolens?

De vraag of we beter zonnepanelen of windmolens op grote schaal neer kunnen zetten (in zonne- of windparken), wordt veel gesteld. Hierop antwoorden wij: beiden. En waarom? We stappen in Nederland steeds meer over op hernieuwbare energiebronnen, zoals zon en wind. De Nederlandse overheid wil bijvoorbeeld dat in 2030 ten minste 27% van alle energie in Nederland uit duurzame energiebronnen, zoals zon en wind komt.

Dat is een ambitieus doel. Ook wij zetten ons in voor een toekomst waarin we voor onze energie minder afhankelijk zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. Daarvoor hebben we een combinatie van onder andere windenergie en zonne-energie nodig. Ontdek wat ons plan is om het gebruik van fossiele brandstoffen in de productie van onze stroom stap voor stap terug te brengen.

Onze klimaatambitie

We zetten ons in voor een toekomst waarin we voor onze energie minder afhankelijk zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. Lees wat ons plan is om onze afhankelijkheid van deze brandstoffen zoveel mogelijk af te bouwen.

Ontdek onze klimaatambitie

Voor windmolens en zonnepanelen

Dit zijn de beste maanden

Zonnepanelen en windmolens vullen elkaar mooi aan, want allebei hebben ze hun eigen piekmaanden. Dit zijn de maanden waarin ze het meeste energie leveren. Zonnepanelen produceren bijvoorbeeld meer energie in de zomer, terwijl windmolens meer energie leveren in de winter. De zon is namelijk krachtiger in de zomer, terwijl de wind over het algemeen krachtiger waait in de winter. 

Op deze manier vullen windmolens en zonnepanelen elkaar het hele jaar door goed aan. En dat is ideaal. Want zo kunnen we ook met zijn allen het hele jaar door gebruik maken van groene stroom voor thuis of op kantoor, opgewekt uit zonne- en windenergie.

Minstens net zo belangrijk: de locatie

Als we zonnepanelen en windmolens succesvol willen inzetten, moeten we ook goed kijken naar de locatie. Zo is de opbrengst van een windmolen op zee over het algemeen een stuk hoger. Zo’n windmolen levert meer energie dan een windmolen op land. Er worden dan ook steeds meer nieuwe windmolenparken op de Noordzee gebouwd. Bouwen op de Noordzee heeft wel een ander kostenplaatje dan bouwen op land, doordat de plaatsing lastiger is.

Bij het plaatsen van zonnepanelen komen er weer andere dingen om de hoek kijken. Waar windmolens de hoogte in worden gebouwd, gaan zonnepanelen de breedte in. Dat brengt weer andere uitdagingen met zich mee. Het grote voordeel van zonnepanelen is wel weer dat je ze ook op het dak van jouw huis kan laten plaatsen. Deze panelen kunnen de opgewekte zonne-energie omzetten in groene stroom voor thuis of op kantoor, of terug aan het net leveren. Maar laten we ook vooral de zonneparken niet vergeten waarin duizenden zonnepanelen samenkomen. Daar heb je natuurlijk wel genoeg grond voor nodig. Lees hier meer over de mogelijkheden van een eigen zonneakker.

Wind- en zonnepark in één

We maken slim gebruik van verschillende soorten duurzame energiebronnen. Windenergie en zonne-energie vullen elkaar mooi aan in ons hybride energiepark Haringvliet Zuid. Dit energiepark bestaat uit zowel een wind- als een zonnepark met een totaal vermogen van 60 MW. De productiecapaciteit van dit park is vergelijkbaar met het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik van 39.000 Nederlandse huishoudens. Het park is sinds 2021 in bedrijf.

Opwekken van stroom en warmte

We wekken stroom en warmte op. Zo leggen we windparken aan op land én op zee. Een voorbeeld hiervan is windpark Hollandse Kust Zuid. Onze energie-opwek is voor een deel fossielvrij, met bijvoorbeeld windparken op land en op zee, met zonneparken en met waterkracht en biomassa. Ook wekken we stroom en warmte op met elektriciteitscentrales die (nu nog) werken op aardgas of restgassen.

Lees hier alles over hoe we investeren in de groei van duurzame energieproductie.

100% groene stroom delen

Bij Powerpeers, onze dochteronderneming, deel je 100% groene stroom met elkaar. Wat de één opwekt, kan de ander goed gebruiken. Powerpeers verdeelt de reststroom van klanten met zonnepanalen onder de klanten die de energie op dat moment nodig hebben. Wil je weten hoe dit precies werkt?