1. Home
  2. Kennis
  3. Zonne-energie en windenergie

Zonne- en windenergie: waarom we allebei nodig hebben

Zonne-energie en windenergie. Het zijn twee mooie vormen van groene energie die we met zijn allen steeds meer gaan gebruiken. Verschillend, maar in bepaalde opzichten toch ook weer hetzelfde. We leggen in dit artikel kort uit wat de overeenkomsten en verschillen zijn. En kunnen we eigenlijk beter zonnepanelen of windmolens neerzetten? Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor 1 windmolen? We beantwoorden je vragen.

Zonne- en windenergie, anders maar toch ook hetzelfde

Zonne-energie en windenergie zijn natuurlijk heel verschillend als het om oorsprong gaat. Zo komt zonne-energie vanzelfsprekend van de zon, en wek je windenergie op uit wind. Wel zijn het allebei duurzame energiebronnen. Dit zijn energiebronnen die niet opraken. Ook komt er bij de opwek van energie uit duurzame bronnen geen CO2 (koolstofdioxide, een broeikasgas) vrij. Energiebronnen zoals zonne- en windenergie zijn mooie, schone vormen van energie die we op veel manieren kunnen inzetten. Bijvoorbeeld door zonnepanelen op de daken van onze huizen, die zonne-energie omzetten in groene stroom voor thuis. Goed voor het milieu én goed voor de portemonnee.

Zonnepanelen of windmolens?

De vraag of we beter zonnepanelen of windmolens op grote schaal neer kunnen zetten (in zonne- of windparken), wordt veel gesteld. Hierop antwoorden wij: beiden. En waarom? We gaan in Nederland steeds meer over op groen en duurzaam. De overheid wil bijvoorbeeld dat in 2030 ten minste 27% van alle energie in Nederland uit duurzame energiebronnen komt.

Dat is een ambitieus doel, maar we zijn goed op weg. Als Vattenfall doen wij er alles aan om fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk te maken. Zo leggen we nieuwe windparken aan op land én op zee. Bijvoorbeeld windpark Hollandse Kust Zuid, het eerste subsidievrije windpark ter wereld. En bouwden we een bijzonder, groot hybride energiepark: Haringvliet Zuid, waar wind- en zonne-energie samenkomen. Kortom: voor een geslaagde overgang naar duurzame energievoorziening hebben we in ons land een slimme combinatie van windmolens én zonnepanelen nodig.

Dit zijn de beste maanden voor windmolens en zonnepanelen

Zonnepanelen en windmolens vullen elkaar mooi aan, want allebei hebben ze hun eigen piekmaanden. Dit zijn de maanden waarin ze het meeste energie leveren. Zonnepanelen produceren bijvoorbeeld meer energie in de zomer, terwijl windmolens meer energie leveren in de winter. De zon is namelijk krachtiger in de zomer, terwijl de wind over het algemeen krachtiger waait in de winter. Op deze manier vullen windmolens en zonnepanelen elkaar het hele jaar door goed aan. En dat is ideaal. Want zo kunnen we ook met zijn allen het hele jaar door gebruik blijven maken van groene stroom voor thuis, opgewekt uit zonne- en windenergie.

Minstens net zo belangrijk voor zonnepanelen en windmolens: de locatie

Als we zonnepanelen en windmolens succesvol willen inzetten, moeten we ook goed kijken naar de locatie. Zo is het belangrijk dat windparken op land op een gepaste afstand staan van woonwijken. Natuurlijk worden er ook steeds meer nieuwe windmolenparken op de Noordzee gebouwd. Hier zitten dan wel weer hogere kosten aan vast doordat de plaatsing lastiger is. Het grote voordeel is dan wel weer dat de opbrengst van een windmolen op zee een stuk hoger is. Zo’n windmolen levert meer energie dan een windmolen op land.


Bij het plaatsen van zonnepanelen komen er weer andere dingen om de hoek kijken. Waar windmolens de hoogte in worden gebouwd, gaan zonnepanelen de breedte in. Dat brengt weer andere uitdagingen met zich mee. Het grote voordeel van zonnepanelen is wel weer dat je ze ook op het dak van jouw huis kan laten plaatsen. Deze panelen kunnen de opgewekte zonne-energie omzetten in groene stroom voor thuis, of aan het net leveren. Met onze zonnepanelencalculator achterhaal je binnen 1 minuut of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Maar laten we ook vooral de zonneparken niet vergeten waarin duizenden (denk maar aan zo’n 28.000) zonnepanelen samenkomen. Daar heb je natuurlijk genoeg grond voor nodig. Voor een zonnepark van die grootte moet je ongeveer 12 voetbalvelden aan ruimte vrijmaken.

Hoeveel zonnepanelen voor 1 windmolen?

We weten nu dat zonnepanelen en windmolens elkaar niet uit hoeven te sluiten. Ze gaan juist mooi samen. Maar hoeveel zonnepanelen zijn er eigenlijk nodig voor 1 windmolen, om aan dezelfde hoeveelheid stroom te komen? Neem bijvoorbeeld een windmolen met een vermogen van 3 MW. Deze levert jaarlijks gemiddeld 7 miljoen kWh aan stroom. Dit is genoeg voor ongeveer 2000 huishoudens. Een zonnepaneel van 250 W levert jaarlijks gemiddeld 250 kWh aan stroom. Om dus aan dezelfde hoeveelheid stroom te komen als een windmolen van 3 MW, moeten er 28.000 zonnepanelen worden geplaatst. Hoewel zonnepanelen naar verhouding minder stroom leveren dan windmolens, hoeft het één het ander niet uit te sluiten. Vooral als we kijken naar de verschillende piekmaanden tijdens het hele jaar, vullen de twee elkaar goed aan.

Vattenfall bouwt groot hybride energiepark

Om onze missie van fossielvrij leven binnen één generatie te realiseren, maken we slim gebruik van verschillende soorten duurzame energiebronnen. Windenergie en zonne-energie vullen elkaar mooi aan. Daarom bouwden we een  groot hybride energiepark: Haringvliet Zuid. Dit energiepark bestaat uit zowel een wind- als een zonnepark met een totaal vermogen van 60 MW. Dit is genoeg om 39.000 huishoudens van groene stroom te voorzien. Het park is sinds 2021 operationeel.

Stroom delen met zonnepanelen

100% groene stroom delen

Bij Powerpeers, onze dochteronderneming, deel je 100% groene stroom met elkaar. Wat de één opwekt, kan de ander goed gebruiken. Powerpeers verdeelt de reststroom van klanten met zonnepanalen onder de klanten die de energie op dat moment nodig hebben. Wil je weten hoe dit precies werkt? 

Deel deze pagina