1. Home
  2. Kennis
  3. Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp: warmtepomp in combinatie met cv-ketel

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater om jouw huis en water te verwarmen. Daarvoor gebruikt de warmtepomp geen gas, maar stroom. Als een warmtepomp samenwerkt met een cv-ketel, noemen we dat hybride. De hybride warmtepomp neemt het grootste deel van het jaar het werk van de cv-ketel over. Behalve op dagen dat het buiten te koud is: dan springt de cv-ketel bij voor extra warmte.

Let op: tijdelijk geen warmtepompen leverbaar

Helaas kun je momenteel geen warmtepomp aanvragen. Vanwege de coronacrisis is er een wereldwijd chip- en elektronicatekort. Dit heeft invloed op de productie van warmtepomp-onderdelen. Ook door de ontwikkelingen op de gasmarkt is de vraag nu veel hoger dan het aanbod.

Wil je weten wanneer je weer een warmtepomp kunt aanvragen, houd dan onze warmtepomp-pagina of Feenstra.com in de gaten. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief van Feenstra.

Verschil tussen de niet-hybride en hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is in de basis gelijk aan een 'gewone' warmtepomp. Wanneer zo’n warmtepomp samenwerkt met een cv-ketel, spreken we van een hybride warmtepomp. Als een woning volledig door een warmtepomp wordt verwarmd, dan noemen we dat een all-electric warmtepomp. Wordt diezelfde warmtepomp ondersteund door een cv-ketel, dan noemen we het een hybride warmtepomp.

All-electric warmtepomp installeren? Zo maak je jouw huis geschikt

Goed isoleren

Helaas zijn niet alle huizen meteen geschikt voor zo’n standaard, all-electric warmtepomp. Zo moet jouw woning bijvoorbeeld perfect geïsoleerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan isolatie van het dak, de vloeren en wanden en HR++ glas of liever nog triple glas. Hiermee zorg je dat jouw huis zo weinig mogelijk warmte verliest. Zo hoeft de warmtepomp minder hard te werken en verbruikt deze minder stroom. En dat scheelt weer in de energiekosten.

Het juiste afgiftesysteem

Ook moet jouw huis een afgiftesysteem hebben dat geschikt is om samen te werken met de warmtepomp. Een warmtepomp kan namelijk niet efficiënt van die hoge temperaturen leveren als een cv-ketel. Niet elk afgiftesysteem functioneert goed op lage temperatuur. Vloerverwarming en lage temperatuurconvectoren zijn geschikt voor warmtepompen.

Op de pagina kosten en subsidie warmtepomp lees je meer over de voorbereidende maatregelen voor het installeren van een all-electric warmtepomp.

De hybride warmtepomp is een mooie tussenoplossing

De hybride warmtepomp is een mooie tussenoplossing als jouw huis nog niet geschikt is voor een all-electric warmtepomp. Ook als jouw woning niet voldoet aan de hoogste isolatiewaarden of geen verwarmingssysteem voor lage temperatuurverwarming heeft, kun je een hybride warmtepomp installeren.

Let op: je huis moet nog steeds redelijk geïsoleerd zijn voor een hybride warmtepomp. Bijvoorbeeld met minimaal spouwmuurisolatie, dubbel glas, vloerisolatie en dakisolatie. De meeste huizen die gebouwd zijn na 1992 voldoen aan deze eisen. Hoe beter je jouw huis isoleert, hoe minder vaak de cv-ketel bij hoeft te springen om het huis te verwarmen. Maar ook als je niet kiest voor een warmtepomp, is isoleren zinvol.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

De hybride warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht en zet deze om in warmte voor jouw verwarmingssysteem. De meeste warmtepompen kunnen tot een buitentemperatuur van ongeveer -20 graden goed functioneren en jouw woning aangenaam warm houden. Een hybride warmtepomp zal overigens al iets eerder de hulp van de cv-ketel inschakelen, want bij zulke lage temperaturen heeft de warmtepomp het wel moeilijk.

Een bijzondere hybride warmtepomp is de ventilatielucht-warmtepomp. Deze warmtepomp is tegelijkertijd een woonhuisventilator (MV-box) en gebruikt de binnen- en/of buitenlucht uit jouw huis en onttrekt hieraan de energie. Met deze warmte verwarmt de ventilatielucht-warmtepomp jouw woning.

Zowel de all-electric warmtepomp als de hybride pomp werken op stroom en niet op gas. De hybride warmtepomp koppel je aan de cv-ketel. Voor het grootste gedeelte doet de hybride warmtepomp zijn werk. De cv-ketel is er voor het maken van warm tapwater en voor de momenten dat de hybride pomp wat extra hulp kan gebruiken. Zoals op een heel koude winterdag.

Prijs van de hybride warmtepomp

En wat kost een hybride warmtepomp nou eigenlijk in aanschaf? De prijs van een hybride warmtepomp ligt tussen de €5000 en €7.500. Onze partner Feenstra helpt jou graag verder bij het uitkiezen van de juiste hybride warmtepomp. Met deskundig warmtepomp advies kijken zij naar de beste oplossing voor jouw huis. Zo weet jij snel wat de beste warmtepomp is voor jouw situatie. Ook geeft de rijksoverheid tot 2021 subsidie voor de aankoop van een warmtepomp. Check daarom ook vooral de energiesubsidiewijzer en bekijk of jij recht hebt op subsidie voor jouw hybride warmtepomp.

Met een hybride warmtepomp verwarm je duurzaam en energiezuinig

Je gebruikt de cv-ketel op gas ten slotte alleen nog op momenten dat het écht nodig is. Hierdoor verbruik je tot wel 70% minder aardgas: dat betekent ook veel minder CO2-uitstoot. Omdat de warmtepomp een groot deel van de energie uit de buitenlucht haalt, is de warmtepomp veel energiezuiniger dan een cv-ketel. En als je voor de elektriciteit van jouw warmtepomp groene stroom gebruikt, of de stroom zelf opwekt via zonnepanelen maak je een hele grote stap richting fossielvrij verwarmen.

Deel deze pagina