1. Home
  2. Kennis
  3. Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp: warmtepomp in combinatie met cv-ketel

Met de hybride warmtepomp maak je jouw huis een stukje duurzamer. Deze warmtepomp werkt samen met jouw cv-ketel. De hybride warmtepomp neemt voor het grootste gedeelte het werk van de cv-ketel op gas over. Behalve op momenten dat het écht nodig is, bijvoorbeeld op een heel koude winterdag, dan springt de cv-ketel bij voor extra warmte in huis.

Ook wordt de cv-ketel gebruikt voor het maken van tapwater. Het grote voordeel: je gebruikt minder aardgas (een fossiele brandstof) om jouw woning comfortabel warm te houden. Een mooie, duurzame en fossielvrije oplossing waarmee je ook nog eens energie bespaart. In dit artikel leggen wij het verschil uit tussen de standaard- en hybride warmtepomp, hoe de hybride warmtepomp werkt en hoeveel zo’n pomp kost.

Verschil tussen de niet-hybride en hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is in de basis gelijk aan een “gewone” warmtepomp. Wanneer zo’n warmtepomp samenwerkt met een cv-ketel, dan spreken we over een hybride warmtepomp. Als een woning volledig door een warmtepomp wordt verwarmd, dan noemen we dat een "all-electric" warmtepomp. Wordt diezelfde warmtepomp ondersteund door een cv-ketel, dan noemen we het een hybride warmtepomp.

All-electric warmtepomp installeren? Zo maak je jouw huis geschikt

Goed isoleren

Helaas zijn niet alle huizen meteen geschikt voor zo’n standaard, all-electric warmtepomp. Zo moet jouw woning bijvoorbeeld perfect geïsoleerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan isolatie van het dak, de vloeren en wanden en HR++ glas of liever nog triple glas. Hiermee zorg je dat jouw huis zo weinig mogelijk warmte verliest. Zo hoeft de warmtepomp minder hard te werken en verbruikt deze minder stroom. En dat scheelt weer in de energiekosten.

Het juiste afgiftesysteem

Ook moet jouw huis een afgiftesysteem hebben dat geschikt is om samen te werken met de warmtepomp. Een warmtepomp kan namelijk niet efficiënt van die hoge temperaturen leveren als een cv-ketel. Niet elk afgiftesysteem functioneert goed op lage temperatuur. Vloerverwarming en lage temperatuurconvectoren zijn geschikt voor warmtepompen.

Op onze pagina kosten en subsidie warmtepomp lees je meer over de voorbereidende maatregelen die je neemt voor het installeren van een all-electric warmtepomp. Met de warmtepompcheck van onze partner Feenstra weet je binnen 1 minuut of jouw woning geschikt is voor zo’n niet-hybride warmtepomp.

De hybride warmtepomp is een mooie tussenoplossing

De hybride warmtepomp is een mooie tussenoplossing voor wanneer jouw huis nog niet geschikt is voor een all-electric warmtepomp. Ook wanneer jouw woning niet voldoet aan de hoogste isolatiewaarde of geen verwarmingssysteem met lage temperatuurverwarming heeft, kun je namelijk een hybride warmtepomp installeren.
Let wel op: jouw huis moet ten minste redelijk geïsoleerd zijn voor een hybride warmtepomp. Bijvoorbeeld met minimaal spouwmuurisolatie, dubbel glas, vloerisolatie en dakisolatie. De meeste huizen die gebouwd zijn na 1992 voldoen aan deze eisen. Hoe beter je jouw huis isoleert, hoe minder vaak de cv-ketel bij hoeft te springen om het huis te verwarmen. Trouwens, ook als je helemaal niet kiest voor een warmtepomp, is isoleren zinvol.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

De hybride warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht en zet deze om in warmte voor jouw verwarmingssysteem. De meeste warmtepompen kunnen tot een buitentemperatuur van ongeveer -20 graden goed functioneren en jouw woning aangenaam warm houden. Een hybride warmtepomp zal overigens al iets eerder de hulp van de cv-ketel inschakelen, want bij zulke lage temperaturen heeft de warmtepomp het wel moeilijk.

Een bijzondere hybride warmtepomp is de ventilatielucht-warmtepomp. Deze warmtepomp is tegelijkertijd een woonhuisventilator (MV-box) en gebruikt de binnen- en/of buitenlucht uit jouw huis en onttrekt hieraan de energie. Met deze warmte verwarmt de ventilatielucht-warmtepomp jouw woning.

Zowel de all-electric warmtepomp als de hybride pomp werken op stroom en niet op gas. De hybride warmtepomp koppel je aan de cv-ketel. Voor het grootste gedeelte doet de hybride warmtepomp zijn werk. De cv-ketel is er voor het maken van warm tapwater en voor de momenten dat de hybride pomp wat extra hulp kan gebruiken. Zoals op een heel koude winterdag.

Duurzaam jouw huis verwarmen

Met een hybride warmtepomp verwarm je jouw huis op een duurzame manier. Je gebruikt namelijk de cv-ketel alleen nog op momenten dat het écht nodig is. Hierdoor verbruik je aanzienlijk minder aardgas (een fossiele brandstof) voor het verwarmen van jouw huis. Zo is er minder uitstoot van CO2 (een broeikasgas). Voorwaarde is natuurlijk wel dat je een contract hebt voor groene stroom, want anders gebruik je alsnog fossiele brandstof om de warmtepomp te laten draaien. Omdat de warmtepomp een groot deel van de energie uit de buitenlucht haalt is de warmtepomp veel energiezuiniger dan een cv-ketel. 

Maar helaas wil energiezuiniger niet zeggen dat het ook goedkoper wordt. Aardgas is namelijk (energetisch) veel goedkoper dan elektriciteit. De jaarlijkse energiekosten van een hybride warmtepomp zullen niet heel veel lager liggen dan wanneer er alleen een cv-ketel wordt gebruikt. De overheid zal de komende jaren dit verschil proberen te verkleinen door de belasting op elektriciteit te verlagen en die op aardgas te verhogen.

Prijs van de hybride warmtepomp

En wat kost een hybride warmtepomp nou eigenlijk in aanschaf? De prijs van een hybride warmtepomp ligt tussen de €5000 en €7.500. Onze partner Feenstra helpt jou graag verder bij het uitkiezen van de juiste hybride warmtepomp. Met deskundig warmtepomp advies kijken zij naar de beste oplossing voor jouw huis. Zo weet jij snel wat de beste warmtepomp is voor jouw situatie. Ook geeft de rijksoverheid tot 2021 subsidie voor de aankoop van een warmtepomp. Check daarom ook vooral de energiesubsidiewijzer en bekijk of jij recht hebt op subsidie voor jouw hybride warmtepomp.

Deel deze pagina