Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Vraag jij je af: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig of hoeveel zonnepanelen per m2 kan ik kwijt? Dat is afhankelijk van meerdere factoren. Om te weten hoeveel zonnepanelen nodig zijn, kijken we onder meer naar de hoeveelheid stroom die je verbruikt, je dakoppervlak en het rendement van jouw panelen.

Bereken hoeveel zonnepanelen nodig zijn

Doe onze Zonnepanelen Check om te berekenen hoeveel zonnepanelen nodig zijn voor je woning. Dan zie je ook direct of je dak geschikt is. Na het afronden van de check kan je een offerte aanvragen. Om een definitieve berekening te kunnen maken hebben wij een aantal aanvullende gegevens van je nodig. Na je offerte-aanvraag bellen we je daarover. Aan de hand van deze informatie zijn wij in staat om een legplan en persoonlijke offerte te maken.

6 factoren om rekening mee te houden

Wanneer we je adviseren over het ideale zonsysteem en hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, houden we rekening met een aantal factoren. Hieronder een korte toelichting van een aantal zaken die we meenemen in de offerte.

1. Stroomverbruik per huishouden

Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt zo’n 3.500 kWh per jaar. De energiebehoefte hangt samen met het aantal personen in je huishouden. En natuurlijk geldt: hoe zuiniger de apparaten, hoe beter. En dat is goed om te weten als je wilt weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.  Echte energieslurpers zijn bijvoorbeeld een elektrische kachel, een oude koelvriescombinatie of een tropisch aquarium met pomp.

Aantal personen per huishoudenGemiddeld verbruik per jaar kWh
1 1.925
2 3.005
3 3.605
4 4.155
5 4.375
6 4.385 

Bron: Nibud

2. Oppervlakte dak & hoeveel zonnepanelen per m²

Als we kijken naar het standaardformaat van een zonnepaneel (165x100 cm) en de afmetingen van je dak, krijg je al een idee hoeveel zonnepanelen per m² je kwijt kunt. Toch kan dit minder zijn dan je denkt. Obstakels als een schoorsteen of dakkapel zorgen ervoor dat je minder panelen kwijt kunt. Ook schaduw die op het dak valt, heeft invloed.

3. Het vermogen bepaalt ook hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Het maximaal vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken, drukken we uit in Wattpiek (Wp). Een zonnepaneel van 295 Wp wekt op jaarbasis gemiddeld circa 251 kWh op. Vaak geldt: hoe duurder het paneel, hoe meer Wattpiek.

Hier een overzicht van het vermogen van onze zonnepanelen in Wattpiek:

 Premium PowerExcellent PowerHigh Power 
Vermogen in Wattpiek
per zonnepaneel
330 Wp 320 Wp 295 Wp
  Bekijk het pakket Bekijk het pakket Bekijk het pakket

4. De hellingshoek van je dak

De ideale hellingshoek van je dak is 35 graden. Bij die hoek zijn je zonnepanelen het meest efficiënt en behalen ze het beste rendement. Wanneer je dak een hellingshoek van 20 of 50 graden heeft, daalt de opbrengst van jouw zonnepanelen met zo’n 10%.

5. Oriëntatie/richting van je dak

Met een dak op het zuiden, brengen jouw zonnepanelen het meeste op. Zonnepanelen op een dak richting het westen of oosten brengen ongeveer 20% minder op. Dat scheelt dus flink. Heb je een dak op het zuidoosten of zuidwesten dan daalt de opbrengst met zo’n 10%.

6. Het soort zonnepaneel

Ook het soort zonnepaneel dat je kiest, heeft invloed op de opbrengst en de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt. Zo hebben monokristallijn zonnepanelen vaak een hoger rendement dan een polykristallijn zonnepanelen. Als je zonnepanelen met hoog rendement op het dak legt, heb je er dus minder zonnepanelen nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

Doe de Zonnepanelen Check

Wil je zonnepanelen? Doe dan onze Zonnepanelen Check voor een eerste indicatie van hoeveel zonnepanelen op je dak passen en wat je daarmee kunt besparen. Het advies uit de Zonnepanelen Check is automatisch gegenereerd. Onze zonadviseurs van Feenstra gaan graag voor je aan de slag met een uitgebreide offerte op maat. Met speciale software maken ze een analyse van de zoninstraling op je dak. Die informatie gebruiken ze voor een legplan op maat. 

5 redenen om te kiezen voor zonnepanelen

Wil je besparen op energiekosten? Zelf opwekken is dé trend. De meeste Nederlanders kiezen voor zonnepanelen. Vijf redenen waarom eigen opwek met zonnepanelen zo populair is.

Voor wie alles over zonnepanelen wil weten

Door te luisteren weten we dat je heel wat vragen hebt voordat je zonnepanelen aanschaft. Dat begrijpen we, neem gerust je tijd. Wij helpen je alvast met onderstaande artikelen.

Interessant artikel?