1. Home
  2. Kennis
  3. Hoe werken zonnepanelen?

Zo werken zonnepanelen

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die gemaakt zijn van dunne laagjes silicium. Het zonlicht dat op de zonnecellen valt, wekt elektrische gelijkspanning op. Een omvormer zet die gelijkstroom om in wisselstroom, zoals dat ook uit een stopcontact komt. Op deze pagina lees je hoe dat allemaal werkt.

Hoe zonnepanelen werken: 4 belangrijke begrippen

1. Fotovoltaïsche cel

De stroom die je met een zonnepaneel opwekt, ontstaat in de fotovoltaïsche cellen van het zonnepaneel. In het Engels heten die cellen ‘photovoltaic cells’, ofwel ‘pv-cells’. Die pv-cellen bestaan uit hele dunne laagjes silicium. Als de zon op de zonnecel schijnt, ontstaat er een spanningsverschil tussen die laagjes silicium. Dat spanningsverschil veroorzaakt stroom.

2. Silicium

Silicium is de stof waaruit de dunne laagjes in een zonnecel bestaan. Het is essentieel om stroom op te wekken met zonlicht.

Mensen denken soms dat zonnepanelen niet duurzaam zijn omdat het veel energie kost om ze te produceren. Dat klopt wel, maar die energie heb je binnen 2 tot 3 jaar opgewekt.

Arjen van der Spek, Productmanager Zon bij Vattenfall

3. Omvormer

Een zonnecel levert gelijkstroom. Die gelijkstroom is nog niet bruikbaar. Daarom zet een omvormer de gelijkstroom eerst om in wisselstroom. Die omvormer moet zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen staan en aangesloten zijn op de groepenkast. Vanaf daar gebruik je de stroom zelf of lever je de stroom terug aan het elektriciteitsnet.

Als je meer wilt weten over de omvormer en hoe die energie van zonnepanelen omzet in stroom, lees het kennisartikel over de omvormer.

Meer over omvormers

4. Terugleveren en salderen

Hoe meer zon, hoe meer stroom je opwekt. Soms wek je meer stroom op dan je zelf nodig hebt. In dat geval gaat je stroom automatisch het elektriciteitsnet weer in. Dat heet ‘terugleveren’. Als je minder stroom opwekt dan je gebruikt, dan neem je stroom af van het elektriciteitsnet. Het totaal van wat je hebt geleverd en afgenomen verrekenen we op je jaarrekening. Dat heet ‘salderen’.

Reken direct uit hoe snel je zonnepanelen terugverdient

Ben je benieuwd hoe snel je zonnepanelen terugverdient? Met onze Zonnepanelen Check rekenen we dat binnen 12 seconden voor je uit. Wij zorgen voor een schatting van het aantal zonnepanelen dat op je dak past, hoeveel je kan opwekken en wat jouw prijs zou zijn bij zonnepanelen kopen.

Doe de Zonnepanelen Check

Deel deze pagina

Meer informatie over zonnepanelen