Hoe werken zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Vraag jij je weleens af: hoe werken zonnepanelen eigenlijk? Kort gezegd: zonnepanelen bestaan uit zonnecellen, gemaakt van hele dunne laagjes silicium. Zonlicht dat op de zonnecellen valt, wekt daar elektrische gelijkspanning op. Een omvormer zet dat om in wisselstroom, zoals die bij jou uit het stopcontact komt. In dit artikel leggen we de werking van zonnepanelen uit aan de hand van 4 begrippen

Werking zonnepanelen in 4 begrippen

1. Fotovoltaïsche cel

Wil je de werking van zonnepanelen begrijpen? Zonder al te technisch te worden: zonnepanelen bestaan uit fotovoltaïsche cellen, die zonlicht omzetten in elektriciteit. Zulke zonnecellen noemen we ook wel pv-cellen. Pv is een afkorting van de Engelse term ‘photovoltaic’. Elke pv-cel is opgebouwd uit flinterdunne laagjes van het halfgeleidende materiaal silicium. Als de zon op de zonnecel schijnt, ontstaat er een spanningsverschil tussen de flinterdunne laagjes silicium. Dat spanningsverschil veroorzaakt stroom. Goed om te weten als je je afvraagt: hoe werken zonnepanelen?

2. Silicium

Silicium is een scheikundig element met de afkorting Si. Het is essentieel bij de werking van zonnepanelen. Het materiaal is een belangrijke grondstof voor halfgeleiders in bijvoorbeeld chips of zonnecellen. De Amerikaan Russel Ohl ontdekte bij toeval dat een siliciumkristal met een barst erin elektrische stroom opwekte toen het licht van zijn bureaulamp erop scheen. Een silicium-kristal maak je geleidend door er onzuiverheden in te maken. Dat noemen we ‘doteren’. 

Mensen denken soms dat zonnepanelen met silicium niet duurzaam zijn omdat het veel energie kost om ze te produceren. Ja, het klopt dat het productieproces energie kost, maar die heb je gelukkig binnen 2 á 3 jaar alweer gecompenseerd.

Arjen van der Spek
Productmanager Zon bij Vattenfall

3. Omvormer

Een zonnecel levert gelijkstroom. Die gelijkstroom kan je niet direct gebruiken om de lampen te laten branden of je smartphone op te laden. De gelijkstroom wordt eerst omgezet in wisselstroom. Dat is de taak van een omvormer, die we zo dicht mogelijk bij de panelen plaatsen. Meestal is dat dus op zolder. We sluiten de omvormer aan op jouw groepenkast. Vanuit daar gebruik je de stoom zelf of lever je de stroom terug aan het elektriciteitsnet. Lees het artikel ‘Met een omvormer zet je de energie van jouw zonnepanelen om in stroom’ voor meer uitleg over de werking van zonnepanelen en de omvormers die wij aanbieden.

4. Salderen / terugleveren

Op zonnige dagen wordt opgewekte energie direct verbruikt in jouw koelkast, vriezer of ventilatiesysteem. Wek je meer stroom op dan je op dat moment nodig hebt? Dan gaat die stroom automatisch het elektriciteitsnet in. Dit heet teruglevering van energie. De stroom die je teruglevert, verrekenen wij op je jaarnota met de stroom die je bij ons afneemt. Dit noemen we salderen

Hoe werkt een zonnepaneel voor jouw energierekening? Check het binnen 12 seconden.

Of je dak geschikt is voor zonnepanelen check je heel eenvoudig in onze Zonnepanelen Check. Je rekent meteen uit hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en hoe snel je ze terugverdient. Wel zo fijn om te weten.

Doe de Zonnepanelen Check

Zonnepanelen: feiten & fabels

Over zonnepanelen hoor je veel verhalen. Maar wat is nou waar, en wat niet? Bekijk dit filmpje van 1,5 minuut voor de antwoorden.

Voor wie alles wil weten over zonnepanelen

Door te luisteren weten we dat je heel wat vragen hebt voordat je zonnepanelen aanschaft. Dat begrijpen we, neem gerust je tijd. Wij helpen je alvast met onderstaande artikelen.

Interessant artikel?