Gas water licht kosten

Gas, water, licht: de kosten

Wil je weten wat jouw gas, water en licht gaan kosten? Wij helpen je graag de kosten voor gas, water en licht te berekenen en in te schatten. Door een aantal vragen over jouw huishouden te stellen, maken we samen schatting van jouw energiekosten. Ook laten we je de gemiddelde kosten voor water zien zodat je die mee kunt nemen in jouw berekening.

Energiekosten berekenen

Bekijk onze energie-acties

Kosten gas, water, licht

Wat je straks kwijt bent aan kosten voor gas, water, licht hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld: met hoeveel personen deel je een huishouden? Een gezin met 3 pubers verbruikt nu eenmaal meer dan een eenpersoons huishouden. En dat geldt ook voor water.

We helpen je graag de kosten voor gas, water, licht te berekenen. Wel hebben we dan wat gegevens van je nodig. Daarmee kunnen we trouwens alleen helpen jouw energiekosten in te schatten. Water verzorgen we namelijk niet. De kosten hiervoor betaal je aan het waterbedrijf in jouw regio. Wel kunnen we je laten zien wat een gemiddeld huishouden betaalt voor water en hoe jouw waterleverancier de prijs opbouwt. Zo kan je eenvoudig zelf gas, water en licht berekenen.

De kosten voor jouw drinkwater

Om voor gas, water, licht de kosten te berekenen heb je ook een inschatting van de kosten voor jouw water nodig. De waterleverancier in jouw regio verzorgt jouw water en bepaalt ook de prijs die jij hiervoor betaalt. De kosten hiervoor kunnen per regio verschillen en bestaan uit de volgende onderdelen:

 • Kosten voor jouw verbruik per m3 water (1 m3= 1.000 liter)
 • Vaste kosten voor beheer en onderhoud van de waterleidingen
 • Belasting op leidingwater
 • 6% btw

Natuurlijk zijn de kosten voor water ook afhankelijk van het aantal personen in jouw huishouden. Wil je weten wat een voor jou vergelijkbaar huishouden gemiddeld kwijt is aan kosten voor water? Bekijk het op website van het Nibud.

Gemiddelde kosten voor gas, water en licht per maand

De gemiddelde kosten voor gas, water en licht per maand kan je inschatten door cijfers van het Nibud te gebruiken

Tip: zet eerst het gemiddelde gas-, stoom- en waterverbruik met de bijbehorende kosten op een rijtje en tel de bedragen vervolgens bij elkaar op. Zo bereken je binnen een paar minuten de gemiddelde kosten voor gas, water, licht per maand. Eenvoudig toch?

Kosten gas, water, licht bij een 1-persoons appartement

De kosten voor gas, water, licht zijn niet alleen afhankelijk van het aantal personen per huishouden en de prijzen per leverancier. De kosten verschillen ook per locatie. Wil je de kosten voor gas, water en licht voor een 1-persoons appartement berekenen? Op de website van het Nibud vind je de kosten voor gemiddeld gasverbruik in een flat. Ook kan je zien wat het stroomverbruik en waterverbruik voor 1 persoon gemiddeld kost. Als je die drie getallen bij elkaar optelt, krijg je een inschatting van de gemiddelde kosten. 

Gas, water en licht: kosten voor 2 personen

Vraag jij je af: wat kost gas, water en licht in mijn situatie? Ben je bijvoorbeeld op zoek naar de kosten voor gas, water en licht voor 2 personen? Aan de hand van de cijfers van het Nibud kan je zelf berekeningen maken van de gemiddelde kosten voor gas, water en licht.

Klantvraag: wat kost gas, water en licht bij Vattenfall?

Wij verzorgen geen water en kunnen je dus geen schatting geven als je wil weten wat gas, water en licht bij Nuon kost. Aan de hand van een paar vragen kunnen we samen met jou wel inschatten wat jouw gas en stroom gemiddeld bij ons zou kosten. Dat doen we in 5 stappen:

 1. Je vult jouw postcode en huisnummer in.
 2. Laat ons weten of je stroom, gas of beiden nodig hebt.
 3. Vul jouw energieverbruik in of laat ons helpen jouw verbruik in te schatten.
 4. Kies je voor groene stroom?
 5. Kies de looptijd van jouw contract.

Gas en stroom aanvragen is zo geregeld

Of je nu een nieuw energiecontract afsluit, overstapt van een andere energieleverancier of jouw energiecontract verlengt: bij ons weet je zeker dat je goed zit. We zijn blij met jou als klant en we zorgen ervoor dat je bij ons in goede handen bent. Dit mag je van ons verwachten:

 • Jij stelt jouw energiecontract zelf samen, zo groen als je wil.
 • We zijn er altijd, ook als er eens iets misgaat.
 • Hoe langer je blijft, hoe meer voordeel jij van ons krijgt.

Gas en stroom aanvragen

Bekijk onze energie-acties

Meer weten over energie?

Interessant artikel?