Power-as-a-Service als ondersteuning voor tomaten- en zalmkwekerijen

Het Zweedse bedrijf Peckas Naturodlingar exploiteert een gesloten systeem voor de teelt van tomaten en zalm. Dit gesloten teeltsysteem voorkomt verspilling van waterstromen en de uitstoot van kunstmest. Toen het bedrijf haar tomaten- en zalmkwekerij uitbreidde, werkte het samen met Vattenfall om een ​​volledig elektrische infrastructuur te bieden.

Duurzame teelt

10% van het wereldwijde gemiddelde

Peckas Naturodlingar creëerde een kweeksysteem met een gesloten lus om de uitstoot te verminderen en de hulpbronnen te optimaliseren. Het kweken van regenboogzalmen in grote visvijvers bemest het water op natuurlijke wijze. Vervolgens wordt de tomatenkas geïrrigeerd met het voedselrijke water uit de zalmvijvers, dat vervolgens wordt gereinigd en teruggepompt in de visvijvers. Deze methode levert niet alleen goede tomaten op, maar vermindert ook het waterverbruik van 200 liter naar slechts vijf liter water per kilo tomaten – minder dan 10 procent van het wereldwijde gemiddelde.

Pecka's Naturodlingar heeft ook maar een kilo visvoer nodig voor het kweeksysteem om een ​​kilo regenboogzalm en 10 tot 12 kilo tomaten te kweken. Dit is aanzienlijk efficiënter met hulpbronnen dan de 5 tot 7 kilo visvoer die nodig is om één kilo zalm in de zeekwekerijen te kweken.

Volledige verantwoordelijkheid
Terwijl Peckas Naturodlingar zich concentreert op haar kernactiviteiten, neemt Vattenfall de volledige verantwoordelijkheid voor het elektrische systeem en het onderhoud ervan. Toen Peckas haar activiteiten wilde uitbreiden, moesten twee onderstations worden verplaatst om ruimte te maken voor de uitbreiding. Als partner neemt Vattenfall nu het projectmanagement voor de verhuizing van de onderstations en hun lopende exploitatie op zich.

Oprichter Daniel Brännström

Quote Daniel Brännström
Daniel Brännström, één van de oprichters van Peckas Naturodlingar

"Wij hebben een ambitieus uitbreidingsplan, niet alleen in Zweden maar ook internationaal. Voor ons is het belangrijk om een ​​leverancier te hebben die met ons mee kan groeien en een open en zakelijke partner kan zijn die oplossingen kan vinden voor onze behoeften."

De waarde van partnerschap

De waarde van onze partner

De samenwerking met Vattenfall biedt Peckas Naturodlingar een betrouwbare partner voor haar elektriciteitscentrale. Peckas profiteert van onze jarenlange expertise op het gebied van elektrische energie en wij zorgen ervoor dat de elektrische installatie betrouwbaar en veilig functioneert, waardoor er veiliger stroom wordt geleverd voor de productie van tomaten en regenboogzalm.

De toepassingen van Power-as-a-Service

De dienstverlening van Power-as-a-Service bieden we heel specifiek aan voor een aantal toepassingen en sectoren. Het zijn met name deze toepassingen die vaak grote investeringen vragen. Complex zijn door hun omvang en toegepaste techniek. En veel kennis en expertise vragen van de gebruiker. We onderscheiden een viertal toepassingen: