Vrachtwagen van Coca Cola die elektrisch oplaadt

Coca-Cola in Zweden op weg naar duurzame logistiek

De Coca-Cola fabriek in Jordbro, net buiten Stockholm, is sinds 2021 gecertificeerd als klimaatneutraal. Elektrisch transport speelt daarbij ook een belangrijke rol. Samen met Vattenfall zijn er op het terrein van Coca-Cola Europacific Partners in eerste instantie drie laadstations voor elektrische vrachtwagens geïnstalleerd. Samen investeren we zo in duurzame logistiek.  

Coca Cola zet volgende stap in elektrisch transport

Zowel Vattenfall als Coca-Cola in Zweden heeft ambitieuze klimaat­doelstellingen vastgesteld om tegen 2040 in hun hele waardeketen netto-nul uitstoot te hebben. De productiefaciliteit in Jordbro is al klimaatneutraal gecertificeerd en wordt geëxploiteerd met milieu gecertificeerde elektriciteit. Ook is het voorzien van oplaadpunten voor bedrijfsauto's en de privéauto's van de medewerkers. Maar nu wordt er een volgende stap gezet met de mogelijkheid om elektrisch te gaan bezorgen.

Coca Cola en Vattenfall

Proefproject met laadstations voor vrachtwagens

Startpunt voor verdere ontwikkeling

"Het project is een kleine, maar belangrijke stap op weg naar een netto-nul uitstoot in de gehele waardeketen rond het jaar 2040. Wij werken al lange tijd actief aan de vermindering van de uitstoot van onze bedrijfsvoertuigen. Elektrisch aangedreven vrachtwagens en de oplaadpunten daarvoor zijn de volgende stap in onze reis. Dit proefproject omvat twee elektrische vrachtwagens die beide aangedreven worden met Vattenfalls elektriciteit uit windenergie", aldus Lisa Wahlström, Sustainability Director, Coca-Cola Europacific Partners Sweden.

Lisa Wahlström ziet de laadstations als een startpunt voor de verdere ontwikkeling van duurzaam transport. "We zullen dit pilotproject voortdurend evalueren, het maakt het voor ons mogelijk om de technologie te testen en onze duurzame logistieke planning te ontwikkelen. Omdat 90 procent van onze uitstoot plaatsvindt op leveranciersniveau, zijn langdurige en sterke partnerschappen, zoals die met Vattenfall, nodig om het netto-nul doel te bereiken."

Uitgebreide Power-as-a-Service oplossing

Andreas Kölvall is projectmanager bij Vattenfall en verantwoordelijk voor de nieuwe laders. Andreas legt uit.

"Vaste maandelijkse kosten zijn gemakkelijker te budgetteren, wat investeringsbeslissingen vergemakkelijkt."

"De bijdrage van Vattenfall aan dit project is de uitgebreide Power-as-a-Service oplossing, waarbij Coca-Cola een maandelijkse vergoeding aan Vattenfall betaalt om de algehele verantwoordelijkheid voor de installatie en de bediening ervan op zich te nemen. Dit betekent dat wij niet alleen verantwoordelijk zijn voor de investering in de laadinfrastructuur, maar dat wij gedurende de volledige contractperiode laadstations in eigendom hebben, beheren en exploiteren."

De waarde van ons partnerschap

Vattenfall biedt Coca Cola in Zweden energieoplossingen volgens het Power-as-a-Service concept. Daarnaast is Coca-Cola Europacific Partners in Zweden sinds 1998 een energieklant van Vattenfall en de fabriek in Jordbro buiten Stockholm heeft 100% elektriciteit van het Lillgrund windmolenpark met EPD (Environmental Product Declaration) en Good Environmental Choice label.

Andere bedrijven die Power-as-a-Service gebruiken

AstaReal

Algenteelt AstaReal

AstaReal kweekt microalgen voor de extractie van astaxanthine. Dit proces vereist een gecontroleerde temperatuur, aangepaste verlichting, water- en luchtcirculatie en een steriele omgeving. Om de operationele betrouwbaarheid en de veiligheid van hun faciliteiten te waarborgen koos AstraReal voor Power-as-a-Service.

"Een veilige en stabiele elektriciteits­voorziening is voor ons van essentieel belang. Dankzij de samenwerking met Vattenfall voelen we ons veilig bij bijvoorbeeld een elektrische storing, omdat wij nu een productiestop kunnen voorkomen", zegt Thomas Sundström, Maintenance Manager bij AstaReal.

Agtira

Peckas Naturodlingar

Met Power-as-a-Service kan Agtira zich richten op zijn kernactiviteit in de plaats van op de verantwoordelijk­heid voor, de werking en het onderhoud van en de investeringen in de elektrische infrastructuur.

"Bij Agtira hebben wij een ambitieus groeiplan, niet alleen in Zweden, maar ook internationaal. Op het moment dat we met onze uitbreiding begonnen, realiseerden we ons meteen het belang van een veilige en toegankelijke elektriciteits­voorziening. Want die is van cruciaal belang voor ons kringloopsysteem", zegt Daniel Brännström, één van de oprichters van Agtira.

Boliden

Mijnbedrijf Boliden

Dankzij Power-as-a-Service beschikt Boliden Bergsoë over een batterij die lagere elektriciteits­kosten en stabiliteit van het elektrici­teitsnet combineert met een frequentie­regeling als het lokale elektriciteitsnet niet genoeg elektriciteit kan leveren. De oplossing is gebaseerd op data-intelligentie en voorbereid op de overgang naar de elektrificering van de eigen bedrijfsactiviteiten.

"De batterijen zijn een belangrijk onderdeel van de elektrificering en de verbetering van het energie­rendement van onze bedrijfs­activiteiten. Terwijl we tegelijkertijd ook een betere energiezekerheid creëren voor andere elektriciteits­afnemers", zegt Mats Gustavsson, Energy Manager bij Boliden.

Wij maken uw elektrificatie mogelijk

In contact met Power Solutions

Vattenfall biedt met Power Solutions (onderdeel van Vattenfall Network Solutions) een breed scala aan diensten voor uw elektrische installatie, zoals hoogspanningsinstallatie, laadinfrastructuur, accu’s en back-upstroom.

Power-as-a-Service

Bel of maak vrijblijvend een afspraak
Neem gerust contact op voor meer informatie over de netwerkoplossingen en diensten die wij u en uw bedrijf kunnen bieden.

Onze beloften aan zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek

  • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

  • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering