Slimme batterijopslag voor een veiligere elektriciteitsvoorziening

De grote behoefte aan betrouwbare elektriciteit is iets dat de Zweedse industrieën verenigt in hun inspanningen om zich aan te passen aan de klimaatverandering. Om deel uit te maken van de oplossing, in de uitdaging om de elektriciteitsvoorziening van het land veilig te stellen, heeft mijnbouw bedrijf Boliden toestemming gegeven voor de installatie van een slimme batterijopslagfaciliteit bij de smelter in Bergsöe.

Een slimme batterij als onderdeel van een onderzoeksproject

Samen met Vattenfall en Landskrona Energi voert Boliden, met steun van het Zweedse Energieagentschap, in Zweden een tweejarig onderzoeksproject uit waarbij een batterijopslagfaciliteit is geïnstalleerd in de Bergsöe-fabriek van Boliden in Landskrona. Het doel van het project is om te onderzoeken hoe de batterijopslagfaciliteit de elektriciteitsvoorziening voor bijvoorbeeld industrieën kan veiligstellen en tegelijkertijd de elektriciteitskosten voor klanten kan verlagen.

“Batterijen zullen een belangrijke rol spelen in onze inspanningen om de energie-efficiëntie van de activiteiten van Boliden te elektrificeren en te verbeteren. De productie van batterijen vereist echter toegang tot een aantal verschillende metalen, waarbij de winning en recycling van verschillende van deze metalen onze kernactiviteit is. Dit project zal ons helpen om aanzienlijke vooruitgang te boeken en tegelijkertijd meer energiezekerheid te creëren voor andere elektriciteitsklanten”, zegt Mats Gustavsson, Vice President Energy bij Boliden.

Batterij

Lokale en regionale oplossingen steeds belangrijker

Oplossingen voor het opslaan en gebruiken van elektriciteit worden steeds belangrijker naarmate de maatschappelijke vraag naar elektriciteit toeneemt. Bij beperkingen van het elektriciteitsnet door tijdelijk hoog verbruik kan de batterij zowel lokale als regionale netten ondersteunen. De slimme batterij is ook flexibel doordat hij fossielvrije elektriciteit opslaat wanneer de prijs laag is en gebruikt wanneer de vraag het grootst is, waardoor de elektriciteitskosten dalen. De batterij heeft een vermogen van 500 kW en een opslagcapaciteit van 1 MWh, wat overeenkomt met ongeveer 24 batterijen van een elektrische auto.

Het onderzoeksproject loopt tot het voorjaar van 2022.

De waarde van ons partnerschap

Als eerste stap in de samenwerking met Vattenfall zullen de batterijoplossingen worden geïmplementeerd bij de loodsmelterij Bergsöe in Landskrona, één van Europa's grootste recyclers van loodaccu's uit auto's. De zonnepanelen, die lokaal opgewekte hernieuwbare elektriciteit gaan produceren om de centrale van stroom te voorzien, zullen daarna worden geïnstalleerd.

De toepassingen van Power-as-a-Service

De dienstverlening van Power-as-a-Service bieden we met name aan voor toepassingen binnen de industrie- en transportsector. Het zijn met name deze toepassingen die vaak grote investeringen vragen. Complex zijn door hun omvang en toegepaste techniek. En veel kennis en expertise vragen van de gebruiker. We onderscheiden een viertal toepassingen:

Wij staan voor u klaar!

In contact met Power Solutions

Vattenfall biedt met Power Solutions (onderdeel van Vattenfall Network Solutions) een breed scala aan diensten voor uw elektrische installatie, zoals hoogspanningsinstallatie, laadinfrastructuur, accu’s en back-upstroom.

Power-as-a-Service

Bel of maak vrijblijvend een afspraak
Neem gerust contact op voor meer informatie over de netwerkoplossingen en diensten die wij u en uw bedrijf kunnen bieden.

Onze beloften aan zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek

  • Inzicht op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk.

  • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering