7 vragen en antwoorden over energiebelasting

Maar liefst een derde van de kosten die u betaalt voor energie bestaat uit energiebelastingen. In dit artikel beantwoorden we zeven basisvragen over energiebelasting. Samen met u zorgen we er graag voor dat u niet onnodig veel energiebelasting betaalt.

1. Wat is energiebelasting?

Energiebelasting is belasting die u betaalt over uw energieverbruik. Het is een aanzienlijk deel van uw energiefactuur: een derde van uw totale rekening.

2. Waarom betaalt u energiebelasting?

Energiebelasting is een maatregel van de regering om mensen te stimuleren efficiënt met energie om te gaan. Door de hogere kosten van energie, gaan gebruikers bewuster om met het verbruik ervan. Daar staan we met z'n allen achter.

Slim besparen op uw zakelijke energiekosten

Whitepaper Slim besparen op uw zakelijke energiekosten

In deze whitepaper vindt u drie maatregelen waarmee u kunt besparen op de energiekosten op uw factuur en twee maatregelen voor besparing op additionele kosten.

Download de whitepaper

3. Wie heft energiebelasting?

De overheid heft energiebelasting over uw zakelijk verbruik. Uw energieleverancier is verplicht deze belasting te innen voor de overheid. Voor hen zijn dat dus geen inkomsten: zij dragen deze belasting direct af aan de overheid.

4. Waaruit bestaat energiebelasting?

Energiebelasting bestaat uit Energiebelasting (EB) en Opslag Duurzame Energie (ODE). U betaalt beide heffingen zowel over het gas als over de elektriciteit die u verbruikt.

Advies over uw zakelijke energie?

We geven graag antwoord op al uw vragen. U kunt ons altijd bellen op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.

bel 020 892 00 75

Ik wil graag dat een energieadviseur mij belt

5. Waar gebruikt de overheid de energiebelasting voor?

We willen zuiniger omgaan met energie. Door energiebelasting te heffen op het verbruik van energie stimuleert de overheid het bewuster omgaan met energie. Een deel van de energiebelasting bestaat uit Opslag Duurzame Energie. Deze extra energiebelasting is ingevoerd om de investeringen in duurzame oplossingen te stimuleren. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om de subsidiepot Stimulering Duurzame Energie (SDE+ subsidie) te financieren.

6. Hoe hoog is de energiebelasting?

De tarieven voor energiebelasting zijn ingedeeld in staffels. Hoe meer energie uw bedrijf verbruikt, hoe minder energiebelasting u per kWh elektriciteit of per m3 gas betaalt. De belastingtarieven worden dus lager wanneer u in een hogere verbruikszone komt.

De Opslag Duurzame Energie (ODE) is per m3 gas gelijk. Het loopt dus gelijk op met uw verbruik. De elektriciteitstarieven voor ODE zijn verdeeld in verschillende zones. De exacte tarieven staan hier netjes onder elkaar:

Bekijk de tarieven energiebelasting in 2019

7. Hoe kan ik minder energiebelasting betalen?

Sommige bedrijven of organisaties komen in aanmerking voor een verlaagd energiebelastingtarief. We helpen u graag nagaan of uw bedrijf nog kan besparen.

Slim besparen op uw zakelijke energiekosten

Uw energiekosten wilt u het liefst zo laag mogelijk houden. Dat begrijpen wij. In deze whitepaper vindt u vijf slimme besparingsmaatregelen waarmee uw zakelijke energiekosten kunt verlagen.

Download de whitepaper

Besparen op energiebelasting

In het artikel 'Energiekosten besparen: besparen op energiebelasting' vertellen we u wat de mogelijkheden zijn om te besparen op energiebelasting.

Interessant artikel?