1. Grootzakelijk
  2. Energiekenners
  3. Business bibliotheek
  4. 7 vragen en antwoorden over energiebelasting

7 vragen en antwoorden over energiebelasting

Maar liefst een derde van de kosten die u betaalt voor energie bestaat uit energiebelastingen. In dit artikel beantwoorden we zeven basisvragen over energiebelasting. Samen met u zorgen we er graag voor dat u niet onnodig veel energiebelasting betaalt.

Zeven vragen en antwoorden over energiebelasting

1. Wat is energiebelasting?

Energiebelasting is belasting die u betaalt over uw energieverbruik. Het is een aanzienlijk deel van uw energiefactuur: een derde van uw totale rekening.

2. Waarom betaalt u energiebelasting?

Energiebelasting is een maatregel van de regering om mensen te stimuleren efficiënt met energie om te gaan. Door de hogere kosten van energie, gaan gebruikers bewuster om met het verbruik ervan. Daar staan we met z'n allen achter.

3. Wie heft energiebelasting?

De overheid heft energiebelasting over uw zakelijk verbruik. Uw energieleverancier is verplicht deze belasting te innen voor de overheid. Voor hen zijn dat dus geen inkomsten: zij dragen deze belasting direct af aan de overheid.

Kies de strategie die past bij uw bedrijf

Als grootverbruiker kunt u zelf uw energie inkopen, op de manier die past bij uw wensen en behoeften. Maar welke energie-inkoop strategie past het best bij uw bedrijf? Wij helpen u daar graag bij.

Kies de juiste inkoopstrategie

4. Waaruit bestaat energiebelasting?

Energiebelasting bestaat uit Energiebelasting (EB) en Opslag Duurzame Energie (ODE). U betaalt beide heffingen zowel over het gas als over de elektriciteit die u verbruikt.

5. Waar gebruikt de overheid de energiebelasting voor?

We willen zuiniger omgaan met energie. Door energiebelasting te heffen op het verbruik van energie stimuleert de overheid het bewuster omgaan met energie. Een deel van de energiebelasting bestaat uit Opslag Duurzame Energie. Deze extra energiebelasting is ingevoerd om de investeringen in duurzame oplossingen te stimuleren. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om de subsidiepot Stimulering Duurzame Energie (SDE++ subsidie) te financieren.

6. Hoe hoog is de energiebelasting?

De tarieven voor energiebelasting zijn ingedeeld in staffels. Hoe meer energie uw bedrijf verbruikt, hoe minder energiebelasting u per kWh elektriciteit of per m3 gas betaalt. De belastingtarieven worden dus lager wanneer u in een hogere verbruikszone komt.

De Opslag Duurzame Energie (ODE) is per m3 gas gelijk. Het loopt dus gelijk op met uw verbruik. De elektriciteitstarieven voor ODE zijn verdeeld in verschillende zones. 

7. Hoe kan ik minder energiebelasting betalen?

Sommige bedrijven of organisaties komen in aanmerking voor een verlaagd energiebelastingtarief. We helpen u graag nagaan of uw bedrijf nog kan besparen.

Ook interessant voor u?