1. Grootzakelijk
  2. Energiebelasting
  3. Juiste energiebelastingtarief

Betaalt u het juiste tarief aan energiebelasting?

De kosten die uw bedrijf maakt voor energie bestaan voor een belangrijk deel uit energiebelasting. Energieleveranciers brengen deze belasting in opdracht van de overheid in rekening. Het is een maatregel om mensen en bedrijven te stimuleren efficiënt met energie om te gaan. Valt er bij u te besparen op energiebelasting?

Te betalen energiebelasting

Hoeveel energiebelasting u betaalt, hangt af van de hoogte van uw energieverbruik. Er zijn verschillende mogelijkheden om te besparen op energiebelasting.

  1. Verbruik van uw aansluitingen bij elkaar optellen

    Bij een hoger verbruik betaalt u lagere tarieven voor energiebelasting per kWh of m3 aardgas. Als u meerdere elektriciteits- en/of gasmeters op één locatie heeft, moet u het energieverbruik in bepaalde gevallen bij elkaar optellen. Dit heet ook wel: cumulatie van verbruik. Dat is vaak gunstig voor u, omdat de kans groot is dat daardoor een (groter) gedeelte van het verbruik in een lagere belastingschijf valt.

  2. Korting op uw energiebelastingtarief

    In bepaalde gevallen komt u voor uw grootverbruik energie in aanmerking voor korting op uw energiebelastingtarief, bijvoorbeeld energie in de glastuinbouw. En ook als uw organisatie elektriciteit gebruikt voor chemische reductie of de vervaardiging van keramische producten of glaswerk. En zo zijn er nog meer speciale regelingen. Als u in aanmerking denkt te komen voor deze besparing op uw energiebelasting, dan vult u een verklaring in.

  3. Besparen door zuinig energieverbruik

    Een deel van de energiebelasting bestond tot 2023 uit de heffing Opslag Duurzame Energie (ODE). De inkomsten uit deze heffing gebruikte de overheid om de productie van duurzame energie te stimuleren, bijvoorbeeld met SDE++ subsidie. Het tarief voor ODE gold voor iedere kWh elektriciteit en kuub gas die u verbruikt. In het Belastingplan 2023 heeft de regering voorgesteld om het energiebelastingstelsel te vereenvoudigen door de tarieven voor de opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) op te nemen in de energiebelasting. Het gevolg hiervan is dat alle ODE-tarieven voor het jaar 2023 € 0,00 zijn. De ODE-tarieven voor 2023 worden daarom niet meer getoond. Vanaf 2024 wordt de ODE formeel afgeschaft. 

Zonnepanelen in zicht met SDE++ subsidie

Bedrijven kiezen er steeds vaker voor hun CO2-uitstoot te verlagen en in toenemende mate te kiezen voor zonnepanelen. Misschien overweegt u zelf ook zonnepanelen aan te schaffen voor uw bedrijf? Lees dan meer over de SDE++ subsidieregeling.

Alles over de SDE subsidie

Dit zou u ook kunnen interesseren