1. Grootzakelijk
 2. Energiebelasting
 3. Juiste energiebelastingtarief

Betaalt u het juiste tarief aan energiebelasting?

De kosten die uw bedrijf maakt voor energie bestaan voor een belangrijk deel uit energiebelasting. Energieleveranciers brengen deze belasting in opdracht van de overheid in rekening. Het is een maatregel om mensen en bedrijven te stimuleren efficiënt met energie om te gaan. Valt er bij u te besparen op energiebelasting?

Te betalen energiebelasting

Hoeveel energiebelasting u betaalt, hangt af van de hoogte van uw energieverbruik. Er zijn verschillende mogelijkheden om te besparen op energiebelasting.

 1. Verbruik van uw aansluitingen bij elkaar optellen

  Bij een hoger verbruik betaalt u lagere tarieven voor energiebelasting per kWh of m3 aardgas. Als u meerdere elektriciteits- en/of gasmeters op één locatie heeft, moet u het energieverbruik in bepaalde gevallen bij elkaar optellen. Dit heet ook wel: cumulatie van verbruik. Dat is vaak gunstig voor u, omdat de kans groot is dat daardoor een (groter) gedeelte van het verbruik in een lagere belastingschijf valt.

 2. Korting op uw energiebelastingtarief

  In bepaalde gevallen komt u voor uw grootverbruik energie in aanmerking voor korting op uw energiebelastingtarief, bijvoorbeeld energie in de glastuinbouw. En ook als uw organisatie elektriciteit gebruikt voor chemische reductie of de vervaardiging van keramische producten of glaswerk. En zo zijn er nog meer speciale regelingen. Als u in aanmerking denkt te komen voor deze besparing op uw energiebelasting, dan vult u een verklaring in.

 3. Besparen door zuinig energieverbruik

  Een deel van de energiebelasting bestaat uit de heffing Opslag Duurzame Energie (ODE). De inkomsten uit deze heffing gebruikt de overheid om de productie van duurzame energie te stimuleren, bijvoorbeeld met SDE++ subsidie. Het tarief voor ODE geldt voor iedere kWh elektriciteit en kuub gas die u verbruikt. Door uw verbruik te verminderen, bespaart u automatisch ook op deze energiebelasting.

Zonnepanelen in zicht met SDE++ subsidie

Bedrijven kiezen steeds vaker voor duurzame energie en in toenemende mate voor zonnepanelen. Misschien overweegt u zelf ook zonnepanelen voor uw bedrijf?

Lees het artikel

Dit zou u ook kunnen interesseren