1. Grootzakelijk
  2. Energiekenners
  3. Business bibliotheek
  4. Welke marktontwikkelingen zijn van invloed op de energieprijs?

Welke marktontwikkelingen zijn van invloed op de energieprijs?

De energieprijs wordt grotendeels bepaald door de ontwikkelingen op de energiemarkt. Wij leggen uit welke ontwikkelingen dat zijn. En omdat u natuurlijk de kosten zo laag mogelijk wilt houden, geven we u ook tips hoe u op deze marktprijs kunt besparen.

Welke factoren beïnvloeden de prijsbeweging van elektriciteit en gas?

De marktprijs is het grootste variabele deel van uw energierekening. Deze prijs stijgt en daalt onder invloed van verschillende factoren. Het moment waarop u uw energiecontract afsluit, is daarom van belang voor de prijs die u uiteindelijk betaalt. Verschillende factoren beïnvloeden de ontwikkeling van de energieprijzen.

1. Vraag en aanbod

Terwijl vroeger de prijzen van gascontracten gebaseerd waren op de olieprijs, ontstaan de prijzen van zowel gas als elektriciteit tegenwoordig vooral door het spel van vraag en aanbod. Zo kan de bouw of sluiting van energiecentrales van invloed zijn op de marktprijs. Minder aanbod van energie dan vraag leidt tot hogere prijzen. Meer aanbod dan vraag leidt tot lagere prijzen.

2. Het weer

Ook het weer heeft invloed op vraag en aanbod van energie. Bij koud weer is er meer vraag naar energie, met name om ruimtes te verwarmen. Bij warm weer is energie juist nodig om te koelen. Veel wind en zon kan er ook voor zorgen dat de prijs van elektriciteit daalt, omdat er dan ook veel aanbod in zonne- en windenergie is.

3. De prijs van CO₂-uitstoot

De prijs van CO2-uitstoot heeft invloed op de prijs van energie. Gascentrales stoten minder CO2 uit dan kolencentrales. Energie opgewekt in een kolencentrale is dus in grotere mate afhankelijk van de prijs van CO2-uitstoot.

4. Geopolitieke ontwikkelingen en politieke besluiten

De elektriciteitsnetten van Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk en Noorwegen zijn verbonden met het net in Nederland, waardoor ook de ontwikkelingen in deze landen meespelen bij de totstandkoming van de energieprijzen in Nederland.

De energiemarkt is altijd in beweging

Omdat we begrijpen dat u niet constant tijd hebt om de laatste prijsontwikkelingen van elektriciteit en gas bij te houden, houden we u graag op de hoogte via ons MarktRapport.

Wij geven u een seintje
Stel zelf online uw offerte samen

Profiteer van de ontwikkelingen op de energiemarkt

Wist u dat u dagelijks kunt profiteren van de energiemarkt? Wij gebruiken namelijk altijd de actuele prijzen op de groothandelsmarkt. Zo krijgt u altijd de scherpste prijs voor uw energie. Uw voordelen:

  • U stelt zelf uw offerte samen
  • U ontvangt vrijblijvend een aanbod per e-mail
  • U tekent uw contract direct online

Tips om te besparen op de marktprijs

1. Kies een energieoplossing die past bij uw bedrijf

De marktprijs bepaalt een aanzienlijk deel van uw zakelijke energiefactuur. Hierop besparen kan u veel opleveren. En u wilt natuurlijk profiteren van een gunstig tarief. Wij helpen u graag om de energieoplossing te vinden die bij uw bedrijf past.

2. Maak een keuze voor een vaste of flexibele prijs

Als u wilt profiteren van een gunstige marktprijs, is het voor uw energie-inkoop belangrijk het juiste moment te kiezen. We bieden verschillende producten die daarop inspelen.

Bepaalt u graag zelf het juiste moment van energie inkopen? Dan is een contract met een vaste prijs een goede optie. Of profiteert u liever van de marktbewegingen? Dan is een flexibele prijs voor uw energie beter geschikt. Onze Markt Expertise Desk kan u helpen bij het interpreteren van de markt. Zij zijn deskundig op het gebied van energie en weten hoe de markt werkt.

Kies de strategie die past bij uw bedrijf

Als grootverbruiker kunt u zelf uw energie inkopen, op de manier die past bij uw wensen en behoeften. Maar welke energie-inkoop strategie past het best bij uw bedrijf? Wij helpen u daar graag bij.

Kies de juiste inkoopstrategie

Dit zou u ook interessant kunnen vinden