SDE++ subsidie aanvragen in 3 eenvoudige stappen

Het opwekken van duurzame energie is een aantrekkelijke manier van maatschappelijk verantwoord ondernemen: het is goed voor het milieu én voor uw energierekening. Heeft u plannen om duurzame energie op te wekken (via zon, wind, water, biomassa of geothermie)? Volg dan deze drie eenvoudige stappen en ontdek of u voor SDE++ subsidie in aanmerking komt.

Van duurzame energieproductie naar CO2-besparing

In 2020 is de SDE++ subsidieregeling verbreed waardoor deze zich niet meer alleen beperkt tot duurzame energieproductie. Er wordt niet meer gekeken naar de hoeveelheid opgewekte duurzame energie, maar naar de wijze waarop de duurzame energie opgewekt wordt. Hierdoor gaan de verschillende technieken om duurzame energie op te wekken met elkaar concurreren op basis van de vermeden hoeveelheden CO2. Zo wordt bijvoorbeeld een windmolen of zonnepark die duurzame energie produceert, afgezet tegen energieproductie uit fossiele brandstof, waarbij wel CO2 vrijkomt.

Wilt u gebruik maken van de SDE++ subsidieregeling? Volg dan deze drie eenvoudige stappen en ontdek of u voor de SDE++ subsidie in aanmerking komt.

 1. Check of u voldoet aan de voorwaarden voor SDE++ subsidie

  SDE++ subsidie is er voor zonne-energie installaties vanaf 15 kilowattpiek. (Een kilowattpiek is duizend keer het maximale vermogen dat één zonnepaneel kan leveren bij een standaard­temperatuur.) Ook moet de installatie aangesloten zijn op een grootverbruik­aansluiting (meer dan 3 x 80 Ampère). Door deze voorwaarden is de SDE++ subsidie alleen interessant voor grotere bedrijven.

  Bij de aanvraag van de subsidie is uw installatie nog niet gebouwd. U vraagt eerst de subsidie aan, nadat u de beschikking heeft gekregen kunt u met de installatie beginnen. Wel is het belangrijk dat u de benodigde vergunningen heeft voor de bouw van de installatie. Zonder vergunningen maakt u namelijk geen kans op SDE++ subsidie.

 2. Vraag eHerkenning aan

  Er zijn jaarlijks dus twee openstellingsrondes waarop u uw SDE++ aanvraag kunt indienen. Voor u dit kunt doen, heeft u wel eHerkenning nodig, zodat u uzelf online kunt identificeren bij uw aanvraag. Dit doet u via eHerkenning.nl. De aanvraag voor eHerkenning kost ongeveer vijf werkdagen. Vraag eHerkenning dus op tijd aan, zodat u nog binnen openstellingsronde uw SDE++ subsidie kunt aanvragen.

 3. Vraag online uw SDE++ subsidie aan

  Wanneer u voldoet aan de voorwaarden, de vergunningen voor de bouw van de installatie en eHerkenning geregeld hebt, kunt u tijdens de openstellingsronde in het voor- of najaar uw SDE++ subsidie aanvragen.

  Op mijn.rvo.nl kunt u de aanvraag regelen. Stuur bij uw aanvraag ook de verkregen vergunningen voor de bouw van de installatie of de aanvraag daarvan mee. Voeg indien nodig ook een haalbaarheidsstudie toe aan uw aanvraag.

Aanvraagronde 2024

Openstelling SDE++ 2024 start in september

De Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) 2024 zal van 10 september tot en met 10 oktober zijn opengesteld voor aanvragen. Elke aanvraagronde bestaat uit 5 fases.

Fase Fasegrens subsidie-intensiteit
(€/ton CO2)
1

90

2

180

3

240

4

300

5

400

 

Verschillen aanvraagronde 2024 t.o.v. 2023:

 • In de aanvraagronde van 2024 is er € 11,5 miljard beschikbaar voor energie-opwek en CO2-vermindering door bedrijven. Dat is € 3,5 miljard meer dan in 2023.
 • In de aanvraagronde van 2024 zijn er enkele technieken bijgekomen waarvoor ondernemers subsidie kunnen aanvragen. Dat zijn bijvoorbeeld:
  • zonnepanelen waarvoor een kleine dakaanpassing nodig is;
  • een aparte categorie voor warmte uit oppervlakte-, afval- of drinkwater (aquathermie);
  • een nieuwe categorie warmtepomp voor de glastuinbouw;
  • nieuwe categorieën voor elektrificatie van de industrie.
 • Projecten met zonnepanelen en windmolens op land krijgen vanaf 2024 minder subsidie als de verkoop van stroom hoge winsten oplevert.

Uw zakelijke zonnedak binnen handbereik met de SDE++ subsidie

Zonnepanelen zijn een aantrekkelijk optie voor het verlagen van de CO2-uitstoot, maar daar is een flinke investering voor nodig. Met de SDE++ subsidie verlaagt u een deel van de kosten en is verduurzamen ineens een stuk dichterbij. In deze whitepaper leest alles over SDE++ en hoe u deze subsidie kunt aanvragen.

Download de whitepaper

Ook interessant voor het aanvragen van de SDE++ subsidie

Samen op weg naar een fossielvrij leven

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar

Onze Markt Expertise Desk helpt u graag met al uw vragen over energie besparen, energie-inkoop, e-mobility, zonne-energie, windenergie en warmte. Fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie, dat is ons doel.

groepsfoto-med-vattenfall-laag.jpg

Onze beloften aan zakelijke klanten

 • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

 • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

 • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

 • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek

 • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

 • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering