1. Grootzakelijk
  2. Duurzaam ondernemen
  3. 4 belangrijkste voordelen van de CO₂-prestatieladder

De 4 belangrijkste voordelen van de CO₂-prestatieladder

De CO₂-prestatieladder is een CO₂-managementsysteem met vijf treden, die de mate van 'duurzame volwassenheid' van een bedrijf aangeven. Wie kiest voor dit instrument, kiest voor minder CO₂-uitstoot en dus een schonere omgeving. Maar er zijn meer voordelen.

Minder CO₂-uitstoot en dus een schonere omgeving

De 4 belangrijkste voordelen van het werken met de CO₂-prestatieladder:

1. CO2-reductie die direct beloond wordt

Minder CO2-uitstoot is de reden dat uw bedrijf kiest voor een CO2-managementsysteem. Inmiddels is bewezen dat die reductie inderdaad behaald wordt met de CO2-prestatieladder. Tussen 2010 en 2014 stootten bedrijven die gebruikmaken van de prestatieladder per euro omzet 3,2 procent minder CO2 uit dan de jaren ervoor. Omdat bedrijven beoordeeld worden op hun reductie, beloont de ladder positieve inspanning, ook bij een lage startpositie.

2. Economisch voordeel bij aanbestedingen

Certificering zorgt voor een fictieve korting op de inschrijfprijs bij aanbestedingen. Die korting kan ervoor zorgen dat een opdracht u tóch gegund wordt bij een hogere prijs.

Opdrachtgevers bepalen zelf met welk gunningsvoordeel zij werken. In dit voorbeeld levert de aanwezigheid op de hogere traptrede het bedrijf dus een opdracht van 10,3 miljoen op.

3. Besparen op uw energieverbruik

Naast het voordeel bij aanbestedingen levert de ladder heel direct geld op doordat u energie bespaart. De energiebesparing van deelnemers varieert van 1 tot 4% per jaar.

4. Imagoverbetering

Door te laten zien hoe uw bedrijf scoort op de CO2-prestatieladder werkt u aan uw imago als duurzame leverancier en werkgever. Voor veel consumenten en werknemers speelt dit aspect een steeds belangrijkere rol in de keuzes die zij maken.

Ad 3. Voordeel bij aanbesteding: een voorbeeld

Het principe is eenvoudig: hoe hoger het ladderniveau bij de inschrijving, hoe hoger het gunningsvoordeel bij een aanbesteding. Dat kan er in de praktijk zo uitzien:

Bedrijf

Ladder-
trede  

Inschrijf-
prijs
Fictieve
korting
Fictieve
prijs
Gunning
A 4 € 10 miljoen 4%  € 9,60 miljoen NEE
B 4 € 10,30 miljoen 7%  € 9,58 miljoen JA, 10,3 miljoen

100% duurzaam opgewekte Nederlandse windenergie

De CO2-prestatieladder is een uitgekiend instrument. Doordat bedrijven op niveau 4 en 5 met de gehele keten aan de slag gaan, is de impact groot. De eisen die dit instrument stelt, worden aangepast aan verbeterde CO2-prestaties in de bedrijfstak, innovaties en nieuwe inzichten.

Window dressing wordt niet beloond. Zo waardeert de ladder alleen elektriciteit dat voor 100% opgewekt is door windmolens in Nederland. De reden? Garanties van Oorsprong uit het buitenland dragen niet bij aan het verduurzamen van de Nederlandse energievoorziening.

Kies voor NederlandseWind
Met NederlandseWind van Vattenfall bent u ervan verzekerd dat de windenergie afkomstig is van een Nederlands windpark. Hiermee wordt uw energie 100% duurzaam.

In 5 stappen uw CO₂ reduceren

In deze whitepaper leest u wat de CO2-prestatieladder is en hoe u zorgt dat deze in uw voordeel werkt.

Download de whitepaper

Meer over dit onderwerp