Prijs van gas, water en licht

De prijs die je voor gas, water en licht betaalt, bestaat uit verschillende onderdelen. Hoe dit precies is opgebouwd, lees je op deze pagina.

De prijs van gas, water en licht

De prijs van gas, water en licht bestaat uit verschillende onderdelen. Hieronder lees je per onderdeel precies hoe het zit en weet je precies wat de kosten van gas, water en licht per maand zijn.

1. De gasprijs per kubieke meter

Je betaalt gas per kubieke meter, ook wel: m3 genoemd. Dit zijn de variabele leveringskosten.

2. De lichtprijs bij het enkeltarief of normaal-/daltarief

Hoeveel stroom een apparaat gebruikt, wordt uitgedrukt in kilowattuur, afgekort: kWh. Voor elke gebruikte kWh betaal je een kWh-prijs. Dat zijn de variabele leveringskosten die wij bij je in rekening brengen voor het leveren van je stroom. Die variabele leveringskosten betaal je volgens een enkel- of een normaaltarief en daltarief. Dat bepaal je zelf.

Naast de variabele leveringskosten betaal je vaste leveringskosten. Die betaal je altijd, ook als je geen gas en licht gebruikt.

Zowel de variabele als de vaste leveringskosten verschillen per leverancier.

3. Netbeheerkosten

Je netbeheerder rekent zogeheten netbeheerkosten voor de aanleg en onderhoud van de kabels en de leidingen naar je meterkast. Ook de huur van je meter in je meterkast zit in die prijs.

Deze kosten staan op je energierekening. Je betaalt ze dus aan ons. Wij dragen dat bedrag af aan je netbeheerder.

4. Overheidsheffingen en btw

De overheid bepaalt de overheidsheffingen en de hoogte van de btw. Wij brengen die kosten in rekening en dragen ze af aan de overheid.

5. Kosten voor je drinkwater

Om de kosten voor gas, water, licht te berekenen heb je ook een inschatting nodig van de kosten voor je water. De waterleverancier in je regio levert je water en bepaalt ook de prijs die je daarvoor betaalt. De kosten verschillen per regio en zijn als volgt opgebouwd:

  • Kosten voor je verbruik per m3water (1 m3= 1.000 liter)
  • Vaste kosten voor beheer en onderhoud van de waterleidingen
  • Belasting op leidingwater
  • 6% btw

Wil je weten wat een vergelijkbaar huishouden betaalt voor water? Bekijk het op de website van het Nibud.

 

Nieuwe energietarieven

De afgelopen tijd zijn de energietarieven flink gestegen. We vertellen je graag wat dit betekent voor je energierekening en hoe je kosten bespaart.

Lees verder

We helpen je met een energieadvies

We helpen je bij het kiezen van het product dat het beste bij je persoonlijke situatie past. Je beantwoordt daarvoor een paar vragen, waarna je ons advies krijgt, plus een overzicht van de kosten per maand en per jaar.

Bereken je energiekosten

Stel je energieproduct samen

Meer over gas, water en licht