Op weg naar fossielvrij leven

Al even in Nederland, met wortels in Zweden. En altijd al een bedrijf dat onder andere energie opwekt uit schone bronnen. Zoals waterkracht. Vattenfall betekent niet voor niets waterval. We maken natuurlijk ook gebruik van zon en - typisch Nederlands - wind.

Belonen

We werken aan een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie. Door klant bij ons te zijn, te blijven of te worden, draag je bij aan onze slagkracht en vergroot je onze daadkracht om fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk te maken. En dat belonen wij. Met Blijven Loont en Exclusief bijvoorbeeld. Want investeren in de toekomst, mag zich vandaag al uitbetalen.

Lees meer over Belonen

We bouwen aan het grootste windpark ter zee

Er is niet genoeg groene stroom in Nederland om iedere klant aan te bieden. Om écht grote stappen te zetten moet er veel meer schone energie worden opgewekt. En dus moet er gebouwd worden om meer fossielvrije stroom te produceren. En juist dat is wat wij doen. Zo bouwen wij bijvoorbeeld op dit moment het grootste windpark op zee ter wereld, zonder subsidie. Waarmee we 2 tot 3 miljoen huishoudens van stroom kunnen voorzien.

Lees meer over wind

Elektrisch vervoer: Vattenfall InCharge

Niet alleen onze energie moet duurzaam zijn, we willen ook fossielvrij reizen mogelijk maken. Zo lopen we voorop op het gebied van publieke laadpunten voor elektrische auto’s in Nederland. Maar daarnaast voorzien we bedrijven en particulieren met een elektrische auto van een eigen laadpunt. Nu al tanken 90.000 auto’s elke maand stroom bij onze laadpunten. Dat is goed voor 50 miljoen emissievrije kilometers. Een mooie start! En dat is nog maar het begin. In 2030 willen we zo’n 200.000 laadpunten aanbieden. Zodat straks iedereen die elektrisch rijdt, net zo eenvoudig elektrisch tankt. Met ons internationale laadnetwerk Vattenfall InCharge maken we het bovendien mogelijk om emissievrij te reizen binnen Noordwest Europa.

Lees meer over elektrisch rijden

Stadswarmte

Met stadsverwarming brengen we warmtecomfort met een flink milieuvoordeel. In vergelijking met cv-ketels op gas scheelt het wel 50 tot 80 procent CO2-uitstoot. Het mooie van stadswarmte is dat we nu en in de toekomst nieuwe warmtebronnen toevoegen aan het net, zoals biomassa, warmte van datacenters, geothermie en waterstof. Fossielvrije warmte komt zo steeds dichterbij.

Lees meer over stadswarmte

Meer uit de zon halen

Je kan bij ons vanzelfsprekend zonnepanelen kopen en zo je eigen schone energie opwekken. Maar we kunnen meer uit de zon halen. Zo bouwen we zonneparken bij onze windmolens in de Wieringermeer en op onze locaties Eemshaven, Hemweg en Velsen. Dit bespaart ruimte en is ook efficiënt: we benutten de bestaande infrastructuur en onze huidige aansluiting op het energienet. Ook liggen er inmiddels zonnepanelen op het dak van al onze bedrijfslocaties en op die van zakelijke klanten als de Johan Cruijff Arena en de Amsterdam RAI.

 

Samenwerking met industrieën

We kijken verder dan onze eigen energieproductie om ons doel te halen. We werken bijvoorbeeld samen met industrieën en andere bedrijven aan slimme en betaalbare oplossingen. Zo ontwikkelen we nieuwe energieoplossingen voor onze zakelijke klanten, waardoor bedrijven fossielvrije energie en warmte straks eenvoudig en rendabel benutten. We nemen in Nederland onze laatste kolencentrale eind dit jaar uit bedrijf. En we ontwikkelen CO2-vrije brandstoffen voor de industrie, elektrificeren processen in de staal- en betonproductie en in de transportsector. Samen met de TU Delft onderzoeken we hoe we waterstof kunnen inzetten in onze eigen gascentrales.