Iedereen zou met een goed gevoel moeten kunnen vliegen

Ontdek onze bijdrage aan een veranderende luchtvaart nu, voor een fossielvrij leven straks.

We doen onderzoek naar duurzame vliegtuigbrandstof

Samen met SAS, Shell en LanzaTech onderzoeken we de productie van elektrobrandstof (SAF: sustainable aviation fuel). Dit is vliegtuigbrandstof met een lage uitstoot, die we op basis van fossielvrije stroom en gerecyclede koolstofdioxide uit stadsverwarming gaan produceren. Dit kan een enorme vooruitgang betekenen, omdat we dan geen origineel fossiel materiaal gebruiken in het productieproces. Het is een van de manieren waarop wij willen zorgen dat je in de toekomst met een goed gevoel in het vliegtuig stapt.

“Met SAF (sustainable aviation fuel: duurzame vliegtuigbrandstof) kan de eerste stap worden gezet om de luchtvaartuitstoot terug te dringen. Het is belangrijk dat we met onze partners de technologie en de infrastructuur waarmee we SAF op grote schaal met kunnen produceren ontwikkelen. Want alleen als we met het hele luchtvaartecosysteem de handen ineen slaan, kan deze sector tegen 2050 klimaatneutraal worden. Daarom ben ik enthousiast over deze samenwerking, waarin we weer een nieuw traject naar SAF-productie verkennen", zegt Anna Mascolo, President, Shell Aviation.

duurzamer vliegen

Op weg naar duurzamer vliegen

Het doel van onze samenwerking met SAS, Shell en LanzaTech is het bouwen van een nieuwe fabriek die, dankzij de 'Alcohol to Jet'-technologie van LanzaJet, tot wel 50.000 ton synthetische SAF per jaar kan produceren. Deze methode maakt het mogelijk om elektrobrandstof te produceren met fossielvrije stroom en teruggewonnen CO2.

LanzaTech ontwikkelde deze technologie samen met het Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) van het Amerikaanse Ministerie van Energie. De nieuwe fabriek zal SAS vanaf 2030 hopelijk kunnen voorzien van maar liefst 25 procent van alle duurzame vliegtuigbrandstof die het bedrijf wereldwijd nodig heeft.

vliegtuig van bovenaf. op weg naar duurzamer vliegen

Een opklarende lucht

Het project ziet er veelbelovend uit. Met alle partners is afgesproken dat onze resultaten grondig geanalyseerd worden. De doelstelling is dat ergens tussen 2026 en 2027 de fabriek voor elektrobrandstof klaar is.

"Om duurzaam te kunnen vliegen, heeft de luchtvaartsector enorme volumes SAF nodig. Dit project markeert de start van de benodigde volumelevering . Doordat we het hergebruiken van CO2 combineren met de kracht van fossielvrije energie hebben we een kans op ongekende schaal. We moeten namelijk echt anders met CO2 omgaan. Want pas als we het samen met fossielvrije energie benutten, kunnen we een klimaatveilige toekomst tot stand brengen voor iedereen,” zegt Jennifer Holmgren, CEO van LanzaTech.

Een geweldige stap op onze reis naar uitstootvrije vluchten. Maar we hebben meer goed nieuws over dit onderwerp.

Fossielvrije vluchten van een fossielvrije luchthaven

Op weg naar een fossielvrije transportsector zijn we ook met het Zweedse luchtverkeersbureau LFV (Luftfartsverket) een onderzoekssamenwerking aangegaan. Het doel van dit onderzoek is een realiseerbaar ontwerp van een fossielvrije luchthaven.

”Of je nu naar het vliegveld toe gaat, er vandaan komt, of van het ene platform naar het andere gaat – wij willen oplossingen bedenken en een oplaadinfrastructuur installeren waarmee we elke beweging elektrisch kunnen maken. Ook dient ons ontwerp klaar te zijn voor de elektrisch aangedreven vliegtuigen straks. Verder willen we fotovoltaïsche installaties neerzetten die, net als zonnepanelen, het invallende licht omzetten in stroom – zodat bijvoorbeeld straks zelfs alle airco’s op zonlicht draaien. Tenslotte willen we in dit ontwerp met grote batterijen stroom slim opslaan zodat reizigers, cabinepersoneel en technici toegang tot elektriciteit hebben waar en wanneer ze maar willen", zegt Maria Lindberg, Head of Heavy Transport bij Vattenfall Network Solutions in Zweden.

vertrekruimte van een vliegveld, Vattenfall over duurzamer vliegen