Vattenfall investeert in duurzame projecten

Volgens het Energieakkoord moet 14% van de Nederlandse energie in 2020 duurzaam worden opgewekt. Vattenfall doet er alles aan om deze doelstelling te behalen en zet vol in op duurzame projecten. Wij geven je graag een toelichting op de 7 belangrijkste.

Onze belangrijkste duurzame projecten

1. Prinses Alexia Windpark

Vattenfall is voorloper in de razendsnelle wereldwijde ontwikkeling van windenergie. Voordat we een windpark aanleggen doen we altijd uitgebreid onderzoek naar de gevolgen voor natuur, landschap en milieu. Ook gaan we de dialoog aan met alle stakeholders: van gemeenten tot overheid en inwoners. Zo is het Prinses Alexia Windpark in nauwe samenwerking met de lokale bewoners gerealiseerd. Met 36 windmolens van in totaal 122 MW voorziet het windpark 88.000 huishoudens van duurzame energie. 

2. Windpark Egmond aan Zee

Windenergie opwekken op zee biedt talloze kansen voor milieu en economie. De Noordzee is hier bij uitstek geschikt voor omdat deze fungeert als een enorme trechter waar veel wind doorheen wordt geperst. En door de ondiepe wateren is het relatief goedkoop en makkelijk om er windparken aan te leggen. Windpark Egmond aan Zee is het eerste Nederlandse windpark op zee. Het telt 36 molens die genoeg elektriciteit opwekken voor 100.000 huishoudens. 

3. Windpark Wieringermeer

Het is in ons kleine, volle land soms lastig om voldoende ruimte voor nieuwe windparken te vinden. Daarom moderniseert Vattenfall bestaande parken zoals in de Wieringermeer. Hier werken we samen met vennoten, lokale agrariërs en energieonderzoeksinstituut ECN om het vermogen op te schroeven van 350 tot 400 MW. Naar verwachting dragen 100 nieuwe, moderne windturbines vanaf 2017 bij aan groene energie voor 275.000 huishoudens. 

4. Warmtebuffer Diemen

Gasgestookte centrales in Nederland zijn niet altijd rendabel. Dat komt onder andere door de groeiende toevoer van gesubsidieerde duurzame Duitse elektriciteit. Doordat gascentrale Diemen af en toe wordt stilgelegd is er in bepaalde periodes geen restwarmte beschikbaar voor de stadsverwarming in de regio. Om klanten op deze momenten toch van warmte te voorzien bouwt Vattenfall een gigantische thermosfles. Deze wordt 50 meter hoog en krijgt een opslagcapaciteit van 22 miljoen liter water van 125 graden Celsius. Met deze warmtebuffer kan de stadsverwarming 16 uur actief blijven zonder ondersteuning van de centrale. Vattenfall neemt de buffer eind 2015 in gebruik.

5. Zoneiland Almere

Zoneiland Almere is een van de grootste zonnevelden ter wereld. De 520 zonnecollectoren voorzien 2.700 huishoudens in de wijk Noorderplassen-West van warm kraanwater en verwarming. In totaal wekt het zoneiland maar liefst 10% van de warmtebehoefte van deze woonwijk op.

6. Biomassacentrale Lelystad

Biomassa wordt gebruikt als brandstof voor energiecentrales. Het bestaat uit huishoudelijk en industrieel afval en bosbouwproducten. Onze biomassacentrale in Lelystad draait op houtchips uit onderhouds- en snoeiwerk in de omgeving. De centrale heeft een maximaal elektrisch vermogen van 1,5 MW en een maximaal thermisch vermogen van 6,5 MW. Hiermee worden 5.000 huishoudens van elektriciteit en warmte voorzien. Op dit moment onderzoeken we de mogelijkheden om een biomassacentrale in Utrecht te bouwen.

7. Waterkrachtcentrale Maurik aan de Nederrijn

Bij de bouw van waterkrachtcentrales houden we altijd rekening met de directe omgeving en het lokale milieu. Dankzij visvriendelijke turbines en vistrappen kunnen vissen ongestoord stroomopwaarts zwemmen. Drijvend afval wordt bovendien afgevangen in grofvuilroosters. De waterkrachtcentrale Maurik heeft een capaciteit van 10 MW en voorziet ongeveer 8.000 huishoudens van elektriciteit.

Deel deze pagina