Welkom bij Zeevonk, ons nieuwe windpark

Wij zijn enorm blij en trots dat wij, samen met onze partner Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) een nieuw Nederlands windpark gaan ontwikkelen. Zeevonk wordt de naam van het nieuwe windpark. Het windpark ligt 62 km uit de kust. We combineren een windpark met een groot drijvend zonnepark en een waterstoffabriek. Zo gaan we de hernieuwbare stroom optimaal integreren in het Nederlandse energiesysteem.

Bescherming van de Noordzee

We willen de natuur van de Noordzee beschermen en versterken. Dat doen we onder meer door het creëren van (kunstmatige) riffen. Riffen zijn een schuilplaats voor veel leven in zee zoals krabben, vissen en zeehonden, en een bron van voedsel voor andere zeedieren.

Ook gaan we de funderingen van de windturbines versneld installeren met geluidsniveaus die ver onder de wettelijke geluids­drempel liggen. Zo vermindert de impact op het zeeleven. Hogere windturbines creëren meer bewegingsruimte voor vogels. De kans op botsingen hopen we zo te verkleinen.

Bruinvissen

Een krachtige stap vooruit

"Met Zeevonk zetten Nederland en Vattenfall, samen met Copenhagen Infrastructure Partners, een grote stap voorwaarts in de energie­transitie. Dit project combineert wind, zon en waterstof om een geavan­ceerd en robuust energiesysteem te creëren dat de CO2-uitstoot van industrieën en onze samenleving helpt te verminderen. We zijn enorm trots dat we dit windpark mogen gaan bouwen en kijken ernaar uit om onze plannen uit te voeren."

Martijn Hagens, CEO van Vattenfall Nederland

Lichtbaken in de energietransitie

Zeevonk is een fascinerend natuurverschijnsel waarbij de branding van de zee, na een warme rustige zomerdag, blauw oplicht. De naam Zeevonk symboliseert zo het belang dat we hechten aan biodiversiteit als mede de vonk van energie. Dit windpark kan aan beide doelen bijdragen. Een bron van licht in de transitie naar duurzame energie.

 

Foto: Corné Ouwehand