1. Thuis
  2. Nieuws
  3. Energieprijzen: inkoop en je tarieven

Energieprijzen: inkoop en je tarieven

Sinds een paar jaar zijn energieprijzen volop in het nieuws. Hierbij wordt de ontwikkeling van de prijzen op de groothandelsmarkten vaak uitgelicht. Maar wat bepaalt de groothandelsprijs? En hoe zit het met onze inkoop en jouw tarieven? Bekijk hier hoe dit precies werkt.

 

Laatste update: augustus 2023

Groothandelsprijs van gas en stroom

De prijzen van gas en stroom op de groothandels zijn bewegelijk: net als bijvoorbeeld aandelen of gaan ze omhoog en omlaag. Dit komt onder andere door:

  • Vraag naar gas en stroom
  • Aanbod van gas en stroom
  • Hoe vol gasvoorraden zijn
  • Onzekerheid in de markt
  • Het weer

De hoogte van de groothandelsprijs bepaalt voor een groot gedeelte de hoogte van onze tarieven. Bij lagere inkoopprijzen zullen de tarieven die we bieden ook omlaag gaan. Dit geldt voor zowel contracten met een vaste prijs als contracten met een variabele prijs.

Inkoop en je tarieven

Er zit een vertraging tussen veranderingen van de groothandelsprijzen en de wijzigingen van je tarieven. Daalt de groothandelsprijs? Bij een contract met een variabel tarief duurt het even voor je dit terugziet in je tarieven. Hetzelfde geldt voor een prijsstijging. Dit heeft te maken met onze inkoopstrategie. We kopen energie vooraf voor je in. Niet in één keer, maar gespreid over een periode.

Door deze spreiding zit er vertraging in het doorberekenen van de prijzen op de energiemarkten en je variabele tarief. Dit kan ook in je voordeel werken. Hierdoor konden we bijvoorbeeld de extreme pieken in inkoopprijzen in 2022 dempen.

Elk jaar voordeel voor klanten die blijven

We waarderen klanten die bij ons blijven. Daar zetten we dus graag iets tegenover. Je krijgt altijd iets extra’s met de voordelen van Vattenfall. Er zit voor iedereen iets tussen, zoals korting op duurzame producten of leuke cadeautjes. En hoe langer je klant blijft, hoe groter je voordeel.

Bekijk alle voordelen

Een vast contract geeft je zekerheid over je tarieven

De prijzen van vasteprijscontracten volgen de ontwikkelingen op de groothandelsmarkten veel directer. Op dit moment stellen we vaker per maand onze vaste prijzen vast. En bieden we deze vasteprijscontracten dus vaker aan.

Een vast contract heeft een vaste looptijd, bijvoorbeeld 1 jaar of 3 jaar. Tijdens deze looptijd verandert je leveringstarief niet. Ook niet als de prijzen in de markt stijgen of dalen. Wel betaal je een opzegvergoeding als je je contract beëindigt voor de einddatum van het contract.

Bekijk je vaste prijsaanbod

Energie besparen

Het is onzeker hoe de energieprijzen zich gaan ontwikkelen. De verwachting is dat gas de komende jaren schaars blijft. Daarom blijft energie besparen belangrijk en moeten we inzetten op het verder verduurzamen. Want als we met elkaar minder gebruiken, blijft de vraag naar gas afnemen. En dan daalt onze C02-uitstoot.

Alles over energie besparen

Bekijk ook