Energiekosten zzp: alle fiscale feiten op een rij

Als zelfstandig ondernemer regel je vaak je eigen energiezaken, maar hoe je dit het beste kunt aanpakken is niet altijd duidelijk. Kun je het beste zakelijke of particuliere energie afnemen? En hoe vergelijk je energieleveranciers? Daarnaast spelen zaken als belastingaftrek en btw-aftrek ook een belangrijke rol.

Energiekosten aftrekbaar voor zzp'ers

Als ondernemer met een bedrijf aan huis mag je de extra energiekosten van thuiswerken niet aftrekken bij de belastingaangifte. Je mag namelijk alleen zakelijke kosten inbrengen en geen privé-uitgaven. Voorbeelden van zakelijke kosten zijn bijvoorbeeld telefoonkosten voor zakelijke gesprekken. Kosten voor gas, water en stroom vallen niet onder zakelijke kosten. Op de website van de Belastingdienst lees je welke uitgaven wel aftrekbaar zijn.

BTW-aftrek energiekosten

Zzp'ers die vanuit huis werken kunnen een deel van de btw op hun energierekening aftrekken. Hiervoor bestaat een rekenmodel, dit gaat zo:

 • Bepaal de totale energiekosten voor het hele huis, voor gas en stroom;
 • Bepaal wat het vloeroppervlak is van je werkruimte in vierkante meters (VWR);
 • Bepaal wat het totale vloeroppervlak van het huis is in vierkante meters (VWO);
 • De energiekosten van je werkruimte = VWR/VWO x totale energiekosten van het huis.

Dus stel je betaalt jaarlijks € 1.200,- voor energie. Je werkruimte is 20 m² en je huis heeft een totaal oppervlak van 150 m². Dan zijn de energiekosten voor je werkruime 20 / 150 x 1200 = 160. Je kunt dus ongeveer € 160,- als zakelijke kosten aftrekken van de btw op je energierekening.

Voorwaarden Belastingdienst

De Belastingdienst kijkt onder andere:

Of er een zelfstandige werkruimte aanwezig is.
De werkruimte moet het een eigen ingang of opgang en sanitaire voorzieningen hebben. Ook moet je de werkruimte kunnen verhuren aan een derde. Werk je vanuit je woon-, slaap- of zolderkamer, dan zijn de kosten dus niet fiscaal aftrekbaar.

Voor hoeveel procent je de werkruimte voor je onderneming gebruikt.
Hierbij onderscheidt de Belastingdienst de volgende situaties:

 • Gebruik je de werkruimte voor meer dan 90% voor je onderneming, dan behoort je werkruimte tot je ondernemingsvermogen. In deze situatie kun je de energiekosten aftrekken van je fiscale winst.
 • Gebruik je de werkruimte voor meer dan 10% maar minder dan 90% voor je onderneming, dan is het afhankelijk of je de werkruimte als privévermogen of als ondernemingsvermogen aanmerkt. Kies je voor privévermogen, dan kun je alleen kosten aftrekken als je minimaal 70% van je totale inkomsten uit werk (winst, loon en bijverdiensten) in of vanuit de werkruimte verdient. Kies je voor ondernemingsvermogen dan kun je de kosten aftrekken.
 • Gebruik je de werkruimte minder dan 10% voor je onderneming, dan kun je geen kosten aftrekken.

Als je deels bent vrijgesteld van btw, kun je waarschijnlijk geen volledige btw-aftrek aanvragen. Controleer met deze tool van de Belastingdienst of je de kosten van je huis kunt aftrekken voor je werkruimte.

Kies voor energie voor zzp'ers

Met Jouw Zaak Jouw Energie aan huis kies je voor gemak en aantrekkelijke aanbiedingen. Lees meer over onze energieaanbiedingen voor zzp'ers. We helpen je graag verder.

Bekijk energieaanbiedingen

Tip bij aftrek energiekosten zzp

Als je geen zakelijk contract hebt, is er een andere manier om energiekosten te besparen. Stel: je laptop staat de hele dag aan en je maakt elk uur een cappuccino. Als je laptop en koffiemachine op je zakelijke balans staan, zijn het aantoonbare bedrijfsmiddelen. Meet het zakelijke verbruik door het vermogen van de apparaten te vermenigvuldigen met het aantal uren dat ze per dag worden gebruikt. De uitkomst deel je door 1000, vermenigvuldigd met het aantal dagen per jaar, om het jaarlijkse kWh-verbruik te berekenen. Vervolgens vermenigvuldig je dit met het tarief per kWh om de aftrekbare energiekosten per jaar te bepalen.

Rekenvoorbeeld

 1. Bereken het totale vermogen van de apparaten die per dag worden gebruikt:
  • Laptop: 50 watt x 8 uur = 400 wattuur (0,4 kilowattuur)
  • Koffiemachine: 1000 watt x 1 uur = 1000 wattuur (1 kilowattuur)
 2. Tel het totale dagelijkse verbruik van de laptop en koffiemachine op:
  • 0,4 kWh + 1 kWh = 1,4 kilowattuur per dag
 3. Om het jaarlijkse kWh-verbruik te berekenen, vermenigvuldig je dit met het aantal dagen per jaar. Laten we aannemen dat er 250 werkdagen per jaar zijn (exclusief weekenden en feestdagen):
  • 1,4 kWh/dag x 250 dagen = 350 kilowattuur per jaar
 4. Nu moet je het tarief per kilowattuur (kWh) weten om de aftrekbare energiekosten per jaar te bepalen. Laten we aannemen dat het tarief €0,15 per kWh is:
  • 350 kWh/jaar x €0,15/kWh = € 52,50 aftrekbare energiekosten per jaar

Dit betekent dat je in dit geval € 52,50 per jaar kunt aftrekken van je belastingen als zakelijke energiekosten.

Zakelijk of particulier contract?

Of zakelijke energie goedkoper is dan particuliere energie verschilt per situatie. Dit ligt namelijk aan je verbruik en andere factoren waaruit een zakelijke energieprijs is opgebouwd. Bij zowel een zakelijk of particulier contract bieden we met ons product Groen uit Nederland 100% groene stroom. Het stroometiket geeft gedetailleerde informatie over de herkomst van je stroom en de milieueffecten ervan.

Veelgestelde vragen energiekosten zzp

Welke kosten zijn aftrekbaar voor zzp'ers?

Zelfstandige ondernemers mogen verschillende kosten aftrekken van hun winst, zoals voor een laptop, zakelijke opleiding en auto. Ontdek meer over de fiscale voordelen van elektrisch rijden. Reis je met het openbaar vervoer naar klantafspraken? Deze kosten kun je volledig aftrekken van je winst. Je kunt ook kosten aftrekken die zijn gemaakt vóórdat je je bedrijf bent begonnen. Denk hierbij aan uitgaven voor marktonderzoek of het verkrijgen van advies voor de start van hun onderneming.

Is internet aftrekbaar voor zzp'ers?

Dat kan, maar daar zijn voorwaarden aan verbonden. De kosten moeten namelijk zakelijk zijn. Je kunt een deel van de internetkosten op naam van je bedrijf zetten als je vooral vanuit huis werkt. Houd er rekening mee dat je bij een belastingcontrole kritische vragen kunt krijgen. We raden af om het volledige thuisinternetabonnement op naam van je bedrijf te zetten.

Welke kosten zijn aftrekbaar voor thuiswerken?

Bekijk op de overzichtspagina van de Belastingdienst welke kosten je zakelijk kunt aftrekken bij zelfstandig ondernemen. Bereken zelf of je bepaalde kosten voor je werkruimte kunt aftrekken met de Rekenhulp Werkruimte.