1. ZZP
  2. Advies
  3. Vast variabel

Een vast of variabel contract. Wat zijn de verschillen?

De energiemarkt is weer in beweging. Loopt je contract met een vaste prijs bijna af? Dan kun je nu kiezen tussen een energiecontract met vaste- of variabele tarieven. Maar wat is wijsheid? Lees hier de verschillen tussen een vast en variabel contract. En wat de voor- en nadelen zijn. 

Wat is een vast of variabel energiecontract?

Vast contract
Een vast contract heeft een vaste looptijd. Bijvoorbeeld van 1 of 3 jaar. In die periode verandert je leveringstarief voor gas of stroom dus niet. Dat is fijn als je zekerheid wilt over je maandelijkse energie-uitgaven.

> Lees meer

Variabel contract
Tijdens de looptijd van een variabel contract veranderen de variabele leveringstarieven. Dit kan meerdere keren per jaar gebeuren. Dat is fijn als de prijzen dalen. Maar andersom kun je ook meer betalen als de prijzen weer stijgen.

> Lees meer

Wat zijn de verschillen tussen een energiecontract met vaste en variabele tarieven?

Een energiecontract met vaste tarieven heeft een vaste looptijd. Je zet je tarief dan vast voor bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. Het leveringstarief verandert niet zolang je contract loopt. Zo ben je zeker van een vaste energieprijs voor een langere periode. Een contract met variabele tarieven heeft een onbepaalde looptijd. Bij een variabel contract kunnen de leveringstarieven van stroom en gas meerdere keren per jaar veranderen. Deze bewegen mee met de prijsontwikkelingen op de energiemarkt. In onderstaande video leggen we uit hoe het precies zit.

Wat is het verschil tussen een vast- en variabel contract?

Klik op de rode button om de uitlegvideo te starten.

 

De voordelen en nadelen van een vast contract

Een vast contract heeft bepaalde voor- en nadelen en deze lichten we graag aan je toe:

Voordelen van een vast contract

  • Met een vast leveringstarief weet je waar je aan toe bent zolang je contract loopt.
  • Prijsstijgingen hebben geen invloed op jouw leveringstarief.

Nadelen van een vast contract

  • Je moet kosten vergoeden als je voor het einde van je contract overstapt (opzegvergoeding).
  • Je hebt geen voordeel als de energieprijzen dalen:  jouw leveringstarief daalt dan niet.
Vast contract aanvragen

De voor-en nadelen van een variabel contract

Een variabel contract heeft bepaalde voor- en nadelen en deze lichten we graag aan je toe:

Voordelen van een contract met variabele tarieven

  • Dalen de prijzen? Dan kan ook jouw energietarief dalen.
  • Het contract is zonder kosten opzegbaar met een opzegtermijn van 1 maand.

Nadelen van een contract met variabele tarieven

  • Je hebt niet de zekerheid van een vast tarief.
  • Stijgen de prijzen? Dan kan jouw tarief ook stijgen.
Variabel contract aanvragen

Wat je nog meer wilt weten over een vast contract 

Hoe kan ik een vast contract afsluiten?

Vanaf juni kun je bij ons weer een vast contract aanvragen. Vul je gegevens in en kies weer voor de zekerheid van een vast contract tot 1 of 3 jaar. 

Geldt het prijsplafond voor een vast contract?

Ja, het prijsplafond geldt ook voor een vast contract. Goed om te weten dat het prijsplafond naast huishoudens ook geldt voor ZZP’ers met een kleinverbruikaansluiting. Het prijsplafond geldt alleen als je afgesproken energietarief hoger is dan het maximum tarief van het prijsplafond. 

Is een vaste prijscontract voordeliger?

Vooraf is het lastig te bepalen of je met een vaste prijs contract voordeliger uit bent dan met een variabel contract. Achteraf kun je pas echt een goede vergelijking maken. 

Ben ik met een vast contract goedkoper uit dan met het prijsplafond?

Soms zit je met een vast contract al heel goed. De tarieven in je contract zijn dan lager dan het maximale tarief van het voorgenomen prijsplafond. Het prijsplafond heeft dan geen invloed op jouw situatie. Totdat je contract afloopt, betaal je gewoon de tarieven volgens jouw contract.

Is het mogelijk een vast contract tussentijds op te zeggen?

Als je tussentijds je vaste contract wilt opzeggen, dan betaal je een boete, de zogenaamde opzegvergoeding. De hoogte van deze opzegvergoeding hangt af van een aantal punten. Vanaf juni 2023 is de overstapboete veel hoger en wordt deze waarschijnlijk niet meer helemaal vergoed door je nieuwe aanbieder. De kans is groot dat je die nu helemaal zelf moet betalen. Lees hier meer over de opzegvergoeding.

Kan ik een variabel contract opzeggen?

Met een variabel contract ben je flexibel, omdat je het contract maandelijks kunt opzeggen. En je variabele leveringskosten dalen als de energieprijzen dalen. Met een vast contract zit je gedurende je contractperiode vast aan het contract en betaal je een vaste prijs.

Hoe kan ik een variabel contract aanvragen?

Een variabel contract is eenvoudig af te sluiten. Bekijk onze particuliere of zakelijke energie aanbiedingen.

Geldt het prijsplafond voor een variabel contract?

Ja, het prijsplafond geldt ook voor een variabel contract. Goed om te weten dat het prijsplafond naast huishoudens ook geldt voor ZZP’ers met een kleinverbruikaansluiting. Het prijsplafond geldt alleen als je afgesproken energietarief hoger is dan het maximum tarief van het prijsplafond. 

Waarom zou ik kiezen voor een variabel contract?

Met een variabel contract kan jouw leveringstarief dalen als de energieprijzen dalen. Ook kun je het contract maandelijks opzeggen. Met een vast contract zit je voor een langere periode vast aan een afgesproken prijs. Je merkt er dus niks van als de prijzen weer zakken. Ook kun je het contract niet zomaar opzeggen.

Kan ik een variabel contract tussentijds opzeggen?

Met een variabel contract heb je de flexibiliteit dat je deze op elk moment kunt opzeggen. Houd wel rekening met een maand opzegtermijn.

Elk jaar voordeel voor klanten die blijven

We waarderen klanten die bij ons blijven. Daar zetten we dus graag iets tegenover. Je krijgt altijd iets extra’s met de voordelen van Vattenfall. Er zit voor iedereen iets tussen, zoals korting op duurzame producten of leuke cadeautjes. En hoe langer je klant blijft, hoe groter je voordeel.

Bekijk alle voordelen

Meer over energieprijzen