1. ZZP
  2. Energie
  3. Vast variabel

Een vast of variabel contract. Wat zijn de verschillen?

De energiemarkt is weer in beweging. Loopt je contract met een vaste prijs bijna af? Dan kun je nu kiezen tussen een energiecontract met vaste- of variabele tarieven. Maar wat is wijsheid? Lees hier de verschillen tussen een vast en variabel contract. En wat de voor- en nadelen zijn. 

Wat is een vast of variabel energiecontract?

Vast contract
Een vast contract heeft een vaste looptijd. Bijvoorbeeld van 1 of 3 jaar. In die periode verandert je leveringstarief voor gas of stroom dus niet. Dat is fijn als je zekerheid wilt over je maandelijkse energie-uitgaven.

> Lees meer

Variabel contract
Tijdens de looptijd van een variabel contract veranderen de variabele leveringstarieven. Dit kan meerdere keren per jaar gebeuren. Dat is fijn als de prijzen dalen. Maar andersom kun je ook meer betalen als de prijzen weer stijgen.

> Lees meer

Wat zijn de verschillen tussen een energiecontract met vaste en variabele tarieven?

Een energiecontract met vaste tarieven heeft een vaste looptijd. Je zet je tarief dan vast voor bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. Het leveringstarief verandert niet zolang je contract loopt. Zo ben je zeker van een vaste energieprijs voor een langere periode. Met een dynamisch energiecontract bewegen de prijzen direct mee met de prijzen in de energiemarkt. Een contract met variabele tarieven heeft een onbepaalde looptijd. Bij een variabel contract kunnen de leveringstarieven van stroom en gas meerdere keren per jaar veranderen. Deze bewegen mee met de prijsontwikkelingen op de energiemarkt. In onderstaande video leggen we uit hoe het precies zit. 

Wat is het verschil tussen een vast- en variabel contract?

Klik op de rode button om de uitlegvideo te starten.

 

De voordelen en nadelen van een vast contract

Een vast contract heeft bepaalde voor- en nadelen en deze lichten we graag aan je toe:

Voordelen van een vast contract

  • Met een vast leveringstarief weet je waar je aan toe bent zolang je contract loopt.
  • Prijsstijgingen hebben geen invloed op jouw leveringstarief.

Nadelen van een vast contract

  • Je moet kosten vergoeden als je voor het einde van je contract overstapt (opzegvergoeding).
  • Je hebt geen voordeel als de energieprijzen dalen:  jouw leveringstarief daalt dan niet.
Vast contract aanvragen

De voor-en nadelen van een variabel contract

Een variabel contract heeft bepaalde voor- en nadelen en deze lichten we graag aan je toe:

Voordelen van een contract met variabele tarieven

  • Dalen de prijzen? Dan kan ook jouw energietarief dalen.
  • Het contract is zonder kosten opzegbaar met een opzegtermijn van 1 maand.

Nadelen van een contract met variabele tarieven

  • Je hebt niet de zekerheid van een vast tarief.
  • Stijgen de prijzen? Dan kan jouw tarief ook stijgen.
Variabel contract aanvragen

Wat je nog meer wilt weten over een vast contract 

Hoe kan ik een vast contract afsluiten?

Vanaf juni kun je bij ons weer een vast contract aanvragen. Vul je gegevens in en kies weer voor de zekerheid van een vast contract tot 1 of 3 jaar. 

Wat is verstandiger: een energiecontract voor 1 jaar of voor 3 jaar?

Vooraf is het niet te voorspellen of je met een vasteprijscontract van 1 jaar voordeliger uit bent dan met een looptijd van 3 jaar. Dat is pas achteraf vast te stellen. 

Een reden om voor een 3-jarig energiecontract te kiezen, kan zijn dat je de tarieven van nu gunstig vind en voor een langere periode zekerheid wilt. Je weet dan precies wat je energiekosten voor de komende drie jaar zijn.

Kan ik ook alleen stroom of gas afnemen?

Ook als je alleen stroom of alleen gas nodig hebt, geven we je de keuze tussen verschillende aanbiedingen. Ga naar energie aanvragen, vul je adres in en kies voor stroom of gas. Vul je verbruik in. Dit kan je vinden op je jaarafrekening. Vergelijk de prijs, maak je keuze en klik op de aanvraagbutton. Dan maken we je contract snel in orde.

Wat gebeurt er als mijn contract voor 1 jaar afloopt?

Heb je een vast contract, dan krijg je een maand van tevoren een nieuw aanbod. Wanneer je geen nieuw contract met ons afsluit, verlengen we je 1-jarig energiecontract automatisch naar een contract voor onbepaalde tijd. Je kunt dat opzeggen wanneer je wilt, maar je zit in ieder geval geen moment zonder stroom of gas. Je betaalt dan voor het variabele tarief van dat moment.

Hoe kan ik een variabel contract aanvragen?

Een variabel contract is eenvoudig af te sluiten. Bekijk onze particuliere of zakelijke energie aanbiedingen.

Wat is beter: een variabel of vast contract?

Het is van te voren niet te voorspellen welk type contract het gunstigst is. Ook hangt het af van je persoonlijke wensen en inschatting van de energiemarkt af. Kies je voor zekerheid voor een langere tijd? Denk je dat de energieprijzen gaan stijgen of juist dalen? 

Met een variabel contract kan jouw leveringstarief dalen als de energieprijzen dalen. Ook kun je het contract maandelijks opzeggen. Met een vast contract zit je voor een langere periode vast aan een afgesproken prijs. Je merkt er dus niks van als de prijzen weer zakken. Ook kun je het contract niet zomaar opzeggen.

Kan ik een variabel contract tussentijds opzeggen?

Met een variabel contract heb je de flexibiliteit dat je deze op elk moment kunt opzeggen. Houd wel rekening met een maand opzegtermijn.

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is een contract waarbij de leveringstarieven voor stroom en gas snel kunnen schommelen. Je gasprijzen veranderen per dag en je stroomprijzen zelfs per uur. Ze kunnen zowel stijgen als dalen. Ons product voor dynamische prijzen heet: FlexPrijsStroom en FlexPrijsGas. Lees meer over wat een dynamisch energiecontract is.

Elk jaar voordeel voor klanten die blijven

We waarderen klanten die bij ons blijven. Daar zetten we dus graag iets tegenover. Je krijgt altijd iets extra’s met de voordelen van Vattenfall. Er zit voor iedereen iets tussen, zoals korting op duurzame producten of leuke cadeautjes. En hoe langer je klant blijft, hoe groter je voordeel.

Bekijk alle voordelen

Meer over energieprijzen