1. MKB
  2. Zakelijke energie
  3. Vast contract energie

Alles wat je wilt weten over een vast contract

Ondernemers kunnen naast een variabel contract ook een vasteprijs-contract afsluiten. Dat biedt zekerheid. Maar wat houdt een vast contract nu precies in en wat zijn de voor- en nadelen? We vertellen je er graag meer over. 

Wat houdt een vast contract in?

Bij een vasteprijs-contract liggen het energietarief en de looptijd vast. De prijs van je energie zet je dan bijvoorbeeld voor 1 of 3 jaar vast. In die periode verandert je leveringstarief niet. 

Goed te weten: opzegvergoeding
Ben je als ondernemer van plan om in de toekomst een zakelijk vast contract af te sluiten of om over te stappen naar een vasteprijs-contract? Dan betaal je een opzegvergoeding als je dat contract voor de einddatum stopzet. De hoogte hiervan hangt af van het verwachte resterende verbruik, het leveringstarief en het referentietarief. Deze regels gelden voor consumenten en kleinzakelijke klanten die hun vaste contract stopzetten voordat het afloopt.

Wat is het verschil tussen een vast en een variabel contract?

Anders dan bij een vast contract heeft een contract met variabele tarieven een onbepaalde looptijd. En waar je bij een vast contract zeker bent van een vaste energieprijs gedurende de looptijd van je contract, veranderen deze bij een variabel contract. De tarieven bewegen namelijk mee met de prijsontwikkelingen op de energiemarkt. Wanneer de prijzen dalen betaal je minder, maar wanneer de prijzen stijgen betaal je meer. In onderstaande video leggen we uit waarom de tarieven verschillen.

Waarom verschillen de tarieven?

Bekijk ook onze andere video's over tarieven.

De voordelen en nadelen van een zakelijk vast contract

Dit zijn de voor- en nadelen van een zakelijk vast contract:

Voordelen van een vast zakelijk contract

  • Zolang je contract loopt heb je een vast leveringstarief en weet je waar je aan toe bent.
  • Prijsstijgingen hebben geen invloed op jouw leveringstarief.

Nadelen van een zakelijk contract met vaste tarieven

  • Je betaalt een opzegvergoeding als je voor het einde van je contract overstapt.
  • Wanneer de energietarieven dalen, daalt jouw leveringstarief niet mee.
Bekijk onze contracten

Is het verstandig om als ondernemer je energie vast te zetten?

Of het verstandig is om je energie vast te zetten, is van tevoren lastig in te schatten. Dit is van meerdere factoren afhankelijk. Namelijk het moment waarop je jouw vaste energiecontract aanvraagt en voor welke looptijd. Maar ook of de energieprijzen dalen of stijgen in de periode dat je jouw contract afsluit.

Het prijsplafond voor kleinverbruikers

Tot eind 2023 krijgen ondernemers hulp bij het betalen van de energierekening in de vorm van een prijsplafond . Dit prijsplafond geldt voor kleinverbruikers. Met het prijsplafond betaal je in 2023 voor een gedeelte van je energie niet meer dan het plafondtarief. Dit tarief is door de overheid vastgesteld. Het prijsplafond geldt tot een maximumverbruik: het verbruiksplafond. 

Met het prijsplafond betaal je in 2023:

  • € 1,45 per m³ voor de eerste 1.200 m³ gas
  • € 0,40 per kWh voor de eerste 2.900 kWh stroom
  • € 47,38 per GJ voor de eerste 37 GJ warmte

De plafondtarieven zijn inclusief energiebelasting en btw. Verbruik je meer dan het verbruiksplafond? Dan betaal je het tarief zoals afgesproken in je energiecontract. Je ziet je verbruik terug in Mijn Vattenfall.

Veelgestelde vragen over een vast contract

Is een zakelijk vaste prijscontract voordeliger?

Achteraf kun je pas echt een goede vergelijking maken of een vaste prijs of een variabele prijs voordeliger is geweest. 

Wat is het verschil tussen een zakelijk vast en zakelijk variabel contract?

Vast contract
Een vast contract heeft een vaste looptijd. Van bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. Je leveringstarief voor gas of stroom verandert in die tijd niet. 

Variabel contract
Tijdens de looptijd van een variabel contract veranderen de variabele leveringstarieven. Dit kan meerdere keren per jaar gebeuren. Een voordeel van dit contract is dat als de prijzen dalen, jouw prijs ook daalt. Het nadeel is dat je meer gaat betalen als de prijzen weer stijgen.

> Lees meer over de verschillen

Hoe kan ik een vast contract afsluiten?

Vraag hier een zakelijk vast contract aan.

Ben je klant van ons?
Ga naar Mijn Vattenfall, log in en bekijk het aanbod dat voor je klaarstaat.

Is het mogelijk een vast contract tussentijds op te zeggen?

Elke energieleverancier vraagt een opzegvergoeding als je tussentijds je vaste contract wilt opzeggen. Vanaf 1 juni 2023 zijn de regels van de opzegvergoeding veranderd. Wanneer je tussentijds opzegt is de kans groot dat deze niet meer helemaal vergoed wordt door je nieuwe energieleverancier. Waarschijnlijk ga je die nu helemaal zelf betalen.

Wat is het verschil tussen een dynamisch en vast tarief?

Bij dynamische energiecontracten zijn de tarieven direct gekoppeld aan de prijzen op de dagmarkten. Dit is voor stroom en gas het geval. Per uur wisselt de prijs voor stroom maar voor gas wordt de prijs per dag vastgesteld. Je moet wel in het bezit zijn van een slimme meter om een dynamisch contract aan te kunnen vragen. Vattenfall biedt nog geen dynamisch contract.

Elk jaar voordeel voor klanten die blijven

We gaan voor duurzaam. Ook in onze relatie met jou. Daarom krijg je bij ons altijd iets extra’s. Juist omdat je al klant bent. Zo krijg je bijvoorbeeld exclusief inkoopvoordeel bij de duurzame partners uit ons netwerk.

Meer over onze voordelen

Meer over energieprijzen