1. MKB
 2. Zakelijke energie
 3. Variabel energiecontract

Een zakelijk variabel contract voor ondernemers

Ondernemers kunnen naast een vast contract ook een variabel prijs contract afsluiten. Maar wat houdt een variabel contract nu precies in en wat zijn de voor-en nadelen? We vertellen je er graag meer over. 

Wat houdt een zakelijk variabel contract in?

Een variabel energiecontract is een energiecontract voor onbepaalde tijd met een variabele prijs. Binnen een variabel contract is het energietarief variabel, de leveringstarieven kunnen dus stijgen en dalen. Dit is afhankelijk van de prijzen op de internationale markten van stroom en gas. Dalen de prijzen dan heb je hier voordeel van. Stijgen de energietarieven dan stijg je mee. En de flexibiliteit die je als ondernemer hebt bij een variabel contract, is dat je deze altijd kosteloos kunt opzeggen met een opzegtermijn van een maand. 

Welk soort energiecontract het best bij jou past als ondernemer hangt van verschillende zaken af. Het kan afhankelijk zijn van het moment waarop je een energiecontract afsluit of wat er in de periode daarna gebeurt met de energietarieven. 

De voor-en nadelen van een zakelijk variabel contract

De voor- en nadelen van een variabel contract lichten we graag aan je toe:

Voordelen van een variabel zakelijk contract

 • Wanneer de energietarieven dalen, dan dalen jouw leveringstarieven mee. 
 • Je zit als ondernemer niet vast aan een contractperiode, maar enkel aan een opzegtermijn van 1 maand.

Nadelen van een zakelijk contract met variabele tarieven

 • Je hebt als ondernemer geen zekerheid van een vast energietarief.
 • Wanneer de energietarieven stijgen, dan kan jouw tarief ook stijgen.
Variabel contract aanvragen

Het prijsplafond voor kleinverbruikers

In 2023 krijgen ondernemers hulp bij het betalen van de energierekening in de vorm van een prijsplafond. Dit prijsplafond geldt voor kleinverbruikers. Met het prijsplafond betaal je in 2023 voor een gedeelte van je energie niet meer dan het plafondtarief. Dit tarief is door de overheid vastgesteld. Het prijsplafond geldt tot een maximumverbruik: het verbruiksplafond. 

Met het prijsplafond betaal je in 2023:

 • € 1,45 voor de eerste 1.200 m3 gas
 • en € 0,40 per kWh stroom voor de eerste 2.900 kWh stroom.
 • € 47,38 per GJ voor de eerste 37 GJ warmte

De plafondtarieven zijn inclusief energiebelasting en btw. Verbruik je meer dan het verbruiksplafond? Dan betaal je het tarief zoals afgesproken in je energiecontract. Je ziet je verbruik terug in Mijn Vattenfall.

TEK-regeling voor ondernemers

De Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK) is een regeling voor energie-intensieve mkb-bedrijven. Wanneer je energiekosten minimaal 7% van je omzet zijn, kom je in aanmerking voor deze regeling. Je kunt dan tot 50% van je gestegen energiekosten terugvorderen tot een maximumbedrag van 160.000 euro. Het bedrag wat je kan terugvorderen wordt berekend aan de hand van een drempelprijs van € 1,19 per m3 gas en € 0,35 per kWh elektriciteit. 

Om in aanmerking te komen voor een TEK-regeling moet je als ondernemer aan een aantal voorwaarden voldoen: 

 • Je bedrijf staat ingeschreven in het KVK Handelsregister
 • Minimaal 7% van omzet gaat naar energiekosten
 • Je onderneming voldoet aan de Europese MKB-definitie 
 • De jaaromzet van je onderneming is maximaal € 50 miljoen
 • De jaarbalans van je onderneming is maximaal € 43 miljoen
 • Je hebt minder dan 250 werknemers

Meest gestelde vragen over een variabel contract

Kan ik een variabel contract tussentijds opzeggen?

Met een variabel contract heb je de flexibiliteit dat je deze op elk moment kunt opzeggen. Wel dien je rekening te houden met een maand opzegtermijn.

Geldt het prijsplafond voor een variabel contract?

Het prijsplafond geldt naast huishoudens ook voor mkb'ers met een kleinverbruikaansluiting. Je komt in aanmerking voor het prijsplafond als je afgesproken energietarief hoger is dan het maximum tarief van het prijsplafond. 

Hoe weet ik of ik een variabel contract heb?

In de contractbevestiging en voorwaarden bij je energiecontract lees je of je prijzen vast of variabel zijn.

Waarom zou ik als mkb’er kiezen voor een variabel contract?

Een variabel contract kun je maandelijks opzeggen. Je bent dus flexibeler dan met een vast contract. Een ander voordeel is dat je variabele leveringskosten dalen als de energieprijzen dalen. Met een vast contract zit je de hele contractperiode vast aan het contract en betaal je een vaste prijs die niet met de markt meedaalt als de prijzen dalen. 

Hoe kan ik een variabel contract aanvragen?

Een contract met variabele prijzen is eenvoudig makkelijk aan te vragen. Bekijk onze zakelijke energie aanbiedingen.

Is een vaste prijscontract voordeliger?

Je kunt vooraf moeilijk bepalen of je met een variabel contract voordeliger uit bent dan met een vast contract. Die vergelijking kun je pas nadat je vaste contract is afgelopen goed maken. 

Wat is het verschil tussen een dynamisch en variabel tarief?

Bij dynamische energiecontracten zijn de tarieven direct gekoppeld aan de prijzen op de dagmarkten. Dit is voor stroom en gas het geval. Per uur wisselt de prijs voor stroom en voor gas wordt de prijs per dag vastgesteld. Je moet wel in het bezit zijn van een slimme meter om een dynamisch contract aan te kunnen vragen. Vattenfall biedt nog geen dynamisch contract.

Elk jaar voordeel voor klanten die blijven

We gaan voor duurzaam. Ook in onze relatie met jou. Daarom krijg je bij ons altijd iets extra’s. Juist omdat je al klant bent. Zo ontvang je oplopende korting op stroom met Blijven Loont. En exclusief inkoopvoordeel bij de duurzame partners uit ons netwerk.

Meer over onze voordelen

Meer over energieprijzen